Yandaş medya kredili konut satışlarında yaşanan patlamayı ekonominin toparlanması olarak verdi. Kredilerde yaşanan artış doğru ama bu işten vatandaşın kâr ettiği konusu yanlış

Düşük kredi pahalı konut

Ekonomi Servisi

Nisanda 40 bin seviyelerine kadar geriledikten sonra kredi kampanyalarıyla canlanan konut satışları, haziran ayında gerçekleşen 190 bin ile tarihin en yüksek ikinci aylık performansına imza attı. Ayrıca gerçekleştirilen 101 bin adetlik kredili satış ile bu alanda tüm zamanların rekoru kırıldı.

ürkiye genelinde konut satışları haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 209,7 artarak 190 bin 12 olarak açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan konut satış rakamlarına göre, ipotekli satış rakamları 101 bin 504 adet ile ikinci el konut satışları ise 131 bin 380 adet ile aylık bazda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

İstanbul 28 bin 799 konut satışı ve yüzde 15,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 21 bin 915 konut satışı ve yüzde 11,5 pay ile Ankara, 11 bin 690 konut satışı ve yüzde 6,2 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en düşük olduğu iller sırasıyla 29 konut ile Ardahan, 40 konut ile Hakkari ve 68 konut ile Bayburt oldu.

Türkiye genelinde 2020 Haziran ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1286,9 artış göstererek 101 bin 504 oldu. Bu rakam 2013 yılından bu yana açıklanan veride ulaşılan en yüksek ipotekli satış verisi olarak kayıtlara geçti.Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 53,4 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 14 bin 767 konut satışı ve yüzde 14,5 pay ile ilk sırayı aldı. İpotekli konut satışının en az olduğu il 4 konut ile Hakkari oldu.

PEK HAYIRLI DEĞİL

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak rekor satışı “Ev sahibi olan vatandaşlarımıza hayırlı olsun” diye duyurdu.

Düşük kredilerin açıklanmasıyla artan konut fiyatları hesabın bir kez daha karışmasına yol açtı. Konut fiyatlarında bir ay içerisinde yüzde 10’nluk bir artış yaşandı. Bir yandan ev fiyatları artarken diğer yandan da ihtiyaç duyulan kredi miktarı attı. İhtiyaç sahibi için durum çok değişmedi aslında. Yüksek ev fiyatları ve ihtiyaç miktarının yükselmesi bütçeden çıkan rakamı bir ay öncesine getirdi bile. Kredilerde yaşanan düşüş bu haliyle esas olarak iyi bir halkla ilişkiler ve reklam çalışması oldu denilebilir.