Dünyada solun halleri

Umut Can FIRTINA

HİNDİSTAN
Etnik saldırıları acilen sonlandırın

Hindistan Komünist Partisi (CPI), Manipur eyaletindeki şiddet olaylarının son bulması çağrısı yaptı. Açıklamada bölgedeki şiddet olaylarının ve etnik çatışmaların alarm veren düzeye geldiği belirtilerek, evlerin yağmalanması, kundaklama ve ibadethanelere saldırılar gibi olayların yaşandığı kaydedildi. İktidardaki BJP’nin olayların gelişimini takip etmekte başarısız olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bölgede kanunu sağlamakta geç kaldığı aktarıldı. Açıklamada, bölgesel ve ulusal hükümete acilen şiddet olaylarını sonlandırması ve yerlerinden edilenler için adım atması çağrısı yapıldı.

ABD
Komünistlerden konferansa davet

ABD Komünist Partisi (CPUSA), 29 Haziran’da çevrimiçi olarak düzenlenecek uluslararası konferansa katılım çağrısı yaptı. Konferansta uluslararası emeğin güçlendirilmesi için dünya çapındaki sol-sosyalist örgütlerle fikir alışverişinde bulunulacağı belirtildi. Emperyalist saldırganlığın arttığı dönemde işçi sınıfının görevinin tarihi değere sahip olduğu kaydedilen açıklamada, konferansın CPUSA’ya da bakış açısını genişletmek için fırsat sunacağı aktarıldı. Konferansa international@cpusa.org adresinden 1 Haziran’a kadar başvurulabilir.

BRİTANYA
Halk kâr odaklı siyaseti reddetti

Britanya Komünist Partisi, iktidardaki Muhafazakarların büyük kan kaybettiği yerel seçimlere ilişkin mesajında, seçim sonuçlarını olumlu karşıladıklarını aktardı. Seçmenin sandıkta iktidarın kâr odaklı ve halk düşmanı politikalarını reddettiği aktarılan açıklamada, İşçi Partisi’nin 2019’daki seçime göre oy oranında çok fazla değişiklik olmamasının, partinin “kapitalizm krizine karşı gerçek bir çözüm üretememesi” sebebiyle olduğu aktarıldı. Açıklamada belediye meclislerinde koltuk kazanan Komünist Parti adayları da tebrik edildi.

YUNANİSTAN
Gençlerin zaferi ilham verecek

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), 10 Mayıs’ta ülke genelinde üniversitelerde yapılan “öğrenci konseyi” seçimlerinde partinin öğrenci kolu Panspoudastiki’nin yüzde 35,15 oy alarak birinci olmasına ilişkin açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada binlerce gencin zaferiyle umut ve iyimserliği canlandırdığı belirtilirken, seçim sonuçlarının öğrencilerin haklarına yönelik saldırılara karşı savaşacağını mevcut ve bir sonraki hükümetlere net bir şekilde gösterdiği aktarıldı. Açıklamada öğrencilerin zaferinin mücadele yolunda tereddüt edenlere ilham olacağı belirtildi.