Dünyada solun halleri
Fotoğraf: AA

Umut Can FIRTINA

İRAN
Statükoya dönme çabasındalar

İran Halk Partisi (TUDEH), zorunlu başörtüsü kuralına ve baskılara karşı mücadele çağrısı yaptı. Okullardaki kız çocuklarının rejim tarafından kimyasal saldırıya maruz bırakılarak zehirlenmeye devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada İslam rejiminin “Kadın, yaşam, özgürlük” eylemlerinden önceki statükoya dönmeye çalıştığı vurgulandı. Açıklamada başörtüsü zorunluluğunun, kadınlara yönelik her türlü kısıtlayıcı ve ayrımcı uygulamanın ve şiddetin, kadınların sosyal ve insani itibarını zedeleyen kanunların ve “çocuk evliliğinin” sona erdirilmesi talep edildi.

İSPANYA
Omuz omuza sınıf mücadelesi

İspanya Komünist Partisi, bu seneki 1 Mayıs’ın savaş davulları ve hükümetlerin hayat şartlarına ve haklarına saldırılar arasında geçeceğini açıkladı. Kapitalizmin mevcut krizinde işçi sınıfı ve sermayenin çıkarları arasındaki tezatın giderek keskinleştiğine dikkat çekilen açıklamada, İspanya’da emek sömürüsünün son yıllarda hızla arttığı vurgulandı. Açıklamada emekçilere güç birliği yaparak omuz omuza sınıf mücadelesi çağrısı yapıldı.

AVUSTURYA
Kapitalizme karşı halkın gücü

Avusturya İşçi Partisi (PdA), 1 Mayıs’a ilişkin açıklama yaptı. Ukraynalı ve Rus işçi sınıfının emperyalist çatışmada yem olarak kullanıldığına dikkat çekilen açıklamada, Avusturya’nın Kiev’e yardım ederek tarafsızlığının bir kez daha hasar gördüğü belirtildi. Sömürü, baskı, kapitalizm ve emperyalizme karşı mücadelenin önemi vurgulanan açıklamada Viyana, Linz ve Innsbruck kentlerinde “Bankaların ve şirketlerin diktatörlüğüne karşı halkın gücü ve sosyalizm” sloganıyla düzenlenecek 1 Mayıs yürüyüşlerine çağrı yapıldı.

İSRAİL
1 Mayıs’ta karşılığını vereceğiz

İsrail Komünist Partisi, Nazareth şehrindeki merkezlerinin polis tarafından basıldığını açıkladı. Binadaki Filistin bayrağının indirilmesi talebiyle arama emri olmadan yapılan baskının “terörizmi desteklemekten” hüküm giyen Savunma Bakanı Ben Gvir’in siyasi özgürlüğe bir saldırısı olduğunun altı çizildi. Açıklamada bu saldırının karşılığının 1 Mayıs’taki kitlesel gösterilerde misliyle verileceği aktarıldı.

JAPONYA
Düşüşün sebebi üye sayısı kaybı

Japonya’da gerçekleştirilen yerel yönetimlerin belirlendiği seçimlerde Japonya Komünist Partisi, ülke genelinde 909 koltuğun sahibi oldu. Partiden yapılan açıklamada başkent Tokyo’daki mecliste 94 koltuk kazanıldığı belirtilirken, meclise giren üyelerin yüzde 44,7’sinin kadın olduğu vurgulandı. Kazanılan koltuk sayısında düşüş yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, bunun gerekçesi olarak parti üyesi sayısındaki yüzde 9’luk düşüşle birlikte partinin gücünün bir önceki seçime göre azaldığına işaret edildi.

FİLİSTİN
Öğretmenler grevini sürdürüyor

Filistin’in Batı Şeria bölgesinde öğretmenler, şubat ayında maaşlarına zam yapılması talebiyle başlattıkları grevlerini sürdürdü. İdare Mahkemesi’nin grevi durdurma kararını dinlemeyen öğretmenler, maaş zammı protestolarını sürdürdü. Öte yandan Başbakan Mohammad Shtayyeh, öğretmenlere greve devam etmeleri halinde ceza verileceğini açıkladı. Shtayyeh, daha önce öğretmenlere yüzde 15 zam ve geriye dönük yüzde 10 geriye dönük ödeme yapılacağını açıklamış, ancak buna yönelik henüz bir adım atılmaması üzerine öğretmenler 5 Şubat’ta greve gitmişti.