Dünya turunda 31 farklı ülkede çektiği görüntüleri filmde birleştirecek olan Burak Babayiğit ile Gezgin Yönetmen ‘365 Gün 1 Deneysel Film’i konuştuk

‘Dünyayı izlemek yetmez yaşamalıyız’

OZAN ÜNER ozanuner2015@gmail.com

Youtube kanalından yayınladığı bir video ile film çekmek için dünyayı gezeceğini duyuran Burak Babayiğit ile Gezgin Yönetmen '365 Gün 1 Deneysel Film' projesini konuştuk. Gezgin Yönetmen projesiyle birbirinden farklı 31 ülkede çekilen görüntüleri bir filmde birleştirecek olan Babayiğit, filmi uzun bir süredir beklediğini ancak destek bulmakta zorluk çektiğini belirtti. Ancak yaşadığı zorluklara karşı “Bir süre sonra, kabuklarımdan sıyrılma zamanımın geldiğini ve konfor alanımdan çıkmam gerektiğini fark ettim" diyerek projesini anlatmaya başlıyor.

» Gezgin yönetmen projeni biraz anlatabilir misin?
Gezgin Yönetmen kanalı '365 Gün 1 Deneysel Film' projesi bir-bir buçuk yıllık zamandan beridir, kafamda biriktirdiğim duygularımın aktarımı noktasında kullanacağım bir araç aslında. '365 gün 1 deneysel film' projesi bittikten sonra 'Gezgin Yönetmen' devam eder mi? Şu an bilmiyorum. Şu sıralar konuşmaya başladıkça, insanlara anlattıkça gittikçe heyecanlanıyorum.

» Bu fikir aklına nasıl geldi?
Yıllar önce 365 güne yaymak istediğim dört mevsimi kapsayan ama tek bir mahallede geçen bir hikâyem vardı. 365 gün boyunca sette olacaktım. Yani yılbaşı gününden itibaren, ertesi yılki yılbaşına kadar yapmak istiyordum. Ancak destek bulmakta sıkıntılar çektim. Hiçbir zaman istediğin insanlardan bir şeyler alamıyorsun. Vermek istemiyorlar değil, yalnızca paraları yok! Bir süre sonra, kabuklarımdan sıyrılma zamanımın geldiğini ve konfor alanımdan çıkmam gerektiğini fark ettim.

Bir şeyler yapmak için her seferinde bahaneler üretip kendimi haklı çıkartıyordum. Dünya turu yapanlarız okumaya başladım. Nasıl yapmışlar, nerelere gitmişler, ne kadar para harcamışlar, vizeyi nasıl halletmişler gibi tonla soruyu sorarak araştırmaya başladım. Okudukça okudum, izledikçe izledim. Okudukça ve izledikçe ben gitmiş gibi oluyordum. Ama ben sinemacıydım. Ben ve benim gibiler izlemekle yetinmezler, yaşamak isterler hep. Bir gün yine dünya turuyla ilgili bir şeyler izlerken, '365 gün boyunca film' fikri kafama dank etti. Bir anda heyecanla ayağa fırlayıp ikisini birleştirme fikrinin geldiğini hatırlıyorum. Aynı gün ve takip eden günler boyunca sabahlayarak daha iyi ne yapabilirim diye uğraştım. Bu biraz zaman aldı.

» Bu kadar ülkeye gidebilmek, seyahat etmek zor bir iş. Film çekmek ise kendi içerisinde çok farklı kuralları ve zorlukları olan bir olay, bu ikisini birleştirmeyi nasıl başarmayı düşünüyorsun?
Zor gibi gözüküyor evet. İlk videoyu paylaştığımda zorluğun farkında olmak bir kenara, hissinde bile değildim. Hayallerimden birini daha gerçekleştirebilecek olmak o kadar heyecan veriyor ki yemişim zorluğunu diyorum. Tabii dünya turu yapan arkadaşların çoğuna ulaşıp sohbet etme şansım oldu. Güven verdiler, mental açıdan hazır hissetmeme yardımcı oldular. Yıllar önce Ankara’dan İstanbul’a ilk adım attığımda hissettiğim korkunun aynısını yaşadım, videoyu yayına aldığımda. Bu his o zamandan beridir benimle değildi ve birbirimizi epey özlemişiz. Onu çok seviyorum. Benim için videoyu yayına almak, o yola çıkmaya kendime söz vermek, elimden gelenin en iyisini yapmak... Sorunun ikinci kısmına gelecek olursak; sinema disiplini ile seyahat disiplini dışarıdan farklı gözükse de bana çok benzer geliyor. Her ikisinde de yolculuğu kestirebiliyorsun ama nasıl geçeceğini bilmiyorsun. İkisi de beynini ve fiziğini zorlayabilecek şartlar içerebiliyor. Ama ikisinde de yeni kültürler, yeni hikâyeler tanıma şansın oluyor. İnsanlar ile yeni maceralara çıkıyorsun. Veya bu düşüncelerimin hepsi sadece bana ait. Bilmiyorum.

» Projene benzer başka örnekler var mı?
Araştırdım ama böyle bir birleşimle ilgili pek bir şey bulamadım açıkçası.

» Bu yolculukta beklentilerin nedir?
Gözlemlemeyi çok seviyorum. Farklı ülkelerden insanları ve farklı kültürleri tanımak düşüncesi bile başlı başına çok heyecan verici. Bunun yanı sıra yoldayken, sadece gezmeyeceğim. Etkileşim içerisinde olmak 'zorundayım' çünkü filmimi çekmek istiyorum. Birçok insan etkileşime girmeden, farklı ülkelerdeki Türklerde kalıyor veya onlarla geziyor. Bunu anlayamıyorum açıkçası. Benim öyle bir derdim yok.

» Yolculuğun sonunda, geri döndüğünde elinde ne olacak?
90 dakikalık bir film, onlarca macera ve video. Yüzlerce fotoğraf ve onlarca insan kazanmış olacağım.

» Destek için nelere ihtiyacın var?
Yola çıkmak için şimdiden biraz para biriktirmeye çalışıyorum. Ancak film için kamera, lens gibi ekipman sponsoru arıyorum. Kamp malzemeleri sponsoru arayışındayım. Nakit destek verebilecek marka arayışındayım. Bireysel olarak böyle bir yolculuğa çıksaydım belki tüm bunlara ihtiyacım olmayabilirdi. Ancak dünyayı dolaşarak film çekmek gibi bir derdim var. Bunun yanı sıra insanlar bağış yapmak isterlerse diye videoların açıklama kısmına ve gezginyonetmen.com web siteme banka hesap numaralarımı ekledim.

» Genel olarak bu projeyle ilgili eklemek istediğin bir şey var mı?
İnsanlar maddi olamasa bile manevi destek olurlarsa çok mutlu olurum. Bunun için Youtube’dan 'Gezgin Yönetmen' kanalıma abone olabilir, diğer sosyal medya mecralarından kanalımı paylaşabilirler. Bir mail atıp “selam” diyebilirler.