Türkçe rap müziğinin yükselen isimlerinden Kozmos, Hoşçakal isimli yeni çalışmasıyla dinleyiciyle buluştu. Tüketim kültürünün müziği etkilediğini belirten sanatçı “Duymak istediğim şarkıları yapıyorum” dedi.

Duymak istediğim şarkıları yapıyorum
Kozmos (solda), müzik serüvenini BirGün TV’ye anlattı. (Fotoğraf: BirGün)

Cihangir KÖROĞLU

Türkçe rap’in MC’lerinden Kozmos, solo şarkılarının yanı sıra, Zeynep Bastık, Khontkar ve Lil Zey gibi hem rap hem de pop dünyasının önemli isimleriyle beraber yaptığı şarkılarıyla milyonlarca dinleyiciye ulaştı. Gelişen tüketim kültürünün doğrudan müziği de etkilediğini ifade eden Kozmos, çoğu albümde verilen emeklerin hızlı tüketim isteğinin arkasında yok edildiğini vurguluyor. Kozmos ile hem hayatına hem de müziğe ve üretimlerine dair konuştuk.

Neler yapıyorsunuz, hayatınız nasıl geçiyor?

Müzik yapmaya devam tabii ki. Yeni projelere odaklanmış durumdayım. Onun dışında kalan süreyi de oyun oynayarak ve spor yaparak geçirmeye gayret ediyorum.

Solo şarkılarınızın yanı sıra Zeynep Bastık, Khontkar ve Lil Zey gibi önemli isimlerle beraber çalışarak milyonlarca dinlemeye ulaştınız. Keza solo şarkılarınız da ciddi bir dinleyici kitlesine ulaştı. Kozmos nasıl var oldu?

Klişe olacak biraz ama çocukluktan geliyor. Küçükken enstrümanlara merakım vardı, YouTube ve kendi çabamla müziği öğrenmeye başladım. Bir ara solfej eğitimi de aldım. Ve iyi bir dinleyiciydim. Özellikle hip-hop tarzı MTV sayesinde fazlaca dinlemeye başladım. Öyle olunca konu oraya kaydı. 2006 yılından itibaren alt yapılar yapmaya başladım. O zaman bunun üzerine söz de yazıyım derken çalışmalarımı buraya kadar getirdiğim bir serüven oldu. Kozmos da uzayı sevdiğim için kullanmak istediğim bir mahlas oldu.

Son zamanlarda rap müziğe dair ilgi oldukça fazla. Gerek müzisyenlerin üretimleri gerek dinleyici talepleri. Daha sonrasında farklı varyasyonlarıyla rap dinleyici karşısına çıktı. Sizin yaptığınız çalışmalar biraz bunun da dışında duruyor. Elektronik dokunuşlar daha yoğun. Neler söylemek istersiniz?

Ben önceleri elektronik müzikten pek hoşlanmıyordum. Sonradan sanırım yaş aldıkça hoşuma gitmeye başladı. Ve dedim ki zaten yıllardır bir sürü tarzı bir arada kullanmışlığım var, sonra ufak denemelerle ortaya iyi işler çıktı. Hain onların ilkidir mesela. Devamına da Hoşçakal’ı yaptım. Tatmin ediyor ve içime siniyor. Dinlediğim şeylerde duymak isteyip duyamadığım şeyleri yapıyorum.

İlk şarkılarınızda olumlu tepkiler ve iyi bir dinleme alıyorsunuz. Daha sonrasında bir duraklama ardından da ilk sürecini de aşan bir sıçrama var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yoğun bir zaman geçirdim. Bir yandan iki üniversite okuyordum bir yandan da çalışıyordum. Ve bir de müzik yapmaya çalışıyordum. Duraklama dediğiniz kısım tam orasıydı. Vakit kaybediyordum, bir yandan da hayatımı sürdürmem gerekiyordu. Ki o zamanları da biliyorsun ki rap müziğe ilgi şimdi olduğu kadar yoğun değildi. Daha sonra tamamen müziğe yoğunlaştım ve bu sıçramayı gerçekleştirdim. O kayıp zamanda kendimi bulamamıştım müzikal olarak. Tarzım oturmamıştı ama daha sonra her şeyi istediğim gibi yapmaya başladım ve karşılığını aldım, almaya devam ediyorum.

Genellikle şarkılarınızın altyapılarını kendiniz yapıyorsunuz, sözlerini de siz yazıyorsunuz. Bir noktada bu işin emekçisisin. Bu durumu nasıl değerlendirirsiniz?

Müziğe beat (altyapı) yaparak başladığım için, sonrasında da devam etti hâlâ da devam ediyor. Tabii beat konusunda beraber çalıştığım kişiler de oluyor zaman kazanmak için. Ama bazen tatmin etmediği oluyor. King albümünün prodüksiyonunu kendim yaptım. İçeriği tamamen bana ait, hislerimi aktardığım içime sinen bir iş oldu.

King’den bahsetmişken, sizin bu zamana kadar çıkarmış olduğunuz en dolu albüm diyebiliriz. Nasıldı tepkiler?

Dediğin gibi artık sektör çok değişti ve albüm eskisi gibi dinlenmiyor. 3-4 şarkı dinleniyor ve o kadarla kalıyor. King’te de bunun olduğunu görüyorum. Harcanan çok şarkı var. O kısım için üzgün ve dargınım. Çünkü çok emek verdim ve artık albüm yapmamaya karar verdim. Single çıkardığım zaman daha fazla değer gördüğünü anladım. Artık hiçbir işimin arada kaynamasını istemiyorum.

İzmir’in sizin kozmosundaki yeri nedir?

İzmir hayatımı değiştirdi diyebilirim. Hiphop’la burada tanıştım. Aslında çocukluğumun ilk yıllarında Ankara’da da MTV vs. gördüm ama İzmir’de gerçeğini gördüm. Ve İzmir’den çok fazla rapçi çıktı ve ben birçoğuyla tanışma imkânı da buldum zamanla. Sanki o aurasından dolayı bu huzur hali beni tamamlıyor.

Gelecekte dinleyicilerinizi neler bekliyor?

Single’lar çıkarmaya devam edeceğim ama albüm çıkarmayı düşünmüyorum. Tabii ki düetler de gelmeye devam edecek. Bir süre solo gitmeyi planlıyorum. Kataloğumu sololarla doldurmak istiyorum.