Düzenleme yetersiz, ilaç sorunu sürebilir
Fotoğraf: DepoPhotos

HABER MERKEZİ

İlaç tedarik sıkıntısına çözüm için şubattaki fiyat güncellemesi erkene çekildi. Yüzde 36 zam yapılarak 7,86 TL’den 10,75 TL’e çıkarıldı. Eczacılar, düzenlemenin yetersiz olduğunu, yarayı iyileştirmeyeceğini yalnızca pansuman olabileceğini belirterek "Bu güncelleme geçici olarak rahatlama sağlayacak olsa da ilaç yokluğuna çare olmayacak. Kur yükseldiğinde yine eczane raflarında ilaç bulamayacağız" dedi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ancak kur seviyesinin güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşündüklerini söyledi. Saydan, özetle şunları aktardı:

"İthal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntılar yaşanmaya devam edecektir. Eczacılar olarak ilacın bulunabilir ve ulaşılabilir olması önemlidir. Çünkü bulunamayan ilaç en pahalı ilaçtır. Yeterli olduğunu düşünmediğimiz bu düzenlemenin yarayı iyileştirmeyeceğini sadece bir pansuman olabileceğini belirtmek istiyoruz" diye konuştu.

YERLİ İLAÇ DESTEKLENMELİ

CHP Adana Milletvekili Eczacı Burhanettin Bulut ise avro kurunun güncellenmesinin geçici olarak bir rahatlama sağlasa da ilaç sorununu tamamen çözmeyeceğini belirterek, şöyle devam etti: “İlacın hammaddesinin, şişesinin, ambalajının tedarikini bile yurtdışından sağlıyoruz. Güncelleme geçici olarak rahatlama sağlayacak olsa da ilaç yokluğuna çare olmayacak. Kur yükseldiğinde yine eczane raflarında ilaç bulamayacağız. Çok önemli, vazgeçilmez ve stratejik bir ürün olan ilaçta var olan sorunların aşılması için güçlü, etkin bir yerli ilaç sanayiine ihtiyaç vardır."