Dünyada solun halleri

Umut Can FIRTINA

İSPANYA
Sol bir an önce kendine gelmeli

İspanya’da hafta sonu düzenlenen yerel seçimlere ilişkin Katalonya Komünistleri Partisi açıklama yaptı. Açıklamada seçim sonuçlarının iki durumu netleştirdiği belirtilerek “Bunlar katılımın oldukça az olması ve sağın yükselişi. Yüzde 45 katılım oranı korkutucu, çünkü bu solun hareketsizleştirilmesi anlamına geliyor. Sol ve bağımsızlığın alması gereken mesaj net: Kulak vermeliyiz. Solun bir an önce toparlanarak 23 Temmuz’daki genel seçimlerde gözüken tehlikeye hazırlanması gerek.”

YUNANİSTAN
Emeğin dışında mutlak güç olamaz

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), 21 Mayıs’ta düzenlenen, hükümet kurulamamasının ardından ikinci tura kalan parlamento seçimlerine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada yeni sistemle tek başına hükümet kurması beklenen sağcı Yeniden Demokrasi Partisi’nin kaç milletvekili olursa olsun, işçi ve halkın hareketi karşısında “mutlak güç” olamayacağına dikkat çekildi. Açıklamada, 25 Haziran’daki seçimde “gerçek muhalefet” KKE’ye destek verilmesi çağrısı yapıldı.

HOLLANDA
Çirkin saldırıyı derhal durdurun

Hollanda Yeni Komünist Partisi (NCP), ordu ile paramiliterler arasında çatışmalar yaşanan Sudan’da Sudan Komünist Partisi’nin saldırıya uğrayarak merkezinin ordu tarafından işgal edilmesini kınadı. Açıklamada “Emek sınıfının ve Sudan halkının sosyal ve demokratik hak mücadelesinin önemli parçası olan Sudanlı yoldaşlarımıza yapılan çirkin saldırıyı kınıyoruz. Ordu bir an önce partinin merkezinden çekilmeli” denildi.

PAPUA YENİ GİNE
Anlaşma savaşa girmek demektir

Papua Yeni Gine’de ABD ve hükümet arasında yapılan Savunma İşbirliği Anlaşması’na karşı öğrenciler hafta boyunca protesto gösterileri düzenledi. ABD ordusuna Pasifik bölgesinde geniş erişim sağlayan anlaşmaya karşı HATECO, Papua Yeni Gine ve Goroka üniversitelerinden öğrenciler, “ulusal çıkar” adı altında imzalanan anlaşmanın Pasifik’te çıkacak bir savaşa dahil olmak anlamına geldiğini kaydetti. Ülkenin askerileşmesine karşı düzenlenen eylemlerde, ABD’nin Çin’e karşı bölgede artırdığı gerilime karşı yükselen halk muhalefetine dikkat çekildi.