Şu ana kadar 20 binden fazla ölüme yol açan koronavirüse karşı tüm ülkeler savaşta. Kimi geç kaldı, kimi önlemini erkenden aldı. İnsan hayatını korumak için on binler mücadele verirken birçok bölgede savaş sürüyor

Dünya virüsle onlar birbiriyle savaşıyor

Hemen hemen tüm ülkeler II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en zor günlerini geçirirken, ortaya çıkan manzaralar kimi zaman ağlatıyor kimi zaman bu dramın ortasında bile güldürüyor.

Sokağa çıkma yasağı alan ülkelere her gün yenileri ekleniyor. Kimi kentlerde ise ordu devrede. Şu ana kadar en büyük can kaybının yaşandığı İtalya’da da koşullar gittikçe ağırlaşıyor. İtalya’nın Napoli kentinde polis, yeni envantere giren drone araçlarıyla şehri kontrole başladı. Drone ile kalabalık halinde gördüğü insan gruplarını saptayan Napoli polisi, gruplara müdahale ediyor.

1.3 milyar nüfusuyla Hindistan’da virüs nedeniyle durum kritik. Otobüs ve trenlerde balık istifi fotoğraflarla akılda kalan Hindistan’dan gelen bir kare adeta durumun özeti gibi. Ranchi kentinde koruyucu maske almak için kuyruğu girenler ağızlarını atkı, eşarpla kapamış. Ancak aradaki mesafe o kadar az ki alınan maske pek bir işe yaramayacak gibi görünüyor.

AĞZINDA MASKE ELİNDE SİLAH

Ve bir başka fotoğraf. Bu kez Libya’dan. Tüm dünyada milyonlarca kişi daha az insanın ölmesi, daha az acı yaşanması için en sıkı önlemleri almaya çalışırken, binlerce sağlık personeli çalışanı bir can kurtarabilmek uğruna uyumadan ayaktayken ateş durmadı. Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleriyle, General Halife Hafter’in Libya Ulusal Ordusu arasındaki ateşkese rağmen çatışmalar sürdü. Çatışan tarafların koronavirüs salgınına karşı koruyucu maske takmaları düşündürücü bir görüntü oluşturdu. da görüldü. Başkent Trablus çevresinde süren çatışmalarda ölü ve yaralılar olduğu bildirilirken, ateşkesin ihlaline karşı taraflar birbirlerini suçluyor.

LOS ANGELES HAYALET ŞEHRE DÖNDÜ

ABD’de hemen her bölgede ilan edilen, “Evde Kalın” çağrısı nedeniyle hayatın adeta durma noktasına geldiği Los Angeles’ta yer alan en önemli turistik merkezlerinden ve her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği Hollywood, Santa Monica, Long Beach’de gıda, sağlık ve benzeri yaşamsal servis vermeyen dükkanların, alışveriş ve eğlence merkezlerinin tamamı kapatıldı. Her gün on binlerin yürüdüğü Los Angeles sokakları ise hayalet şehre dönüştü.