Dünya Şiir Hareketi, 20. Yüzyılın en büyük şairlerinden Vladimir Mayakovski'nin 125. Yaş günü nedeniyle ‘Halka Dönüş’ başlıklı bir bildiri ile şiir dinletilerine çağrı yaptı.

Dünya Şiir Hareketi'nden 'Halka Dönüş' çağrısı

Bütün ülkelerden yüzlerce şairin temsilcisi olan Dünya Şiir Hareketi, 1893 yılında Gürcistan’da dünyaya gelen Mayakovski’nin, doğumunun 125. yıldönümü nedeniyle “Halka Dönüş” başlığıyla bir bildiri yayınlayarak 19 Temmuz Perşembe günü bütün ülkelerde düzenlenecek şiir dinletilerinde şairleri adaletsizliğe karşı seslerini yükseltmeye çağırdı.

İstanbul’da Türkiye Yazarlar Sendikası ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi birlikteliğinde düzenlenecek dinletide, TYS Başkanı Mustafa Köz’ün konuşmasının ve programı sunacak Cansu Fırıncı’nın Dünya Şiir Hareketi’nin bildirisini okumasının ardından, şairler Salih Bolat, Turgay Fişekçi, Ayten Mutlu ve tiyatro sanatçısı Metin Coşkun, Mayakovski şiirleri okuyacaklar. Müzisyen Ekrem Ataer ezgileriyle programa katılacak.

Aynı Gün Ankara’da Nâzım Hikmet Kültür Merkezinin düzenleyeceği ve Mayakovski şiirlerinin okunacağı programa Dünya Şiir Hareketi kurucularından Ataol Behramoğlu, Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezi adına Emre Falay, şair-yazar Abdullah Nefes ve gitar dinletisi sunumuyla Ahmet Kanneci katılacaklar.

Dünya Şiir Hareketi’nin ‘Halka Dönüş’ başlıklı bildirisi şu şekilde:

Halka Dönüş

Büyük çıkar çevrelerinin toplumsal yaşamda ve ekonomide başat bir etkiye sahip olması demek olan korporatizm, bütün dünya ülkeleri hükümetlerinde şoven ve popülist liderler ve güçlü savaş aygıtları yaratarak kendini gösteriyor.

Dünya Şiir Hareketi bedenleri ve ruhları yoksullaştıran bu düzene HAYIR diyor.

İnsan emeğinin değerini yok sayan kapitalizmin, otomatizasyon ve robotlaştırma yoluyla intihar etmekte olduğunu biliyoruz.

İnsanlığın kurtuluşu ve geleceği için nükleer silahların bütünüyle yok edilmesinden başka seçenek olmadığı herkesçe bilinen bir gerçektir.

Dünya Şiir Hareketi’nin temsil ettiği yüzlerce dünya şairi bu gerçeği bilmekte ve bütün ülkelerde, 20. Yüzyılın ilk sokak şairi ve aynı zamanda da geçen yüzyılın ilk halk devrimini kucaklamış ilk şair olan Vladimir Mayakovski’nin doğum tarihi olan 19 Temmuz Perşembe günü, ‘Halka Dönüş’ sloganıyla savaş karşıtı şiir okumaları düzenlemeye çağırmaktadır.

O gün şairler bütün ülkelerde bu şiir okumalarında bir araya gelmeli ve halkın acılarını ve umutlarını dile getiren şiirler, yarının özgürlüğünün güçlü sesi olmalıdır.

Dünya Şiir Hareketi nedir?

Dünya Şiir Hareketi(World Poetry Movement), 8 Temmuz 2011’de, Colombia’nın Medelline kentinde, 37. Uluslar arası Medelline Şiir Festivali sonrasında, pek çok ülkeden aralarında Ataol Behramoğlu’nun da bulunduğu elliye yakın şair ve şiir festivali yöneticisi tarafından kuruldu. O günden bu güne, Türkiye de içinde olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde şiir festivalleri düzenlenmesine katkıda bulunmakta ve yine dünya ölçeğinde savaş-ırkçılık-sömürü- karşıtı eş zamanlı şiir etkinlikleri düzenlenmesine öncülük yapmaktadır. Bu yıl, 19 Temmuz etkinliklerinin yanı sıra, yineWPMçağrısıyla, Ağustos ayı süresince bütün ülkelerde “Şiirin Halka Dönüşü”başlığı altında şiir etkinlikleri düzenleyecektir.