İçişleri Bakanlığı kararıyla HDP’li dört belediyeye kayyum atandı. Toplam 36 belediyesine kayyum atanan HDP’nin Eş Genel Başkanı Sancar, “Biz halk sağlığını düşünürken iktidar belediyelerimizi gasp ediyor. Bu bir fırsatçılıktır” dedi. HDP Genel Başkan Yardımcısı Paylan ise “Kıyametin kopacağını bilseler yine belediyeleri gasp edecekler” diye konuştu

Dünya salgının derdinde AKP, kayyum atamanın...

BİRGÜN/ ANKARA

Halk, koronavirüs salgınının ölümcül etkilerinden korunmak için dayanışmayı güçlendirmeye çalışırken iktidar, muhalif belediyelere kayyum atamayı sürdürüyor. 31 Mart yerel seçimlerinde toplam 65 belediyede başkanlığı kazanan HDP’nin dört belediyesine daha kayyum atandı. Bu kararla kayyum atanan HDP’li belediye sayısı 36’ya yükseldi.

31 Mart yerel seçimlerinde 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 beldede belediye başkanlığını kazanan HDP’nin Batman, Silvan, Lice ve Ergani belediyelerine İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla kayyum atandı. Belediye Eş Başkanları, kayyum kararının hemen ardından yapılan polis operasyonuyla gözaltına alındı.

Tüm ülkede koronavirüs salgınına karşı mücadele edilirken bile kayyum atama kararları verildiğini ifade eden HDP yönetimi, İçişleri Bakanlığı’na tepki gösterdi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kayyum kararının ardından yaptığı açıklamada, “Bütün dünya insanlığı tehdit eden salgınla ilgili yapılması gerekenleri tartışırken iktidar ise belediyelerimizi gasp etti. Bizler, bu salgının başından beri insanlığı tehdit eden tehlikeden söz ettik ve buna karşı dayanışmayı zorunlu gördüğümüzü belirttik. İnsanlık bu büyük tehdidi ancak dayanışma ile aşar. İktidara da bu yönde çağrılar yaptık ama görüyoruz ki iktidar dayanışma yerine ayrıştırmayı tercih ediyor” dedi.

FIRSATÇILIK

İktidarın salgın sürecini yanlış yönettiğini, kayyum kararının da bunun bir göstergesi olduğunu ifade eden HDP Eş Genel Başkanı Sancar, “Biz, salgın yönetiminde demokrasi ve şeffaflık istedik. Halkın güveninin ancak böyle kazanılacağını söyledik ancak iktidar her türlü otoriter yöntemi sürdürüyor. Biz ‘şeffaflık’ derken iktidar karanlığı tercih ediyor. Biz ‘halk sağlığı’ derken iktidar halka saldırıyor. Bu bir fırsatçılıktır. İktidar bu büyük tehlikeyi bir fırsat olarak kullanmaya çalışıyor. Bu sadece siyaseten değil ahlaken de kabul edilemez bir durumdur” diye konuştu.

KIYAMET KOPSA DA KAYYUM

HDP Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan da kayyum kararını eleştirdi. İktidarın salgına karşı önlem almak yerine gözünü HDP’li belediyelere diktiğini ifade eden Paylan, “Yarın kıyamet kopacağını bilseler, yine HDP’nin belediyelerini gasp edecekler. Bu karar, alçaklıklar tarihine altın harflerle yazılacak” dedi.