Barutçu Tekstil fabrikasında kod-04 ile işten çıkartılan 4 kadın işçi “Sendikalı olarak geri dönene kadar direneceğiz” diyor. Yöneticiler tarafından e-Devlet şifreleri istenerek tehdit edilen kadınlar, fabrikada her gün hakaret ve aşağılamalara maruz kaldığını ifade ediyor.

e-Devlet şifreleri istenerek tehdit edilen kadınlar direnişte: Sendikalı olarak geri döneceğiz

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Barutçu Tekstil fabrikasında Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası’nda hakları için faaliyet yürüttüğü Barutçu yönetimi tarafından fark edilen ve e-Devlet şifreleri istenerek tehdit edilen işçiler “Burada 4 kaçak var, onları bulup çıkartacağız” sözleriyle tehdit edilerek 17 Ekim’de Kod-04 ile işten atıldı.

Gerekçesiz işten çıkarılan kadın işçiler, fabrika önünde sendikalı olarak işe geri dönme mücadelesi veriyor.

Kadinisci.org’dan Bahar Gök’e konuşan kadınlar, fabrikada maruz kaldığı kötü koşulları ve erkek sorumluların davranışlarından duydukları rahatsızlıkları, “Burada çok farklı şeylerle karşılaştım. Her gün hakaret, aşağılanma. Başımızdaki de öyle. Adam, cinsel organıyla oynayarak geliyor yanımıza. O kadar terbiyesiz bir insan. Her seferinde çağırmaya korkuyoruz” ifadeleriyle anlatıyor.

"YİNE Mİ TUVALETE GİDİYORSUN?"

Kadınlar “Düşük ücretlerle çalıştırılıyorduk, mesai ücretlerini elden alıyorduk. Sabahın 6 buçuğunda işbaşı yapıyorduk. Uyku sersemliğinden gözümüzü açamıyorduk. Saat 8 buçuk, 9’a kadar kendimize gelemiyorduk. Sağlıklı çalışamıyoruz, verimli olmadığına eminim. Zaten çok stresli bir iş, çok dikkat gerektiriyor. İki sene çalıştım ama iki senede ömrüm bitti burada. Sabrettik ama buraya kadar. Erkeklerin kolay işe verildiği, kadınlara zor işler yaptıran bir yer. Tuvalete giderken bile ‘yine mi gidiyorsun?’ diye sorup duruyorlardı. ‘Ne kadar terbiyesizsiniz’ diyordum ama ağlayarak çalışan kadınlar oluyordu. Hele de zorla mesaiye bırakıldıklarında…” diyor.

Fabrikada 20’nci yılını deviren kadınlar sendikalaşmanın önemine de dikkat çekiyor. Sendikalaşmanın çalışma şartları ve maaşları iyileştirmek için etkili bir araç olduğunu vurgulayan kadınlar, “Şu an içeridekilere baskı var ama bağıramıyorlar insanlara. İki defa haber gönderdim içeriye. Gelsinler, şimdi bağırabiliyorsa bağırsınlar’ diye. Biz çıkarıldığımız günden bu yana fabrika önünde direnişteyiz. Sendikalı olarak geri dönene kadar da direnişimize devam edeceğiz. Uluslararası sözleşmelere ‘sendikal örgütlenmelerin önüne engel koymayacağım’ diyerek imza atan Barutçu Tekstil düşünsün şimdi” ifadelerini kullanıyor.