Dünyada solun halleri

Umut Can FIRTINA

Almanya: Kamu emekçileri 24 saat iş bıraktı

Almanya’da 2,5 milyon kamu çalışanını ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin ikinci turundan da bir sonuç çıkmaması üzerine kamu emekçileri dün altı eyalette uyarı grevine çıktı. Birleşik Hizmet Sendikası’nın (Ver.di) çağrısıyla 24 saat iş bırakan emekçiler, bir yıl için ücretlere yüzde 10,5 ya da en az 500 avro zam yapılmasını talep ediyor.

İspanya: İspanyalılar Küba’nın yanında

İspanya Komünist Partisi, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Küba’yı “teröre sponsor devlet” listesinde tutma kararına tepki gösterdi. Partiden yapılan açıklamada kararın ABD’nin Küba’ya olan takıntısını ve dünya halklarına örnek teşkil eden bir ülkeyi devirme girişimini bir kez daha ortaya koyduğu belirtildi.

Portekiz: Faşizmin ve savaşın karşısındayız

Portekiz Komünist Partisi (PCP), Ukrayna’da süren savaşa ilişkin açıklamasında “Çatışmanın ve savaşın tırmanışını durdurun” dedi. Açıklamada, "Rusya ve Ukrayna arasında gözüken savaş aslında ABD, NATO ve Rusya arasında. Yıllardır süren savaşın kurbanlarıyla dayanışma içindeyiz, barış, doğruluk için, militarizme, faşizme ve savaşa karşı olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz” denildi.

Hindistan: Zamları hemen geri çekin çağrısı

Hindistan’da sıvı petrol gazı (LPG) tüpü fiyatındaki ani artışa ilişkin Hindistan Komünist Partisi (CPI), yapılan zammın geri alınması çağrısı yaptı. “Tüm gıda ve zorunlu ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarındaki artış amansızca sürerken bu zam insanların sırtına büyük bir yük getiriyor” denilen açıklama şöyle devam etti: “CPI olarak bu zammın bir an önce geri çekilmesini talep ediyoruz.”

Venezuela: Sistematik soykırıma son verin

İsrail’in Batı Şeria’daki saldırılarını kınayan Venezuela Komünist Partisi (PCV) açıklama yayımladı. Açıklamada İsrail’in Filistin halkına “sistematik soykırım” yaptığını belirtilerek İsrail’in Siyonist rejiminin Filistin halkına yönelik 75 yıldır canice bir soykırım uyguladığına dikkat çekildi. Açıklamada, “Siyonist rejimle ekonomik ve jeostratejik çıkarları paylaşan ABD ve Avrupa emperyalizmi bu katliamın sorumlusudur" denildi.