İnsanın doğaya insafsız müdahalesinin bedellerini ağır ödüyoruz. Birinci öncelik ülkelerin, sermayenin çevreyi katleden adımlarının durdurmak ama o sırada alınacak küçük önlemler kurtarıcı olabilir

Dünya için atılacak 10 adım

Dünyayı, doğayı hoyratça kullanıp tükenme noktasına getirenlere karşı her yerde mücadele sürüyor. Eğer önlem alınmazsa iklim değişikliğinin, susuzluğun, toprak ve hava kirliliğinin nelere yol açabileceğini biliyoruz. Buna karşın kökten bir çözüm olmasa da atılacak küçük adımlar var. ABD UCLA (Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles) uzmanları atılabilecek 10 adımı derledi. İşte o adımlar..

1)ÇEVRE ÖRGÜTLERİNE KATILIN

UCLA Emmett İklim Değişikliği Enstitüsü direktörü Sean Hecht “İyi politikaları olan insanlar için oy verin ve ardından onlara bu politikaları korumanın neden önemli olduğunu söyleyin” diyor. Ayrıca, yerel kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için gönüllü olabilir, protesto etkinliklerine katılabilir, işinizde çevre ve doğa için bir girişim başlatabilirsiniz.

2)SEBZE -MEYVE TÜKETİN

Profesörü Amy Rowat, “Bitki bazlı gıdalar genellikle daha düşük karbon ayak izine sahiptir ve üretiminde hayvansal ürünlerden daha az su kullanılır” diyor. Bu nedenle sebze meyveyi hayvansal gıdadan daha fazla tercih edin.

3)YÜRÜYÜN, BİSİKLETE BİNİN

Toplu taşıma, otomobil ve hava yolculuğunu azaltarak doğaya katkıda bulunun. İş toplantıları için telekonferans yöntemini, tatil için treni tercih edin.

4) PLASTİĞİ AZALTIN

Evinizde, iş ve oyunlarınızda tek kullanımlık plastiği tercih etmeyin. Yeniden kullanılabilir mutfak eşyaları ve pipetleri yanınızda taşıyın. Yiyecekleri toplu alın ve az poşet kullanın. UCLA Sıfır Atık Koordinatörü Kikei Wong, “Geri dönüşüm yardımcı oluyor, ancak atıkları azaltmak ve yeniden kullanmak daha iyi” diyor.

5)ENERJİ TÜKETİMİNİ AZALTIN

Kullanmadığınızda cihazları ve ışıkları kapatın. Çamaşırı kurutma makinesi yerine güneşte kurutun.

6) MATARA TAŞIYIN

Plastik şişeler yerine tekrar kullanılabilir bir su şişesi kullanın. Evde de mümkün olan alanlarda musluk suyunu tercih edin.

7) SUYU ÖZENLİ KULLANIN

Dişlerinizi fırçalarken suyu kapatın, daha hızlı duş alın. Merdiven gibi yerleri temizlerken önce süpürge kullanın.

8) KAĞIT KULLANMAKTAN KAÇININ

Not almak, yazdırmak yerine bilgisayarınızı kullanarak daha az kağıt tüketin.

9)DAHA AZ SATIN ALIN

Bir şey almadan önce gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını düşünün. Kıyafetleri atmak yerine tamir etmeyi öğrenin, ikinci el giyim tercih edin.

10) KARBON AYAK İZİNİZİ ÖLÇÜN

Tüm davranışlarımız ve yaşam tarzımız karbon emisyonu üretir. Çoklu karbon ayak izi hesaplayıcılarından birini kullanabilirsiniz.