Son haftalarda hava kirliliğinin en kötü seviyeye ulaştığı Düzce’de alarm seviyesine geçildi. Kirliliğin nedenini belirlemek için kentte ölçüm yapılacak. Lastik ve kullanılmış yağ yakanlara ise cezalar yolda.

Düzce’de nefes alınmıyor

Düzce’de yüksek seviyelere çıkan ve nefes almayı dahi zorlaştıran hava kirliliğinin ardından alarm verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme Merkezi’nin verilerine göre geçen hafta ülkenin en kalitesiz havası Düzce’de ölçüldü. Kentte temiz hava için 0 ile 50 arasında bulunması gereken endeks değeri, 174’e kadar yükseldi.

Son 1 haftada hava kirliliğinin en kötü seviyeye ulaştığı kente Bakanlığın mobil hava kalitesi ölçüm aracı geldi. Şehirde fabrika, otoyol, yerleşim yerlerinin yoğun olduğu 4 noktada ölçüm yapacak olan aracın verileri toplanarak kirliliğe neden olan sebepler saptanacak.


LASTİK VE YAĞ YAKANLARA CEZA

Belediye başkanı Faruk Özlü, 4 bölgede 3’er haftalık aralıklarla ölçümler yapılacağını anlattı: “Aldığımız ilk tedbir bu kirliliğin rakamsal değerlerle tespit edilmesine ilişkin oldu. Düzce’deki hava kirliliğinin kaynakları, katı yakıtlar mı, evdeki yakıtlardan mı; fabrikalardan yoksa taşıtlardan mı kaynaklanıyor bunun yüzdelik oranının tespit edilmesi için çalışma yapıyoruz. 4 bölgede 3’er haftalık aralıklarla ölçümler yapacağız. Bu ölçümlerde ortaya çıkacak olan sonuçlarla, Düzce havasındaki karbondioksit, karbonmonoksit, azot, kükürt değerlerini ölçeceğiz. Bu ölçülen değerlerden bir analiz sonucunda rakamsal olarak yüzde olarak Düzce’deki hava kirliliğinin ne kadarı hangi kirleticilerden kaynaklanıyor tespit edip tedbirler alacağız.”

Düzce’de lastik ve kullanılmış yağ yakma oranının yüksek olduğunu söyleyen Özlü, şöyle konuştu: “İki konu var ki Düzce’de maalesef lastik yakan, kullanılmış araç yağı yakan vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum. Çok büyük cezası var. Bunları uygulayacağız.”

***


YÜRÜYÜŞ YAPMAK BİLE TEHLİKELİ

Bakanlığın verilerine göre, Düzce’de hava kirliliği oranı ’sağlıksız’dan, ’kötü’ye döndü. Buna göre, 24-27 Kasım’da ’hassas’ seviyede olan hava kirlilik oranı, 28-29 Kasım’da ’sağlıksız’ boyuta ulaştı. 30 Kasım’da yapılan ölçümlerde ise hava kirliliği ’kötü’ seviyesine kadar çıktı. Hava kirliliğinin yükselmesiyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesinden “Herkes daha ciddi sağlık etkileriyle karşılaşabilir” uyarısı yapılırken, açık havada yürüyüş, spor ve piknik yapmak ile bisiklete binmenin tehlikeli olduğu bildirildi.

■ DHA