KLM'den sonra dünyanın en eski ikinci havayolu şirketi Kolombiyalı Avianca, iflas başvurusunda bulundu. Şirketin büyük bir borç içerisinde olduğu biliniyor

Dünyanın en eski ikinci havayolu şirketi Avianca, koronavirüs nedeniyle iflasa sürükleniyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Latin Amerika’nın ikinci büyük havayolu şirketi Avianca, Kolombiya hükümetine koronavirüs yardımı için yapılan talebin başarısız olmasının ardından, tahvil ödemelerini zamanında gerçekleştiremeyince Pazar günü iflas başvurusunda bulundu.

Bogota merkezli Avianca iflastan çıkmayı başaramazsa, pandeminin bir sonucu olarak dünya çapında iflas eden ilk büyük taşıyıcılardan biri olacak.

Avianca, mart ayının sonundan bu yana düzenli olarak planlanan bir yolcu uçuşu gerçekleştirimezken, şirket CEO'su Anko van der Werff yaptığı açıklamada, “Avianca, 100 yıllık tarihimizdeki en zorlu krizle karşı karşıya” dedi.

Hükümetin kurtarma operasyonu için hala umudunu koruyan Avianca, koronavirüs salgını öncesinde de zorluklar yaşıyordu. Avianca’nın içinde ulunduğu durum ve İflas başvurusuna yeterince hızlı cevap almaması havayollarının içinde bulunduğu zorlukları ortaya çıkarıyor.

ŞİRKET AĞIR BORÇ İÇİNDE

Bogota'daki Casa de Bolsa baş ekonomisti Juan David Ballen, Avianca’nın durumunun sürpriz olmadığını belirtirken, “Geçtiğimiz yıl borcunu yeniden yapılandırmaya çalışmasına rağmen şirket ağır borçlandı’’ dedi.

KLM'den sonra dünyanın en eski sürekli faaliyet gösteren havayolu şirketi Avianca, 2019'da 7.3 milyar dolarlık borca sahipti. Havayolu, New York'ta ‘’Bölüm 11’’ iflasına başvurdu ve borçlarını yeniden yapılandırırken operasyonlara devam edeceğini söyledi. Öte yandan, birçok Avianca çalışanını temsil eden birlik olan Kolombiya Sivil Havacılar Birliği (ACDAC) bu hareketi desteklediğini söyledi.

Avianca, 2000’li yıllarında başında da iflas etmiş, Bolivya doğumlu bir petrol iş adamı Alman Efromovich tarafından kurtarılmıştı.

Efromovich, Avianca'yı agresif bir şekilde büyüttü ancak geçen yıl United Airlines Holdings Inc (UAL.O) tarafından havayolundan çıkarıldı. Efromovich hâlâ şirketin çoğunluk hissesine sahip.

United, Avianca ile ilgili 700 milyon dolarlık krediyi kaybetmeye hazırlanırken, Efromovich pazar günü Reuters'e yaptığı açıklamada, iflas başvurusunda bulunma kararıyla aynı fikirde olmadığını söyledi.

İFLASA SÜRÜKLENİŞ

Efromovich'in görevden alınmasının ardından devralan yönetim, bu yılki krizden önce “Avianca 2021” olarak adlandırılan maliyet düşürücü bir yeniden yapılanmaya odaklanmıştı.

Avianca yönetim kurulu başkanı Roberto Kriete geçtiğimiz yıl çalışanlarla yaptığı bir toplantıda havayolunun maddi zorluk içinde olduğunu söylemişti. Geçen ay, Avianca’nın muhasebe şirketi KPMG de bir açıklama yapmış ve taşıyıcının bir yıl sonra var olabileceği hakkında önemli şüpheleri olduğunu söylemişti.

Avianca’nın 2014'te 18 dolardan fazla olan hisseleri, cuma günü New York'ta 88 sentten kapandı.

Avianca Pazar günü, analistlerin havayolunun ödemeceğini düşündüğü 65 milyon dolarlık tahvil ödemesi ile karşı karşıyaydı. S&P, bu ödemenin olduğu günlerde havayolu statüsünü CCC’ye düşürürken, havayolu yöneticileri pazar gecesi yaptıkları basın çağrısında ödemeyi yapmadıklarını doğruladılar.

Van der Werff, Kolombiya hükümetinden acil yardım sağlamak için son haftalarda bir halkla ilişkiler kampanyası düzenledi, ancak başarılı olamadı.

Avianca'nın ana merkezleri (Kolombiya, El Salvador ve Peru) koronavirüsle savaş kapsamında hava trafiğini kapatmıştı ancak daha sonra havayolu şirketi, mayıs ayı sonları için uçak bileti satmaya başlamıştı. Kolombiyanın, koronavirüs karantinasını uzatma kararının ardından ise Avianca satışları tekrar iptal etmek zorunda kalmıştı.

Avianca, Peru'daki havayolu şirketinin gelirinin % 5'ini temsil eden operasyonlarını da durduracak ve önümüzdeki 10 gün içinde yüzlerce çalışanı işten çıkaracak.

Avianca ticari sorumlusu Silvia Mosquera, Avianca Peru ile ilgili gazetecilere verdiği demeçte, “Böyle bir zamanda kayıpları kompanse etmek ve operasyonumuzu sürdürmek için likiditemiz yok’’ dedi.

Kolombiya’daki Avianca, Efromovich’in son yıllarda iflas eden şirketlerinin üçüncüsü olurken, Avianca Brasil ve Avianca Argentina Havayolları, pazarlarındaki ekonomik sıkıntılar nedeniyle geçen yıl piyasada olamadı.