Dünyada solun halleri

Hazırlayan: Umut Can FIRTINA


Hindistan’da faşist saldırılar arttı

Hindistan Komünist Partisi (CPI), iktidardaki Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) destekçilerinin, 2 Mart’taki seçimi kazanması üzerine birçok muhalifin evlerine ve kendilerine saldırı düzenledikleri belirtildi. Şimdiye kadar en az 3 kişinin hayatını kaybettiği binin üzerinde saldırı yaşandığı kaydedildi.

Daha iyi bir dünya için mücadele

İrlanda İşçi Partisi (WPI), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için mesaj yayımladı. 8 Mart’ın sosyalizme ve sınıf mücadelesine dayanan temellerine dikkat çekildi. Cinsiyet eşitsizliği, sınıf eşitsizliğine dayanıyor. Kadınlar, yeni ve daha iyi bir dünyayı kurmanın en ön saflardaki ve vazgeçilmez parçasıdır.”

Tebrikler, şimdi harekete geçin

Güney Afrika Komünist Partisi (SACP), Başkan Yardımcısı Paul Mashatile, bakanlar ve bakan yardımcılarının yeni görevlerine atanmasına dair açıklama yaptı. Açıklamada, “Sefaletin ve eşitsizliğin aynı zamanda ırk ve cinsiyet ayrımı temellerini yansıtan gerçekleri hâlâ etkili. Çözüm için ülkede bir politika değişikliğine ihtiyaç var” denildi.

Grev ‘barış için’ sonlandırıldı

Nijerya İşçi Kongresi (NLC), Abia eyaletinde ücretlerini ve emekli aylıklarını alamayan işçiler için başlattığı grevi bitirdiğini açıkladı. Açıklamada eyalet yönetimiyle anlaşma sağlandığını belirten sendikanın Genel Sekreteri Chris Onyeka, NLC’nin “tüm istediklerini alamadıklarını” ancak önceliğin “endüstriyel barışı sağlamak” olduğunu belirtti.

Biz bitti demeden bitmez

Lübnan’da Öğretmenler Sendikası, hükümetin bordrolu öğretmenlere haftada 4 kez ve sözleşmeli öğretmenlere haftada 3 kez yakıt desteği sağlanmasında anlaşılması üzerine, iki aydır süren grevi sonlandırdı. Ancak birçok öğretmen, sendikanın genel kurul düzenlemeden grevi sonlandırmasına karşı tepki vererek işe dönmeyeceklerini belirtti.

Kâr hırsının bedelini halk ödüyor

Kanada Komünist Partisi, Yunanistan’da yaşanan tren kazasına dair dayanışma mesajı paylaştı. Mesajda, “Özelleştirmeye giden yolda, büyük tekellerin ve onların sağcı hükümetlerinin kâr hırsının bedelini halk canıyla ödüyor. Hükümete ve çokuluslu şirketlere karşı mücadelenizde yanınızdayız” denildi.