21. yüzyıl başlangıcının en önemli küresel hareketlerinden biri olan Dünya Kadın Yürüyüşü, Amerika'daki turunu tamamlayarak Avrupa Kıtası'na adımını bugün Türkiye'den atacak

21. yüzyıl başlangıcının en önemli küresel hareketlerinden biri olan Dünya Kadın Yürüyüşü, Amerika'daki turunu tamamlayarak Avrupa Kıtası'na adımını bugün Türkiye'den atacak

Dünya Kadın Yürüyüşü, çeşitli etnik, kültürel, dinsel, siyasal ve sınıfsal kökenlerden, farklı yaş ve cinsel tercihlerden gelen, 163 ülkeden 5500 kadın grubunu yoksulluk ve şiddete karşı mücadele hedefi etrafında birleştiren, küresel bir kadın hareketi. Neoliberal küreselleşmenin erkek egemenliğiyle kol kola, kadın erkek eşitsizliğini, zengin yoksul uçurumunu, ülkelerle halklar arasındaki eşitsizliği derinleştirip her tür köktenciliği (dinsel, politik ve etnik) ve militarizmi beslemekte olduğundan yola çıkan kadınlar, eşitlik, özgürlük, dayanışma, adalet ve barış değerlerinden beslenen yeni bir dünya kurmayı öneriyor.

YÜRÜYÜŞÜN ÖYKÜSÜ

BM'in 1995 yılında Pekin'de topladığı Kadın Konferansı'na iyi bir hazırlıkla giden Quebec Kadın Federasyonu (FFQ), konferans öncesinde, 1995 yılında Kanada'da 10 binlerce kadını, gasp edilen sosyal hakları için arkasında toplumsal bir destekle harekete geçirecek "Ekmek ve Güller" Yürüyüşünü örgütledi. Bu yürüyüş hem Pekin'deki Kadın Konferansına katılan Kanadalı kadınların sözünü daha önemli hale getirmekle kalmayıp, 2000 yılında yapılacak Dünya Kadın Yürüyüşüne de ilham kaynağı oldu. 8 Mart-17 Ekim 2000 tarihleri arasında yerel, ulusal ve uluslar arası eylemlerle kadınlar; BM, DB, IMF ve hükümetlere ilettikleri 17 küresel taleple yoksulluğa ve kadına yönelik şiddete son verilmesini istedi. 2000 yılında Yerkürenin her köşesinde ortak talepler için yoksulluğa ve şiddete karşı yüz binlerce kadın yürüdü ve milyonlarca imza toplandı.

2-6 Ekim 2001 tarihlerinde Montreal'de 3. Uluslararası Toplantı'larını gerçekleştiren kadınlar, yürüyüşe devam kararı aldı. Yürüyüşün iki teması olan yoksulluk ve şiddetin, yeni eylemlerin de ana teması olması oybirliği ile kararlaştırıldı. Bu toplantının diğer önemli kararı ise küreselleşme karşıtı hareket ile ittifak oluşturma ve Dünya Sosyal Forumunda aktif yer almaktı. 18-22 Mart 2003 tarihinde Hindistan'ın New Delhi kentinde yapılan toplantı, Hindistan'daki güçlü kadın örgütleriyle sıcak bir temas imkanı sağladı. Hindistan toplantısının ana hedefi, 2005 yılı için küresel düzeyde yeniden eylem planı oluşturmaktı ve"başka dünya" vizyonunun kadınlar arasında ve müttefik örgütlerle yerel, ulusal ve uluslar arası düzeylerde tartışılmasını sağlamaktı. Dünya yürüyüşü düzenleme ve İnsanlık için Küresel Kadın Şartı hazırlama kararları bu toplantıda alındı.

'ŞART'IN DÜNYA YÜRÜYÜŞÜ

53 noktada duraklayarak gerçekleştirilen İnsanlık için Küresel Kadın Şartı'nın Dünya Yürüyüşü, 8 Mart 2005 tarihinde 40 bin kadının katılımıyla Brezilya'nın başkenti Sao Paulo'da başladı ve burada 'kırkyama yorganı'nın ilk karesi yapıldı. Amerika kıtasında başlayan yürüyüş, sırasıyla Avrupa, Okyanusya, Asya Ortadoğu'ndan sonra Afrika kıtasında sona erecek. Dünya yürüyüşü sırasında kadınlar, Şartı tanıtan halk eğitimleri ve bilgilendirici etkinlikler düzenleyerek, seçilmiş temsilcilerini ve kamuoyunu sorguluyorlar. Yürüyüş sırasında kadınlar ütopyalarını dokuduklarını söyledikleri başka bir dünya tasarımlarını imgeler yoluyla anlattıkları küresel bir yorgan oluşturuyorlar. Şart'a eşlik eden 'Dayanışma Yorganı'na her duraklama noktasında 50X50 cm ebadında bir parça ekleyen kadınlar, yürüyüşün durakladığı her noktada Kadınlar Şartı ile ilgili etkinlikler düzenliyor, küresel dayanışma yorganına parça ekleyerek yürüyüşü bir sonraki noktaya taşıyorlar. Yoksullukla Mücadele için Uluslararası Gün olan 17 Ekim'de yürüyüşün son durağı Burkina Faso'ya ulaşıldığında, kadınlar dev bir yorgana ulaşacak. Bayrak yarışı şeklinde kurgulanan yürüyüş, komşu ülkelerin kadınları arasında iletişim köprüleri ve dostluklar kurulmasına, evlerini ve öykülerini paylaşmalarına ve acılarından yeni bir gelecek yaratmalarına da katkı sağlıyor.