Düşlerimizi hapsedemezsiniz

DOĞUŞ SARPKAYA

BirGün Kitap’ın 177. sayısını emeği ve barışı savundukları için televizyonların karartıldığı, radyoların susturulduğu, akademisyenlerin, öğretmenlerin işsiz bırakıldığı, edebiyatçıların tutuklandığı bir ortamda hazırlamanın hüznünü yaşıyoruz.

15 Temmuz 2016 akşamı yaşanan darbe girişimi sonrasında AKP, tüm muhalif sesleri susturmaya yönelik bir cadı avı başlattı. “Yok artık bu kadar da olmaz” dediğimiz her şey gerçekleşiyor. Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın tutukluluğu sonrasında ödüllü edebiyatçıların terör örgütü ile iltisaklı olduğu gerekçesi ile öğretmenlikten uzaklaştırılmaları haberi geldi. Kemal Varol ve Murat Özyaşar gibi iki değerli edebiyatçının açığa alınmaları karşısında şaşkınlığımız geçmeden Renas Jiyan ve Murat Özyaşar’ın gözaltına alındığı haberiyle sarsıldık. Savaşa karşı barış talebini yükselten yazarların açığa alınmaları başlı başına sorunluyken, Renas Jiyan ve Murat Özyaşar’ın gözaltına alınması ve beş gün boyunca avukatlarıyla görüştürülmemesi ile yüz yüze kalmış durumdayız.

Edebiyatçıların tutuklanması özgür düşünceye, barışa, insan haklarına ve sözcüklere yapılan bir saldırıdır. Özgürlükler yerine baskıyı, barış yerine savaşı, insanca yaşam özlemi yerine sömürüyü savunanlar düşlerimizi hapsetmeye çalışıyorlar. BirGün Kitap ailesi olarak Aslı Erdoğan’ın, Necmiye Alpay’ın, Renas Jiyan’ın ve Murat Özyaşar’ın yanındayız. Olağanüstü hali olağanlaştıranlara, faşizan bir hükümranlığın temellerini atanlara karşı inadına barışı, özgürlüğü ve insanca yaşam özlemini savunacağız. Olağanüstü hal koşullarında hüznümüzü isyana dönüştürmenin, kitapla ve kalemle direnişi ilmik ilmik örmenin zamanı şimdi. Düşlerimizi hapsetmenize izin vermeyeceğiz.


• • •
Kitap ekimizin bu sayısında “hem hatırlamanın hem de mücadelenin” mekânı olan kenti dosyamızda işledik. Yaşam alanlarımızın gün geçtikçe daraltıldığı, toplumsal hafızaya yer etmiş alanların yağmaya açıldığı bir dönemde kent, mekân ve direniş olanakları tartışmalarını sayfalarımıza taşımaya çalıştık. Ülkemizde yapılan kent sosyolojisi çalışmalarından bazılarını incelediğimiz dosyamızı Munise Nur Aktan hazırladı. Dosyada Sinem Seçer, Burcu Şentürk’ün doktora araştırmasından kitaplaştırdığı Bu Çamuru Beraber Çiğnedik kitabını, Hilal Kara Ayten Alkan’ın derlediği Cins Cins Mekan’ı, Gizem Aksümer ise Tahire Erman’ın Mış Gibi Site’sini ele aldılar.
Bu sayının dikkat çekici yazılarından birini ise Utku Özmakas kaleme aldı. Paul Nizon’un Köpek: Öğle Vakti Günah Çıkarma kitabını ele alan Özmakas, yalnızlığın dönüştürücü gücü üstüne düşünmemizi sağlıyor. Bu sayımızda ayrıca Kübra Yüzüncüyıl, Aynur Kulak, Mustafa Aslan, Duygu Kaynkaytsın, Nilüfer Altunkaya, Kader Gül, Aysel Sağır, Ziya Ramadani, A. Daspre, Duygu Çelik ve Tuba Çakır yazılarıyla; Melisa Sürücü ise Füsun Çetinel ile yaptığı röportaj ile omuz verdiler bize.

BirGün Kitap’ın 12 Kasım 2016 Cumartesi günü çıkacak 178. Sayısında İstanbul Kitap Fuarı’nı selamlamayı planlıyoruz. Aslı Erdoğan’ın, Necmiye Alpay’ın, Renas Jiyan’ın ve Murat Özyaşar’ın aramızda olması beklentisi ve umuduyla fuarın konuk ülkesi Almanya’yı, hazırlıklarına başladığımız Çağdaş Alman Edebiyatı dosyamızla misafir edeceğiz kitap eki sayfalarına. Okurlarımızın katkı ve önerilerine açık olduğumuzu hatırlatmak isteriz.
İyi okumalar.