Dünya kültür mirasına kalker ocağı tehdidi

Kültür mirası Beypazarı tarihi kentine 18 kilometre uzaklıktaki Doğanyurt köyü kalker ocağı tehdidi altında. Doğanyurtlular Derneği ve yurttaşlar ocağa verilen ruhsatın iptali için dava açtı

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’den UNESCO Dünya Mirası Geçici listesine alınan beş varlıktan birisi Ankara’nın Beypazarı ilçesi oldu. Kültür mirası Beypazarı’na 18 kilometre uzaklıktaki Doğanyurt köyü ise kalker ocağı tehdidi altında.

Ancak Doğanyurt köylüler bu günlerde yapımı planlanan kalker ocağına karşı mücadele ediyor. Kalker ocağına verilen ruhsatın iptalli için geçtiğimiz günlerde Doğanyurtlular Derneği ve yurttaşlar tarafından dava açıldı. Bölgenin özellikle yaban yaşamı varlığı ve fosil ormanlar nedeniyle sit alanı ilan edilmesi için de başvuru yapıldı. 94,5 hektar olan ruhsat alanının 87,15 hektarı mera alanı olması ve mera alanlarında madencilik faaliyetleri ile ilgili yasal düzenlemeler gerekçe gösterilerek kalker ocağı için verilen ruhsatın iptali istendi.

ODTÜ Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Anabilim Dalı doktora öğrencisi olan Ceren Gamze Yaşar, 2019 yılı Aralık ayında Ekoloji Kolektifi tarafından basılan “Beypazarı – Doğanyurt Mera Alanı Üstünde Kurulması Planlanan Kalker Ocağı için Ekolojik ve Mekansal bir Değerlendirme” adlı çalışmasında kalker ocağının yöreye etkilerini inceledi. Bu bilimsel çalışmada kalker ocağının çevreye, yaban hayatına, bölge halkına, tarihi, kültürel ve doğal mirasa, tarımsal üretime, hayvancılığa ve yörenin ekonomisine etkileri bilimsel yöntemlerle mekânsal, coğrafi ve istatistikî olarak ele alındı.

EKOLOJİ TEHDİT ALTINDA

Hayvancılık faaliyeterinin ve yaban hayatın olumsuz etkileneceğinin altını çizen Yaşar, “Ruhsat alanının 6 kilometre güneyinde Yaban Hayatı Koruma Alanı mevcut. Bu bölgedeki yaban hayatı çeşitliliği oldukça yüksek. Ruhsat sahasında başlanacak maden faaliyeti toz, gürültü, hava şoku ve vibrasyon kirlilikleri kullanılan meranın ortadan kalkmasına sebep olarak ekolojiyi son derece olumsuz etkileyecek” dedi.

Aynı bölgede taşlaşmış (petrifiye) fosil ağaç kalıntılarına rastlandığını aktaran Yaşar, dünyada benzerleri özenle korunan fosil ormanlarının bölgede olduğunu vurguladı.