Koronavirüse karşı teyakkuza geçen ülkeler, olağanüstü hal ve sokağa çıkma sınırlandırmaları getiriyor. Fransa, İspanya ve İtalya'nın ardından Moldova ve Belçika'da da sokağa çıkma sınırlaması getirildi. Kuzey Kıbrıs’a giden yurttaşlar ise 14 gün karantinada tutulacak

Dünya önlemlerini artırıyor

Koronavirüs’ün hızlı yayılması ve risk grubu hastalarda ölümcül olması nedeniyle dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Dünyayı durma noktasına getiren koronavirüse karşı ülkeler önlemlerini artırıyor.

Koronavirüsle mücadele kapsamında ülkeler, önlemlerini artırıyor. Ülkeler sırayla olağanüstü hal ilan ederken bazıları da sokağa çıkmaya sınırlandırma getiriyor. Dünya genelinde 200 bini aşkın kişiye bulaşan koronavirüs, 7 bin 954 kişinin de hayatını kaybetmesine neden oldu.

MOLDOVA’DA OLAĞANÜSTÜ HAL

Moldova’da koronavirüs nedeniyle ilk kez bir kişi hayatını kaybetti. Moldova’da şu ana kadar 30 koronavirüs vakasının tespit edildiği açıklandı. Moldova Parlamentosu, 15 Mayıs tarihine kadar olağanüstü hal ilan etti.

BELÇİKA’DA VİRÜS NEDENİYLE KISITLAMA

Belçika’da koronavirüs salgını sebebiyle sokağa çıkma sınırlaması yürürlüğe girdi. Belçika Başbakanı Sophie Wilmes, tarafından yapılan açıklamada, "Sokağa çıkacak kişilerin acil ihtiyaç için çıkılabileceğini ve kurallara uymayanların cezalandırılacağını" açıkladı.

NEW YORK’TA DA YASAKLANABİLİR

ABD genelinde koronavirüs sebebiyle 114 kişi hayatını kaybederken, virüsten etkilenenlerin sayısı 6 bin 496 kişiye ulaştı. Batı Virginia’nın da ilk koronavirüs vakasını rapor etmesinin ardından ABD'nin 50 eyaletinde de vaka görülmüş oldu. New York’un sokağa çıkma yasağı uygulamaya hazırlandığı ifade edildi.

Kuzey Kıbrıs’ta vaka sayısı 20’ye yükseldi. Kuzey Kıbrıs Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, "KKTC'ye gelecek olan uçaklardaki tüm yolcular, hem KKTC, hem de diğer tüm ülke vatandaşları, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da dahil bundan böyle, ülkeye gelişlerinden itibaren belirlenen gözlem merkezlerinde 14 gün karantina altına alınacaklar" dedi.

ENGELLEMELER EN ÜST DÜZEYE ÇIKARILDI

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ülke tarihinde ilk kez 'insani biyogüvenlik olağanüstü hali' ilan etti. Avustralyalılara yönelik seyahat engellemelerinin en üst düzeye çıkarılarak tüm dünyaya genişletildiğini bildiren Morrison, "Yurtdışına çıkmayın, deniz aşırı seyahat etmeyin" dedi.

AB ZİRVESİ VİDEO KONFERANSLA YAPILACAK

26-27 Mart'ta Brüksel'de yapılması planan Avrupa Birliği (AB) zirvesinin video konferansla yapılacağı duyurdu. Tam tarih belirtmeyen Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Önümüzdeki hafta video
konferans aracılığı ile bir araya gelmeye karar verdik" ifadesini kullandı.

VAKA SAYISI 2-3 AYDA 10 MİLYONA ÇIKABİLİR

Almanya’da salgın hastalıklar konusunda yetkili Robert Koch Enstitüsü (RKI), ülkede hızla artan koronavirüs vaka sayısı nedeniyle yetkililerin açıkladığı önlemlere ve hijyene azami dikkat gösterilmesi uyarısında bulundu. RKI Başkanı Lothar Wieler, virüsün bulaşma hızının azaltılamaması durumunda Almanya’da 2-3 ay içinde vaka sayısının 10 milyona yükselebileceğini belirtti. Wieler, “Daha haftalar ve aylarca sürecek bir epideminin başlangıcındayız” diye konuştu. Almanya’da gece yarısı itibarıyla vaka sayısı 8 bin 198 olarak kaydedildi. Koronavirüsten ölenlerin sayısı ise 12.