Çatışmalar, açlık, kuraklık nedeniyle milyonlar zengin Kuzey’e akın ediyor. Sınırlara duvarlar örülse de göçmenler sınırları aşmakta kararlı. Meksika’dan yola çıkan on binler ABD’ye yürürken Atina ve Londra’da eylemler sürüyor.

Duvarlar vız gelir
Fotoğraf: İHA

Dış Haberler

Açlık, yoksulluk, savaş, işsizlik, doğal afet, kıtlık gibi çeşitli nedenlerden dolayı milyonlarca insan yerinden edilmeye devam ediyor. Ortadoğu'daki çatışmalar, Latin Amerika'daki yoksulluk, Afrika'daki açlık ve kuraklık kitleleri zengin Kuzey ve Batı ülkelerine gitmeye itiyor. Göç akınına set vurmaya çalışan gelişmiş batılı ülkelerin 'çözümü' sınırlara duvarlar örmek.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) raporuna göre, göçmen sayısında son 50 yılda 3 kattan fazla artış yaşandı. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, yaptığı yazılı açıklamada dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısının 90 milyona yükseldiğini kaydederken son dönemlerde Etiyopya, Burkina Faso, Myanmar, Nijerya, Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Ukrayna'daki çatışmaların bu rakamı daha da artırdığını belirtti. Grandi, 23 Mayıs itibarıyla zorla yerinden edilen kişi sayısının 100 milyonu geçtiğini belirterek, bu sayının ilk kez aşıldığının altını çizdi.

SURİYE İLK SIRADA

2021 yılı sonu itibarıyla 6,7 milyon kişinin terk etmek zorunda kaldığı Suriye, bu alanda rekoru elinde tutuyor. Çatışmalar nedeniyle milyonlar evlerini terk ediyor. Ukrayna’dan da Avrupa’ya büyük bir sığınmacı akını var. 24 Şubat’ta başlayan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle yaklaşık 13 milyon Ukraynalı yalnızca 4 ayda yerinden edildi.

ZENGİN KUZEY'E AKIN VAR

Orta ve Güney Amerika'dan zengin Kuzey'e göç akını da tırmanmış durumda. Neo liberal politikaların açlığa sevk ettiği kitleler ABD ve Kanada'ya gitmek için her yolu deniyor. ABD-Meksika sınırından günlük ortalama 7 bin 500 göçmen geçiyor.

Son olarak çoğunluğu Venezuela, Orta Amerika ve Karayipler'den gelen 4.000 ila 5.000 göçmenden oluşan bir kervan salı günü güney Meksika'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne doğru yola çıktı. Los Angeles'taki 9. Amerika Ülkeleri Zirvesi’ne yürüyen on binler, ABD’nin politikalarını protesto etti.

Küba, Venezuela ve Nikaragua hükümetlerinin davet edilmediği zirveye Meksika, Bolivya, Guatemala ve Honduras liderleri de ABD'nin bu tutumunu protesto ederek katılmama kararı aldı.

SUÇLUSU RUSYA’YMIŞ

Zirvede bölgesel bir göç planı sunması beklenen ABD Başkanı Joe Biden ise göç dalgasının nedeninin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş nedeniyle kötüleşen küresel ekonomi olduğunu belirtti.

Özellikle orta ve güney Amerika ülkelerinden ABD'ye yönelik mülteci akınına da değinen Biden, "Küresel enflasyon baskıları Putin'in Ukrayna'ya karşı başlattığı zalimce savaşla daha da kötüleşti. Ailelerin ihtiyaçlarını karşılaması daha da zorlaştı. Tüm bu faktörler batı yarımkürede mülteci akınına sebep oluyor" diye konuştu.

GERİ İTMELERİ DURDURUN

Küresel boyuta ulaşan sığınmacı krizine karşı Yunanistan'ın başkenti Atina'da eylemciler, hükümet politikalarını protesto etti. Yunan güvenlik güçlerinin sığınmacıları ‘geri itme’ politikasına tepki gösteren eylemciler, "Geri itmeleri durdurun", "Frontex'e hayır" yazılı dövizler taşıdı. Ege'deki ölümlere dikkat çekilen eylemde, hükümetten geri itmelere karşı önlem alması istendi.

SINIRLARI KALDIRIN

İngiltere'de, Manş Denizi'ni geçerek ülkeye gelen sığınmacıların 14 Haziran itibarıyla Doğu Afrika ülkesi Ruanda'ya gönderilme planına tepkiler sürüyor. Başkent Londra'da Ruanda Yüksek Komisyonu binası önünde toplanan eylemciler, “Sınırları kaldırın” sloganları attı. İçişleri Bakanı Priti Patel, İngiltere'den Ruanda'ya gönderilecek ilk grubun 14 Haziran'da hareket edeceğini belirtmişti. Sığınmacıların gönderilmesine ilişkin Ruanda'yla yaklaşık 120 milyon Sterlin değerinde anlaşma yapıldığı da açıklanmıştı.

İngiltere (AA)İngiltere (AA)