Dünyada solun halleri

BirGün Dış Haberler

İRAN
Hapis ve idamlar korkuyu gösteriyor

İran Halk Partisi (TUDEH), yaptığı açıklamada grev çağrısı yapan sendikacılara verilen ağır hapis cezalarının, baskıcı İslam rejiminin ülkedeki mücadelesini güçlendiren işçi sınıfından korkusunu gösterdiğini kaydetti. Son haftalarda protestolara katılanların idam edilmesinin aynı çerçevede değerlendirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, verilen cezaların protestoculara korku salmak olduğu belirtildi.

YUNANİSTAN
Emperyalizm çatışmayı körüklüyor

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Kosova’nın kuzeyinde yaşanan gerginliklere ilişkin açıklamasında, ABD, NATO ve AB’nin yanında Kosova ve Sırbistan taraflarının ikisinin de gerginliğin artmasından sorumlu olduğu belirtildi. Dünya çapında artan emperyalist çıkar çatışmalarından birinin de Balkanlarda yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, Yunanistan hükümetine NATO’ya bağlı askerilerini geri çekme çağrısı yapıldı.

SWAZİLAND
Madencileri sömürüyorlar

Swaziland Komünist Partisi (CPS), Zimbabwe’de daha iyi çalışma şartları için ve şirketlerin emek sömürüsüne karşı direnişe geçen maden işçileriyle destek mesajı yayımladı. Mesajda Zimbabwe’deki işçilerin ve yoksulların yaşamlarındaki kötüleşmenin belgelere yansıdığına dikkat çekilerek, ülkenin kapitalist sistem sebebiyle krizden krize savrulduğu vurgulandı. Açıklamada Zimbabwe’deki tüm işçilerle dayanışma çağrısı yapıldı.

HİNDİSTAN
Öğretmenlerden açlık grevi

Delhi Üniversitesi’nde bir grup öğretmen, Delhi hükümeti tarafından finanse edilen üniversiteye bağlı 28 devlet kolejinde yönetim organlarının oluşturulmasındaki gecikmeye ve geçici öğretmenlerin görevden alınmasına karşı perşembe günü bir günlük açlık grevi gerçekleştirdi. Greve destek veren Delhi Eyalet Meclisi üyesi Sanjeev Jha, “Tarihte ilk kez, Delhi devlet kolejleri yaklaşık 1,5 yıldır bir yönetim organı olmadan çalışıyor” dedi.