Kolombiya’da vergi reformuna karşı başlayan kitlesel eylemlere çözüm bulmak amacıyla hükümet, Ulusal Grev Komitesi ile bir kez daha görüşme talep etti. Grev Komitesi daveti kabul ederek, diyalog kanallarının tekrar açılmasını olumlu karşıladı.

Duque hükümeti yeniden masada

Kolombiya’da sağcı Devlet Başkanı Ivan Duque’nin daveti üzerine görüşmeyi kabul eden Ulusal Grev Komitesi temsilcileri, 16 Mayıs Pazar günü Devlet Başkanlığı Sarayı Casa de Narino'da hükümet ile bir toplantı yapacak.

Barış Yüksek Komiseri Miguel Ceballos, yaptığı açıklamada, diyalog kanallarının tekrardan açılmasının umut verici olduğunu belirterek "Başkan bugün, Ulusal Hükümetin derhal bir müzakere masasına başlama iradesini yineledi. Başkanın davetine, Ulusal İşsizlik Komitesi olumlu yanıt verdi" ifadesini kullandı.

HÜKÜMET İNSANLIK SUÇU İŞLEDİ

Toplantıya Devlet Başkanı Duque'nin yanı sıra Başkan Yardımcısı Marta Lucia Ramirez, Çalışma Bakanı Angel Custodio Cabrera, İnsan Hakları danışmanı Nancy Patricia Gutierrez, Ulusal Planlama Dairesi Müdür Yardımcısı Amparo Garcia'nın katılması bekleniyor.

Kolombiya’da insan hakları örgütleri ve solcu senatör senatör Ivan Cepeda Perşembe günü Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (ICC) Kolombiya'daki ulusal grev sırasında Iván Duque hükümeti tarafından işlenen insanlığa karşı suçlarla ilgili şikayette bulundu. Kolombiya sivil toplum temsilcileri, Başkan Iván'ın başında bulunduğu hükümetin kolluk kuvvetlerinin aşırı güç kullanması nedeniyle mahkemeyi göreve çağırdı. Açıklamada, Ivan Duque hükümetinin kurumlarında güçler ayrılığı ilkesi bulunmadığına dikkat çekildi.

GREV İKİ BAKANI KOLTUĞUNDAN ETTİ

Sokak eylemleriyle sarsılan Kolombiya'da eleştirilerin odağındaki Duque hükümetinde bir ayda iki istifa meydana geldi. Grevin ilk günlerinde Maliye Bakanı Alberto Carrasquilla, hükümete ve vergi reformuna yönelik protestolardan ötürü istifa etmişti. Geçtiğimiz Cuma günü de Dışişleri Bakanı Claudia Blum, sosyal medyadan paylaştığı metinle görevi bıraktığını duyurdu.

Kolombiya'da hükümetin açıkladığı yeni vergi reformuna karşı 28 Nisan'da başlayan kitlesel eylemler, polisin şiddetli saldırısıyla ülkenin tamamına yayılarak doğrudan hükümet ve yoksulluk karşıtı bir protestoya dönüşmüştü.
Geçtiğimiz 15 günde 47 kişinin polis ve sivil saldırılarında hayatını kaybettiği protestolar, kent merkezlerinde kitlesel şekilde devam ediyor.