Salgına rağmen dünyanın dört bir tarafında 1 Mayıs kutlandı. Yunanistan’dan Filipinler’e, Almanya’dan Rusya’ya birçok yerde renkli görüntüler ortaya çıktı

Durduramadılar halkın coşkun akan selini…

Dış Haberler Servisi

Dünyayı kasıp kavuran salgın da 1 Mayıs coşkusunu dindiremedi. İşçi sınıfının uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü dünyanın dört bir tarafında kutlandı. Daha önceki yıllarda kalabalık buluşmalara, coşkuya ve protestolara sahne olan meydanlar salgın koşulları nedeniyle bu kez boş kalsa da renkli görüntülere sahne oldu.

Birçok ülkede sokağa çıkma yasakları, olağanüstü hal ilanları ve karantina uygulamaları nedeniyle her yılki görkemli 1 Mayıs yürüyüşleri düzenlenmese de gruplar halinde veya bireysel olarak meydanlara çıkıldı. Yunanistan’dan Almanya’ya, Filipinler’den Fransa’ya birçok ülkede ise sosyal mesafe kuralı dikkate alınarak çeşitli gruplar kutlamalarını gerçekleştirdi.

İŞ, EKMEK, ÖZGÜRLÜK

Kitlesel olarak meydanlara çıkılamasa da emekçiler çeşitli yöntem ve etkinliklerle bulundukları her mekanı 1 Mayıs alanına çevirdi. Emekçiler bir arada olamasalar da birlikte olmanın farklı yollarını örgütlediler. Balkonlardan, pencerelerden, sosyal ağlardan, canlı yayınlardan taleplerini haykırdılar. İş, ekmek, özgürlük, sağlık taleplerinin öne çıktığı kutlamalarda ana gündem işsizlik, güvencesizlik ve daha iyi bir dünya özlemi oldu.

TENCERE-TAVALI SİSTEM PROTESTOSU

Pasifik Okyanusu’nun batısındaki Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler’de de salgına rağmen sokağa çıkılarak 1 Mayıs kutlandı. Başkent Manila’da bir grup ellerindeki tencere ve tavalarla işsizliği, yoksulluğu, güvencesizliği ve popülist devlet başkanı Rodrigo Duterte’nin emek düşmanı politikalarını protesto etti. Yapılan konuşmalarda salgının neo liberal kapitalist sistemin maskesini düşürdüğü belirtildi.

durduramadilar-halkin-coskun-akan-selini-725614-1.

BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN

Şimdiden yüz binlerce ölü ve milyonlarca hastaya yol açan korona salgınının işsizliği, güvencesizliği daha da pekiştirdiğine vurgu yapılarak neo liberal siyasi ekonomik düzenin salgının faturasını emekçilere keseceği belirtilerek buna izin verilmeyeceği vurgulandı. Yapılan açıklama ve paylaşımlarda “Kapitalizm insanlığa ve sağlığa zararlıdır” denildi, başka bir dünyanın mümkün olduğu ifade edildi.

SİNTAGMA MEYDANI ÇOŞTU

1 Mayıs, salgın nedeniyle sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen Yunanistan’ın tüm kentlerinde yapılan gösterilerle kutlandı. Başkent Atina’da değişik meydanlarda toplanan sendikalar, Meclisin bulunduğu Sintagma Meydanı’na geldiler. Gösterilerin sembolik olarak yapılması kararına rağmen oldukça kalabalık bir kitle toplandı.

Gösteri boyunca pandemi bahane edilerek işçi haklarına yönelik saldırılar ve hak gaspları protesto edilerek parasız sağlık hizmeti istendi. Yapılan sembolik mitinglerden sonra birçok semtte ayrıca 1 Mayıs gösterileri yapıldı. Semtlerdeki gösterilere katılımın oldukça yoğun olduğu gözlenirken polis engelleme girişiminde bulunmadı.

YÜRÜYÜŞE ÖZEL İZİN ÇIKTI

Almanya’da salgının başlamasının ardından bütün kalabalık etkinlikler yasaklanırken 1 Mayıs etkinlikleri için ilk kez izin verildi. Münih’te 1 Mayıs yürüyüşü düzenlenirken Köln’de de alanlara çıkıldı. Bavyera eyaletinde uygulanan kısmi sokağa çıkma yasağı nedeniyle boş olan Münih caddeleri 1 Mayıs sloganlarıyla yankılandı.

Sosyal mesafe kuralına uyulan kortej yürüyüşü kilometrelerce uzadı. Münih polisi belirlenen istikamet dışına çıkılmaması kuralına karşı izin verirken kurala uymayan gruplara müdahale etmedi.

Belçika İşçileri Partisi 1 Mayıs için 1000 kişiyle Ciao Bella marşını söyledi. Virüs’ün yayıldığı Çin’de de halk maske takarak sokağa çıktı. Önlemlerin alındığı sokaklarda 1 Mayıs diğer senelere göre oldukça sakin kutlandı. Küba, Şili, Güney Afrika ve pek çok ülkede de irili ufaklı kutlamalar yapıldı.

durduramadilar-halkin-coskun-akan-selini-725613-1.

MÜNİH CADDELERİ MARŞLARLA YANKILANDI

Avrupa kıtasında salgın yasağına rağmen kutlamalara izin verilen ender ülkelerden birisi olan Almanya’da Köln ve Münih’te kutlamalar yapıldı. Bavyera eyaletinin başkenti Münih caddeleri 1 Mayıs sloganlarıyla yankılandı. Yürüyüşte sosyal mesafe kuralına uyuldu.

GÜNEY AMERİKA EVLERDEN KUTLADI

Güney Amerika’da da emek bayramı ağırlıklı olarak evlerde ve balkonlarda kutlandı. Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Venezuela ve Meksika’da önceki yıllara kıyasla 1 Mayıs daha sakin kutlansa da talepler sosyal medyadan dile getirildi.