Suruç Katliamı’nın 8. yıl dönümünde yaşamını yitirenler anıldı. Yapılan açıklamalarda, “Onların hayali milyonların hayali oldu. Düşlerini bu bahçeye gömmek isteyenler yanıldılar. Onların yoldaşları düşleri için savaşıyor” denildi.

Düşleri milyonların mücadelesi oldu
Katliamın yaşandığı gün doğum günü olan Veysel Özdemir’in Diyarbakır’daki mezarı başında pasta kesildi. (Fotoğraf: MA)

Haber Merkezi

Urfa'nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde IŞİD'in bombalı saldırısı sonucu yaşamını yitiren 33 genç, katliamın 8'nci yıl dönümünde anıldı. Katliamın yaşandığı Suruç ile mezarlıkların bulunduğu kentlerde anma etkinlikleri düzenlendi. 

33 genç için katledildikleri Amara Kültür Merkezi bahçesinde anma programı düzenlendi. Suruç Aileleri İnisiyatifi öncülüğünde yapılan anmaya, Yeşil Sol Parti milletvekilleri, sivil toplum ve hukuk örgütleri, siyasi parti yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı. HDP Suruç İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen kitle, Amara Kültür Merkezi'nin olduğu yere kadar yürüdü. "Katillerden hesabı gençlik soracak" sloganları atılan yürüyüş sonrası, katliamın yaşandığı alana gül bırakıldı. Burada da sık sık "Suruç şehitleri ölümsüzdür" sloganları atıldı. Anmada, 33 "Düş Yolcusu"nun fotoğrafları taşındı.

Saygı duruşunun ardından başlayan anmada konuşan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Senem Nur Pektaş, "Arkadaşlarımızı burada vahşice aramızdan aldılar. Düşlerimizi yarım bırakmak istediler. Onları katletmekle bu düşü engelleyemediler. Onların hayali milyonların hayali oldu. Suruç için adalet mücadelemiz sürmekte. Düşlerini bu bahçeye gömmek isteyenler yanıldılar. Onların yoldaşları düşleri için savaşıyor. Devrim nehrinde beraber akmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Katliam sırasında yaralanlardan Soner Çiçek, "Düşlerimiz buraya gömülmek istendi ama fikirlerimiz burada filizlendi. 33'ler Rojava Devrimine elini uzatmak için burada buluştular. Devrim sürüyor. 33'lerin düşlerini gerçek kılana kadar burada olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar da "Hala yaramız kanamaya devam ediyor. Aradan 8 yıl geçti ama hala failler yargılanmış değil. Buna karşı aileler yargılanıyor. Besne anne kaybettiği çocuğunu andığı için tutuklandı. İstanbul'da gençler bildiri dağıttığı için tutuklandı. Şenyaşar ailesi için, Suruç aileleri için de adalet" dedi.

ANMA ENGELLENDİ

Anma etkinliği, "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganlarıyla son buldu. Sonrasında, katledilen Kasım Deprem ve Osman Çiçek'in Suruç Asli Mezarlığı'nda bulunan mezarlıkları ziyaret edilmek istendi. Ancak mezarlık ziyareti polisler tarafından “Burası mabettir, burada etkinlik yapılmaz” denilerek engellendi. Engellemeye tepki gösteren kitle mezarlık kapısı önünde açıklama yaptı.

HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ahmet Atış, "Gençler alçakça katledildi. Mezarlık ziyareti ise yasak. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na çağrımız; gel bu suça ortak olma. Adeta bir tiyatro oynanıyor, sanık kürsüsü 8 yıldır boş. Engelleme keyfi bir tutumdur" ifadelerini kullandı. Kitle, engellemeyi mezarlık girişinde oturma eylemiyle protesto etti.

Katledilen Yunus Emre Şen, Van’da, Evrim Deniz Erol, Medali Barutçu ve Serhat Devrim Muş’ta, Veysel Özdemir ve Nazlı Aktürk Diyarbakır’da, Çağdaş Aydın Dersim’de, Hatice Ezgi Sadet ve Polen Ünlü İstanbul’da, Okan Pirinç ise Hatay’da mezarları başında anıldı.