Dünyadan solun halleri
Salondan çıkan milletvekilleri masalarının üzerine \tarafsızlık alanı\, \barış alanı\ yazılı dövizler bıraktı. (Fotoğraf: AA)

Umut Can FIRTINA

AVUSTURYA
Propagandaya yer yok

Avusturya İşçi Partisi (PdA), Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin Avusturya Parlamentosu’nda düzenlenen özel oturuma katılımını kınama açıklaması yayımladı. Zelenski’nin katılımı “propaganda” olarak nitelendirilirken, açıklamada şunlar denildi: “Bir savaş partisinin, ayrıca gerici, baskıcı bir rejimin temsilcisinin, tarafsız bir ülkenin demokratik kalbinde yeri yok. PdA olarak aktif, istikrarlı ve egemen bir tarafsızlık; ayrıca Avusturya’nın yaptırımlara, ekonomik savaşa ve Zelenski rejimine sermaye sağlamaya katılması yerine barış politikası izlemesini istiyoruz.

MEKSİKA
Göçmenleri politikanız öldürdü

Meksika Komünist Partisi, yaptığı açıklamayla Meksika’nın kuzeyindeki Ciudad Juarez kentinde bulunan Ulusal Göç Enstitüsü’nde çıkan yangında 39 göçmenin ölümünden ABD Başkanı Biden ve Meksika Cumhurbaşkanı Obrador’u sorumlu tuttu. İki devlet başkanının göçmen karşıtı politikasının, göçmenlerin ölümüne sebep olduğu belirtilen açıklamada şunlar denildi: “4 yıldır Obrador’un dile getirdiği anti-emperyalizm ‘pandomimine’ rağmen iki ülke ve Kanada’nın imzaladığı T-MEC anlaşmasıyla Meksika bir ölüm kampı, insan deposu, sınır karakolu oldu. Bu politikanın ve trajedinin sorumlusu Biden ve Obrador’dur. Ulusal Göç Enstitüsü tesislerinde hükümete karşı protesto çağrısı yapıyoruz, tüm sendika ve kitle örgütlerinin bu yöndeki girişimlerini destekliyoruz.”

İSVİÇRE
Çözüm değil yeni ‘canavar’

İsviçre Komünist Partisi, iflas eden Credit Suisse bankasının satılmasının, ülkenin ekonomik istikrarını baltaladığını açıkladı. Credit Suisse’nin iflas ederek UBS finans şirketi tarafından satın alınmasının dehşetle karşılandığı ancak şaşırtmadığı belirtilen açıklamada şunlar denildi: “Finans sektöründeki sermaye yoğunlaşması süreci, içinde yaşadığımız ekonomik sisteme içkin bir dinamiktir; büyük devlerin kademeli olarak diğerlerini yuttuğunu ve giderek tekelci konumlar yarattığını gören bir dinamik. Bu devralmanın sonucunda ortaya çıkan yeni finansal ‘canavar’ UBS, bir sorunun çözümü olarak değil, daha ziyade bir alevlenme olarak görülebilir. Yöneticilerin ekonomik düzenimizi temellendirmek istedikleri, çok övülen ‘serbest piyasa rekabeti’ işte budur.”

BRİTANYA
Yeni bir hayat isteyenler hedefte

Birleşik Krallık’ta parlamentodan geçen, göçmenlerin sınır dışı kararlarına itirazını engelleyen göçmen karşıtı yasaya karşı Britanya Komünist Partisi açıklama yaptı. “Britanya’da yeni bir hayat arayanlar, bizi bölmek isteyenler tarafından hedef alınıyor” denilen açıklamada şunlar ifade edildi: “Hükümet, aşırı sağ ve büyük iş dünyasının medyası, emekçilerin ve ailelerinin karşı karşıya olduğu gerçek ekonomik ve sosyal sorunları ele almak yerine, göçmenleri ve sığınmacıları etiketlemek için her türlü silahı kullanıyor. Muhafazakârlar bile yasanın modern kölelik karşıtı yasayı baltalayacağına inananlar ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden vazgeçmek isteyenler arasında ikiye bölünmüş durumda.” Açıklamada Ayrıca ana muhalefet işçi partisinin, hükümetin planlarının “işlemez” olduğu şeklindeki “zayıf” itirafı eleştirildi.