Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, görev süresi sona erdikten sonra siyaseti bırakacağını açıkladı.

Duterte siyasetten çekileceğini açıkladı: Filipinliler anayasanın ruhunu aşmanın anayasanın ihlali olacağını düşünüyor

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, sürpriz bir şekilde siyasetten çekildiğini ve gelecek yıl yapılacak seçimlerde başkan yardımcılığına aday olmayacağını açıkladı. Bu durum, cumhurbaşkanlığına aday olması için kızının önünü açtığı yönündeki spekülasyonların fitilini ateşledi.

Duterte'nin başkan yardımcılığına aday olması bekleniyordu. Anayasa tek 6 yıllık bir görev süresi sınırı belirlediğinden, devlet başkanlığı için tekrar aday olmaya uygun değil.

Duterte, iktidardaki PDP-Laban partisinden başkan yardımcılığına aday olmak için kayıt yaptıran sadık Senatör Christopher "Bong" Go'ya eşlik ederken, "Bugün siyasetten emekliliğimi ilan ediyorum. Filipinlilerin ezici hissiyatı benim nitelikli olmadığım ve anayasanın ruhunu aşmanın anayasanın ihlali olacağı yönünde olduğu için çekiliyorum'' dedi. Rodrigo Duterte, siyaseti ne zaman bırakacağını ve tercih ettiği halefi henüz açıklamadı.

Anketlere göre, Duterte, ülkeyi uyuşturucudan kurtarma sözüyle 2016'da zafer elde ettiği zamanki kadar popülerliğini koruyor.

Siyasi gözlemciler, Duterte'nin gelecek yıl kızı Sara Duterte-Carpio tarafından yapılacak başkanlık gibi bir sürprizle karşılaşabileceğinden uzun süredir şüpheleniyorlardı.

Ancak, Davao belediye başkanı olarak babasının yerini alan Sara Duterte-Carpio, geçen ay, babasıyla birlikte 2022'de ulusal göreve aday olacakları konusunda hemfikir oldukları için gelecek yıl daha yüksek bir göreve aday olmayacağını söylemişti. Babasının gelecek yıl yarışa katılmama kararı Sara Duterte-Carpio'un yolunu açacak.

Sara Duterte-Carpio cumhurbaşkanı seçilirse, muhtemelen babasını Filipinler'deki suçlamalardan ve Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) savcılarından koruyacak.

Adayların kayıt için Cuma gününe kadar süreleri var, ancak 15 Kasım'a kadar geri çekilme ve ikamelere izin veriliyor ve Duterte'nin büyük bir farkla kazandığı 2016 seçimlerine 11. saatte girmesi gibi son dakika fikir değişikliklerine izin veriliyor.

(Ajans Bizim)