Her yıl yayınlanan "Dünya'nın en iyi üniversiteleri" listesine giren en iyi Türk üniversitesi ODTÜ 582'inci sırada yer aldı.

'Dünya'nın en iyi üniversiteleri' açıklandı: En iyi Türk üniversitesi 582'inci sırada

Center for World University Rankings (CWUR) adlı kuruluşun her yıl yaptığı ve ilk 2 bin üniversitenin listelendiği "dünyanın en iyi üniversiteleri" sıralamasına geçen sene 13 üniversite ile giriş yapan Türkiye, bu sene 10 üniversite ile giriş yapabildi. Kuruluşun değerlendirmesine göre en iyi Türk üniversitesi olan ODTÜ, dünyada 582'inci sırada bulunuyor.

Söz konusu sıralamayı 7 faktöre puan vererek yapan kuruluş üniversiteleri, eğitimin kalitesi (%25), mezunların iş bulma oranı (%25), öğretim kadrosunun kalitesi (%10), araştırma sayısı (%10), yüksek kalite yayın sayısı (%10), dışarıdaki etki (%10) ve üniversitenin yayınladığı kitap ve makalelerden yapılan alıntı sayısına (%10.) göre değerlendiriyor. CWUR’un bu değerlendirmesi dünya çapında 99 ülkeye ait 20 bin üniversiteyi kapsıyor ve küresel olarak yapılmış en geniş akademik değerlendirme niteliği taşıyor.


Mahfi Eğilmez'in paylaştığı verilere göre; yayımlanan 2019 – 2020 küresel sıralamasını gösteren aşağıdaki tablo iki bölümden oluşuyor. Sol tarafta dünyada, sağ tarafta ise Türkiye’de önde gelen 10 üniversite yer alıyor. Dünya üniversitelerinin adlarının yanındaki ilk parantez hangi ülkede olduklarını, ikinci parantez CWUR değerlendirmesinde 100 üzerinden aldıkları puanı gösteriyor. Türk üniversitelerinin adlarının yanındaki ilk parantez üniversitenin dünya sıralamasındaki yerini, ikinci parantez CWUR değerlendirmesinde 100 üzerinden aldığı puanı gösteriyor.

O tablo şu şekilde:

dunya-nin-en-iyi-universiteleri-listesinde-en-iyi-turk-universitesi-582-inci-sirada-610572-1.