Seçimin küresel etkilerinin olacağına dikkat çeken uluslararası medya kuruluşları her iki liderin Oğan’ın oyları için kıyasıya bir rekabete girişeceğine vurgu yaptı. Seçimin Erdoğan’ın en zorlu sınavı olduğu kaydedildi.

Dünya Türkiye’deki seçimleri böyle gördü: En zorlu sınav
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Türkiye'deki seçimleri dakika dakika takip eden dünya medyası dün de sonuçları manşetlerine taşıdı. Ajans ve gazeteler Erdoğan'ın ikinci turda avantajlı olmasının muhtemel olduğunu, Sinan Oğan'ın ise kilit bir rol oynayacağını öne sürdü. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun Oğan'a giden oyları almak için yoğun çaba sarfedeceği kaydedildi.

REUTERS, TELEGRAPH, BBC

Sıkı yarışın ikinci turda devam edeceğini belirten İngiliz Telegraph gazetesi rekor katılımın olduğunu yazdı. BBC, Sinan Oğan'a giden %5'lik oyların ne olacağına dair ciddi spekülasyonların olduğunu yazdı. Reuters şu ifadelere yer verdi: "Kılıçdaroğlu ve muhalefet ilk turu önde bitiren Erdoğan’ın ikinci turda iktidarını uzatmasını engellemek için çetin mücadele verecek. Erdoğan’ın otokratik yönetimi altındaki NATO üyesi ülkede gözler ikinci turda."

WASHINGTON POST, WSJ

Amerikan Washington Post seçimin Erdoğan'ın bugüne kadarki en zorlu sınavı olduğunu belirtti. Wall Street Journal, Türkiye'nin NATO üyesi olduğuna dikkat çekti ve sonuçların geniş kapsamlı jeopolitik sonuçları olabileceğini yazdı. New York Times, 'Sonuçlar iki haftalık bir zorlu mücadeleye zemin hazırladı' dedi. Gazete ayrıca sonucun ülkenin siyasi manzarasını yeniden şekillendireceğini vurguladı.  

AFP, AP, REUTERS

Fransız AFP Haber ajansı Kılıçdaroğlu'nın oy oranının hayal kırıklığı yarattığını öne sürdü. Associated Press (AP) Erdoğan'ın ikinci turda avantajlı olmasının muhtemel olduğu vurguladı.

BILD, ZDF, DIE PRESSE

Alman Bild gazetesi, Sinan Oğan'ın teraziyi değiştirebileceğini öne sürdü. ZDF, "Kılıçdaroğlu'nun ikinci tur seçimleri kazanması halinde Batı rahat bir nefes alacak" dedi. Avusturya gazetesi Die Presse, "Önümüzdeki iki hafta içinde bizi nelerin beklediğine dair belirsizlik var. Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk ikinci tur olacak" dedi. Der Spiegel dergisi ise şu ifadeleri kullandı: “Muhalefet arasında hayal kırıklığı, Erdoğan taraftarları arasında kutlama var - ancak henüz hiçbir şey kararlaştırılmadı: Cumhurbaşkanlığı için ikinci tur seçimi bir gerilim filmine dönüşüyor. Yine aynı sayıda insan sandık başına gidecek mi?”

AFTONBLADET, SVENSKA

İsveç’te çıkan Dagens Nyheter gazetesi 'Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde net bir kazanan yok' başlıklı haberinde ikinci tura dikkat çekerek Oğan'ın belirleyici rol oynayabileceğini vurguladı. Aftonbladet gazetesi Oğan'ın henüz kimi destekleyeceğine karar vermediğini vurguladı. Svenska Dagbladet sitesi ise Erdoğan'ın seçiminin NATO üyeliğini geciktireceğini belirterek 'Bu isveç için en kötü senaryo' diyyazdı.

KATHIMERINI-PROTOTHEMA

Yunan Kathimerini gazetisi "Sorulması gereken soru Erdoğan'ın oy kaybedip kaybedemeyeceği değil, Kılıçdaroğlu'nun oylarını artırıp artıramayacağıdır" ifadesini kullandı. Protothema da "Türkiye Cumhurbaşkanı, kariyerinin en kritik seçim mücadelesi için gerekli sermayaye sahip olduğunu gösterdi" ifadesini kullandı.

XINHUA-HUANQIU SHIBAO

Çin devlet ajansı Xinhua seçimin ikinci tura kaldığını belirtti.Çin Komünist Partisi’nin resmi yayın organlarından Huanqiu Shibao gazetesi sonuçları aktarırken devlet televizyonu CCTV’nin haberinde ise “Belirleyici isim o mu olacak?” başlığı altında Ata İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın seçimdeki rolüne dikkat çekildi. Ata İttifakı’nın desteğinin ikinci turda belirleyici olabileceği vurgulandı. 

***

ORTADOĞU BASINI: TÜRKİYE TARİHTE İLK KEZ İKİNCİ TUR SEÇİME GİDİYOR

Suriye haber ajansı SANA yarışın ikinci turda devam edeceğini aktarırken Lübnan’ın en-Nehar ve el-Cumhuriyye gazeteleri, bu durumun "Türkiye tarihinde bir ilk" olduğuna vurgu yaptı. Irak el-Meda gazetesi "Türkiye seçimlerine tarihi ilgi" başlığını kullanırken ez-Zaman gazetesi sonuçları, "Türkiye, tarihinde ilk defa ikinci tur seçimlere hazırlanıyor" başlığıyla duyurdu. 

Tunus’un Sabah gazetesi de "İlk turda zaferini kıl payı ile ilan edemeyen Erdoğan’ın, ikinci turda zaferini ilan etmesi bekleniyor" değerlendirmesine yer verdi.

Libya’nın Ayn Libya gazetesi ise seçimlerle ilgili haberinde "Kılıçdaroğlu: Seçimlere katılım oranı çok yüksekti. Kimse kazandığını iddia edemez" başlığını tercih etti. İsrail’in Haaretz gazetesi de "Erdoğan ilk turda mutlak çoğunluk sağlayamadığı için Türkiye ikinci tur oylamaya gidiyor" ifadelerine yer verdi. Filistin El-Kuds gazetesi seçimlerin ikinci tura kaldığına vurgu yaparak, Erdoğan’ın "önde olmasına rağmen seçimleri galibiyetle tamamlayamadığını" yazdı.

İran resmi ajansı İrna, "Erdoğan ve onu destekleyen partiler seçimi önde bitirdi" başlığını kullanırken, Mehr ajansı da seçimleri, okuyucularına, "Erdoğan-Bahçeli ittifakı, beklentilerin üstünde oy aldı" şeklinde duyurdu. Cezayir’in eş-Şuruk gazetesi, Erdoğan’ın, rakiplerinden yüksek oy olmasına rağmen yüzde 50’yi aşamadığını kaydederek, "Türkiye, tarihinde ilk kez ikinci tura gidiyor" diye yazdı. 

***

RUSLARA GÖRE GENÇLER SIRTINI ERDOĞAN VE AKP’YE DÖNDÜ

Vzglayd Gazetesi, "Türk seçimlerinin birinci turu Rusya’nın yararına kazanıldı" şeklinde başlık attı. Rossiyskaya Gazeta seçimlerin ikinci tura kaldığına dikkati çekti. Kommersant, "Erdoğan ilk turda zafer kazanamadı" başlığı attığı haberinde, Türkiye’de halkın sandığa rekor düzeyde ilgi gösterdiğini belirtti. Vedomosti gazetesi, "Erdoğan ilk turda cumhurbaşkanı seçimini kazanamadı" başlığı ile verdi. Moskovskiy Komsomolets, Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ikinci turda kazanacakları sözlerine vurgu yaparak, pek çok genç seçmenin, iktidardaki AKP’ye ve Erdoğan’a sırtlarını döndüğünü yazdı. İzvestiya gazetesi ise seçimlerde geçersiz oyların çokluğuna dikkati çekti.