2019 yılında 8 milyon insanın ölümüne sebebiyet veren sigara bağımlılığı, tarihin en yüksek seviyesine çıktı. Dünyada 7 buçuk milyar nüfusun 1,1 milyarı sigara içiyor.

Dünyada sigara içen insan sayısı 1,1 milyara ulaştı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapılan son araştırmalara göre, dünyada sigara içen insan sayısı, tarihi rekor kırarak 1,1 milyara ulaşı. Uzmanlar, hükümetleri daha ciddi önlemler alması konusunda uyardı.

Lancet isimli akademik dergi tarafından yapılan araştırma, dünyada hükümetlerin getirdiği kısıtlamalara rağmen sigara bağımlılığının tarihin en yüksek seviyesine çıktığını gösteriyor. Dünyadaki nüfus artışını da geçen sigara bağımlılığına ilişkin devletlerin daha büyük yaptırımları olmadığı sürece, bu sayıların artacağı öngörülüyor.

Araştırma, sigaraya başlama yaşının 25 ve altı olduğunu gösteriyor. Bu bulguya göre, gençler bağımlılık konusunda asıl risk grubu. 25 yaşın üzerinde başlama oranının sıfıra yakın olması, sigara bağımlılığıyla mücadelede odağın gençlik olması gerekitğini gösteriyor.

Dünyada sigara tüketiminde başı on ülke çekiyor. Türkiye, Rusya ve ABD'nin de dahil olduğu ülkeler, dünya çapında sigara tüketiminin çok büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Çin'de her üç kişiden biri (314 milyon) sigara içiyor.