Dünyada solun halleri

Umut Can FIRTINA

GÜNEY AFRİKA
ABD’li şirketin işçi kıyımına tepki

Güney Afrika’da ABD’li şirket Makro’da çalışan işçiler, işten çıkarılan 600 kişinin geri alınması için başkent Pretoria’daki ABD Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi.

KARADAĞ
Direnen Telekom işçileri kazandı

Karadağ’da Crnogorski Telekom şirketinin 200 işçisinin yüzde 30 maaş zammı talebiyle kasım ayında başlattığı grev, Telecom Sendikası’nın anlaşmaya varması üzerine sona erdi. Anlaşmaya göre mevcut enflasyonun yüzde 15,1 olduğu ülkede şirketteki işçilerin ücretlerine bu ay yüzde 15, Ocak ayında yüzde 2,5 ve 2025 Ocak’ta yüzde 2,5 daha zam yapılacak. Şirketten yapılan açıklamada ise “Anlaşmanın Karadağ’da özel sektörde yapılan en iyi toplu sözleşme” olduğu belirtildi.

İRAN
Hükümette 180 derecelik dönüş

İran Halk Partisi (Tudeh), İran’ın dış politikada Çin ve Suudi Arabistan ile attığı adımlara ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada İslam devletinin sergilediği “180 derece dönüşün” özellikle ABD yaptırımları sonucu ekonominin iflas etmesinin ve ülke içindeki sosyal politikaların sonucu olduğu belirtildi. “ABD’nin ve NATO’nun tehlikeli askeri politikalarına karşı Çin’in Batı Asya’daki gerilimi azaltmaya yönelik girişimleri ile Rusya ve Ukrayna arasında barışa yönelik arabuluculuk girişimleri değerli adımlar” olarak yorumlandı.

VENEZUELA
Suçlu olan politikalarınız

Venezuela Komünist Partisi (PCV), Meksika’da 39 göçmenin ölümüyle sonuçlanan göçmen merkezindeki yangına ilişkin açıklama yayımladı. Ölen 7 göçmenin Venezuelalı olduğu aktarılan açıklamada şöyle denildi: “Meksika hükümetinin yangından daha iyi yaşam şartları için ülkelerini terk etmek zorunda kalan göçmenleri sorumlu tuttuğu açıklamaları reddediyoruz. İşçilerin göç etmelerindeki artış, emperyalist yönetimlerin yarattığı, eşitsizliğin, işsizliğin, giderek derinleşen krizin bir sonucu. Kıtadaki işçi sınıfına yönelik bu ayrımcı, insanlık dışı ve suçlayıcı politika, Meksika hükümetinin ikiyüzlü ‘anti emperyalist’ ve ‘ilerici’ söylemleriyle birlikte yürütülüyor. PCV olarak göçmen işçilerin ve yangında hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanındayız.”