Dünyada solun halleri

Hazırlayan: Umut Can FIRTINA

Kamuda iş durdu

Kuzey İrlanda’da binlerce sağlık ve eğitim emekçisi, yüzde 13,4 enflasyona rağmen hükümetin teklif ettiği yüzde 4-9 arası maaş zammına karşı iş bıraktı. Salı günü düzenlenen eylemlerde Belfast Şehir Meydanı’nda binlerce öğretmen ve hemşire bir araya gelirken, Derry şehrinde de emekçiler belediye binası önünde protesto gösterisi gerçekleştirdi. Ulusal Eğitim Sendikası’ndan (NEU) yapılan açıklamada öğretmenlerin alım gücünün 2010’dan bu yana yüzde 40 azaldığı belirtildi.

Lütuf değil hak

Filistinli kamu öğretmenleri, hükümetin geçen yıl 2023 için verdiği yüzde 15’lik maaş artış sözünü tutması için protesto gösterisi düzenledi. Binlerce öğretmen, üç hafta önce başlayan genel grevler kapsamında bu hafta da Batı Şeria’daki Ramallah kentinde bir araya gelerek, hükümetin verdiği sözü tutmadığını, ocak ayından bu yana maaşlarında beklenen artışı göremediklerini aktardı.

Bir hafta müddet

Kamu emekçileri sendikaları, hükümet ile uzun bir süredir devam eden anlaşmazlıklar üzerine yüzde 10’luk maaş zammı için süresiz grev planladıklarını açıkladı. Güney Afrika Sendikalar Federasyonu, 2023/2024 dönemine yönelik görüşmelerini ‘baltalamamak’ için grevlere katılmama kararı alırken, Güney Afrika Demokratik Hemşireler Organizasyonu (DENOSA) Başkanı Simon Hlungwani, “hükümete bir hafta içinde karşılarına daha iyi bir teklifle gelmeleri için bu fırsatı verdiklerini” açıkladı. Öte yandan atanamayan doktorlar, kamuda istihdamların artırılması çağrısı yaptı.

Gücümüz mücadelemizden

Beluçistan eyaletine bağlı Barkhan bölgesinde bir kadın ve iki çocuğunun ölü bulunması üzerine insan hakları savunucuları, perşembe günü kadınlara yönelik şiddete cezasızlığa karşı protesto düzenledi. Karachi’de düzenlenen gösterilerde siyah giyinen eylemciler “Bu zulmü kabul etmiyoruz” ve “Direnişimiz güçlü” sloganları attı. Basına konuşan hak savunucusu ve aynı zamanda annesi kayıp olan Sammi Deen Baloch, devlet şiddetine, zorla kaybettirilmelere son verilmesini istedi. Barkhan’daki cinayete ilişkin konuşan Baloch “Bu Beluçistan’daki ilk cinayet, zorla kaçırma veya katliam değil, yıllardır süren bir ‘akım’” ifadelerini kullandı. Trans aktivist Shehzadi Rai ise cinsiyet temelli şiddette devletin eylemsizliğine dikkat çekti.