Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavi edilmekte olan ve daha önce sağlık durumu "kritik'' olarak açıklanan Hülya Koçyiğit de bugün saat 05.30'da yaşamını yitirdi. Hülya Koçyiğit'in ölümüyle, kuş g

Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavi edilmekte olan ve daha önce sağlık durumu "kritik'' olarak açıklanan Hülya Koçyiğit de bugün saat 05.30'da yaşamını yitirdi. Hülya Koçyiğit'in ölümüyle, kuş gribi belirtileriyle hastanede tedavi altına alınan Koçyiğit ailesi, 3'üncü ferdini kaybetti. Koçyiğit ailesinden Muhammet Ali Koçyiğit 1 Ocak'ta, Fatma Koçyiğit de 5 Ocak'ta ölmüştü. Tedavi altında olan kardeşlerden Ali Hasan Koçyiğit'in durumu ise ağır.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi'nde şu anda 26 kişi tedavi görüyor. Hastane başhekimi Hüseyin Avni Şahin, durumu ciddi olan üç hastanın yoğun bakımda olduğunu açıkladı. Şahin, sabah hayatını kaybeden Hülya Koçyiğit'ten tedavisi sırasında kuş gribi şüphesiyle alınan ve Ankara Hıfsızsıhha Enstitüsü'ne gönderilen numunelerle ilgili kesin sonucun henüz ellerine ulaşmadığını söyledi. Şahin, Koçyiğit kardeşlerin, hastaneye geldiklerinde 1 hafta -10 gündür hasta olduklarını, bölgede kuş gribi tehdidinden bahsedilmediği için hastaneye geç başvurdukları nı savunarak, hastaların hastaneye geç gelmesininin ihmal olarak değerlendirmenin yanlış olduğ unu savundu.

‘ÖNLEMLER YETERSİZ’
Ölümlerin ardından tüm gözler Doğu Anadolu'ya çevrilirken, bölge halkı tedirgin ve önlemlerin yetersizliğinden şikayetçi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in ''Hastalıkla en kesin mücadele yolu itlaftır'' açıklamasına rağmen bazı hayvanların hala saklandığı duyumları endişe yaratıyor.

Ağrı'nın Patnos İlçesi'nde kuş gribi korkusuyla hastanelere akın eden vatandaşlar, ilçedeki sağlık koşullarının yetersizliğine dikkat çekiyor. İlçede sadece bir doktorun görev yaptığı, insanları n üst üste yığılmış bir şekilde sıra beklediği haberleri geliyor. Bölge halkı, ilk vakanın görüldüğü andan itibaren halk telaşlandığını ancak 'zatürree' açıklamasının zaten bilinçli hareket edemeyen halkı rehavete sürüklediğini, açıklamanı n tedbirlerin alınmasını geciktirdiğini düşünüyor.

6 İLDE HAYVAN GİRİŞ ÇIKIŞI YASAK
Bu arada Iğdır, Ardahan, Kars, Ağrı, Erzurum ve Şanlıurfa illeri üst düzey alarma geçirildi, her türlü hayvan giriş-çıkışları yasaklandı. Söz konusu illerde karantina tedbirleri alınırken, bulaşma riski olan kanatlı hayvanların itlaf işlemleri devam etti. Birçok ilde de hastalığın önlenmesine yönelik tedbirler artırıldı.

DİYANETTEN KUŞ GRİBİ FETVASI
Diyanet İşleri Başkanlığı da bir fetva yayınlayarak vatandaşları ''kuş gribi ve hasta hayvanlar'' konusunda uyarıyor. Başkanlığın fetvasına göre, hasta olduğu düşünülen hayvanların önce veterinere götürülmesi gerekiyor. Veteriner bu hayvanların yenmesinin sağlığa zararlı olduğunu söylerse, o zaman hasta hayvanı yemek dinen de sakıncalı oluyor.

BM ŞAŞKIN VE KAYGILI
BİRLEŞMİŞ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Veterinerlik Servisi Şefi Joseph Domenech, Türkiye'nin kuş gribiyle mücadele edebilecek bir ülke olduğunu, ancak yine de şaşkın ve kaygılı olduklarını belirtti. Domenech, Türkiye'ye güvendiklerini ancak yine de kaygılı olduklarını söyledi. New York Times gazetesine konuşan Domenech, hastalığın Asya'da bile yüzlerce milyon kanatlının ölümüne neden olmasına karşın sadece 140 insana bulaştığını, bunların da yarısının hayatını kaybettiğini ifade etti. Türkiye'de bildirilenden daha fazla kuş gribi vakasının olup olmadığının bilinmediğini belirten Domenech, hastalığın insanlara daha kolay bulaşabilecek bir biçim kazanıp kazanmadığının henüz netlik kazanmadığını söyledi. Birleşmiş Milletler'den bir ekibin ölümleri araştırmak üzere Kopenhag'dan Türkiye'ye gittiğini ve İngiltere'nin de vakalarla ilgili araştırmalarını sürdürdüğ ünü belirten Domenech, ''Bugün yanıtlardan çok daha fazla soru var'' diye konuştu.

WHO’DAN TAM DESTEK
DÜNYA Sağlık Örgütü (WHO), kuş gribinden ölüm vakalarının artmaması ve hastalığın farklı boyutlara taşınmaması için Türkiye'ye tam destek sözü verdi. Örgütten 3 kişilik bir ekip, kuş gribi nedeniyle ölüm vakalarının yaşanmasının ardından ortak strateji belirlemek amacıyla Türkiye'ye gelerek, kuş gribinin görüldüğü bölgelerde yapılması gerekenler konusunda önerilerde bulundu. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü, sorunun vatandaş bilinciyle çözülebileceği görüşünü de paylaştı.

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü kuralları çerçevesinde kuş gribine karşı Atatürk Havalimanı' nda alınan güvenlik önlemleri, ölümlerin ardı ndan yeniden uygulamaya konuldu. Doğu Anadolu'dan gelip durumundan şüphelenilen yolcular, havalimanındaki sağlık merkezine bildirilecek. Örgüt yetkilileri ayrıca dış basında çıkan çıkan ihmal söylentileriyle ilgili ‘’Böyle bir izlenim edinmedik’’ yorumu yaptı.

DÜNYA BASININDAN
BBC: En büyük korku hastalığın insandan insana bulaşması
TÜRKİYE'de insanların ölümüne yol açan bir kuş gribi türünün ortaya çıkması Avrupa'da ''alarm'' yaratırken virüsün insandan insana geçmeye yetkin olduğu işaretlerinin alındığı belirtildi. İngiliz yayın kurumu BBC, kuş gribi konusunda ayrıntılı bilgileri içeren bir dosya hazırladı. Kuş gribine ilişkin bir çok soru işaretine yanı t verilen BBC dosyasında, kuşlarda görülen gribin 15 ayrı çeşidi olduğunu, alarma yol açan ve Türkiye'de de tespit edilmiş olan ölümcül kuş gribi virüsünün H5N1 ailesinden geldiği belirtildi. Avrupa ülkelerinin, Türkiye'ye dek gelen H5N1 virüsünün batıya doğru yayılmasından korktuğu belirtilen dosyada, virüsün göçmen kuşlarla taşındığı için sınır tanımadan ilerleyebildiğ ine dikkat çekildi. Özellikle yaban ördeklerinin virüsün doğal taşıyıcıları olduğu belirtilen dosyada virüsün en çok kümes hayvanlarını etkilediği belirtildi. Dosyada şu konulara dikkat çekildi: “Uzmanların virüsün normal insan gribiyle karışmasından korkuyor. Bu olasılık büyük bir salgına yol açabilir. Normal gribe yakalanan birinin kuş gribini de kapması durumunda, iki virüs türünün genlerinin birbirine karışarak mutasyona uğraması dünya çapında 2 ila 50 milyon arasında kişiyi öldürebilir. Henüz kesin sonuç veren bir aşı yok.”

ALMANYA DieWelt: Türkiye'deki ölümlerin Avrupalı ları paniğe sürüklememesi gerektiğini belirten gazete ''Paniğe kapılmaya gerek yok. Bu ölümler, yoksul ve cahil insanların yardıma ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Onlara yardım edersek kendimizi de korumuş oluruz.'' diye yazdı.

DieTageszeitung: Türkiye'deki ölümleri yoksulluk ve cahilliğe bağlayan gazete ''Bu insanlar, içiçe yaşadıkları tavuklarının böyle ölümcül bir tehlike arzettiğini bilemezlerdi. Birçok kişi verilen tazminatlar piyasa değerinin çok altında kaldığı için hayvanlarının itlaf edilmesine razı değil.'' diye yazdı.

İNGİLTERE-Guardian: Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'deki ölümlerden sonra küresel bir kuş gribi salgını yaşanabileceğine ilişkin yorumların abartılı olduğunu duyurdu.

Times: Gazete ölümlerde Türk yetkililerin ihmalinin söz konusu olduğunu belirterek, ''Risk belirgin olmasına karşın Türk yetkililer, hastalığın insanlara geçmesini önleyemediler.'' diye yazdı.

FRANSA Le Figaro: Fransız gazetesi Le Figaro da, Anadolu'da durumun karışık gibi göründüğünü yazdı. Türk yetkililerinin çelişkili açıklamalarına dikkat çeken gazete, Türkiye'den Dünya Sağlık Örgütü'nün yanısına İngiltere'nin iki laboratuvara numunelerin gönderildiğini kaydetti.

KUŞ GRİBİ HARİTASI
VAN: Doğubeyazıt'tan Van'a sevkedilen 14 yaşındaki Muhammet Ali Koçyiğit, 1 ocakta ölümcül H5N1 kuş gribi virüsü nedeniyle öldü. Ablası Fatma Koçyiğit (15) 5 ocakta, kardeşi Hülya Koçyiğit (11) ise bu sabah aynı nedenle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Hastanede şu anda üç hasta yoğun bakımda tutuluyor.

AĞRI: Doğubeyazıt ilçesinde şu ana kadar bin 500 kanatlı hayvan itlaf edildi. Bugün 2 bin hayvanın itlaf edilmesi hedeşeniyor. Evlerden toplanan hayvanlar torbalara konulduktan sonra, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ilçe çöplüğüne gömülüyor. Çukurun üzeri ise kireç ve toprakla kapatılıyor.

IĞDIR: Iğdır Devlet Hastanesi'nde Aralık ilçesinden gönderilen dokuz kişi kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alındı. Iğdır Devlet Hastanesi'ne karı n ağrısı, burun tıkanıklığı ve ishal şikayetiyle 12 kişinin başvurduğu, bunların şikayetleri doğrultusunda tedavi altına alındığı belirtiliyor. Tedavi altına alınanlar arasında, 'bir süre önce hazır tavuk eti yediğini' ifade edenlerin de bulunduğu bildirildi.

ERZURUM: Erzurum kent merkezi ile Horasan ilçesinde tüm kanatlı hayvanlar toplatı lıyor. Bölgede bir hafta önce tavuk ölümleri görüldü. Tavuklardan alınan numuneler enstitüye gönderildi. Ancak henüz sonuçlar gelmedi. Karantina altına alınan mahalleler dezenfekte ediliyor. .

ŞANLIURFA: Sanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde de kus gribi şüphesiyle birçok çocuk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Çocukların tedavisi sürerken, haberlerin yayılmasıyla hastaneye müracaatlar arttı.

KONYA: Konya'nın Bozkır ve Hadim ilçelerinde münferit tavuk ölümleri tespit edildi.

DİYARBAKIR: Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden kuş gribi şüphesiyle Diyarbakı r'a getirilen 13 yaşındaki Esat Bal isimli çocuk yoğun bakıma alındı. Siirt'in Baykan ilçesinden de dört kişi kuş gribi şüphesiyle Diyarbakır'a nakledildi.

İstanbul’da kuş ölümleri
İstanbul'da Aksaray'da 4 kuş ölüsü bulundu. Kuşlar, incelenmek üzere Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü yetkililerine teslim edildi. Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Sağlık İşleri Müdürlüğü'ne, Valide Sultan Camii arkasında ölü kuşlar olduğu yönünde yapılan ihbar sonucu söz konusu bölgeden alınan kuşların incelendiği belirtildi. İlaçlama ekiplerinin, kuşların bulunduğu yerde rutin dezenfekte işlemini uyguladığına dikkat çekilen açıklamada kuşların, göçmen değil, çevrede sürekli bulunan güvercinler olduğu belirtildi.

Erdoğan ilk kez konuştu
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, kuş gribinden ölümlerin ardından ilk açıklamasını yaptı. Blgede gerekli tedbirlerin alınması için ilgili bakanlı kların sıkı bir şekilde çalıştıklarını söyleyen Erdoğan, "çalışmalar için gereken ödeneği aktarıyoruz" diye konuştu. Erdoğan ayrıca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kuş gribi için ayırdığı 7 trilyonluk acil kaynağın yükseltildiğini belirterek, ek ödeme yapılacağı açıklaması nda bulundu. Erdoğan, halkın hastalık konusunda bilinçlendirilmesi için çalışacakları nı vurgulayarak, bölge halkının hayvanları saklamaması konusunda uyardı.

Çiçek’ten ‘işgüzar’ özrü
HÜKÜMET Sözcüsü Cemil Çiçek, kuş gribi kuşkusunda bulunanları işgüzar olmakla suçladığı açıklamasından ötürü özür diledi. Çiçek, Pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantı sı sonrası yaptığı konuşmayla ilgili olarak bunun gibi teknik konularda ilgili bakanlı kların verdiği bilgiler doğrultusunda açıklamalar yaptığını söyleyerek, kuş gribinin bu açıklama yapıldıktan sonra netlik kazandığı nı söyledi. Çiçek, "Ancak, beyanım tatmin etmediyse, bir tedbirsizlik varsa özür dilerim.'' dedi. Çiçek açıklamaları nedeniyle bazı kamu görevlilerini işgüzarlıkla suçlamıştı.

Sağlık Bakanlığı’ndan sansür genelgesi
Sağlık Bakanlığı, İl sağlık müdürlükleri ile devlet hastanelerine, kuş gribi konusunda adeta sansür çağrısı yaptı. Bakanlı k teşkilatından "Tarım Bakanlığı tarafı ndan, bir bölgede kuş gribinin varlığına ilişkin açıklama yapılmadan ve hayvan sağlığı karantinası uygulamasına geçilmeden hiçbir vakanın olası kuş gribi olarak değerlendirilmemesini" istedi.

Bakanlığın genelgesinde, "Sağlık kuruluşları, kanatlı hayvan ölümleri ile ilgili yapılan ihbarların tamamı il ve ilçe tarım müdürlüklerine yönlendirileceklerdir" ifadesi de yer aldı. Sağlık Bakanlığından bir bürokrat, bakanlığın uyarılarını değerlendirirken şu yorumu yaptı:

"Burada benim dikkatimi çeken birinci husus, Sağlık Bakanlığı kuş gribine karşı şeffaf bir tutum içinde değil. Teşkilatına açıkça siz bir yerde kuş gribi olduğunu söylemeyin, diyorlar. Oysa Tarım Bakanlığının görevi hayvanlarla ilgili. Onlar tavuk ve kuşlarda kuş gribi vakası olup olmadığını kontrol eder, hasta hayvanları itlaf eder, şüpheli hayvanları da toplar. Sağlık Bakanlığının görevi ise tamamen başka. Sağlık Bakanlığı kuş gribinin insana bulaşması durumunda onların tedavisi ve salgının önlenmesi için mücadele eder. Yani, sağlık kuruluşlarının, doktorların kuş gribiyle ilgili bir açıklama yapması için Tarım Bakanlığının karantina uygulaması ve kuş gribi açıklaması yapması nı beklemeleri aklın alacağı bir şey değil. Ben bu genelgeyi sansür olarak nitelendiriyorum.” Birgün Ankara