Denizli’de doğalgaz dağıtımı şirketi Enerya’da çalışan 70’ten fazla işçiyi işten çıkardı. İşçiler, sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldıklarını, işverenin e-Devlet ekranlarını görmek ve sendika üyeliklerini kontrol etmek istediklerini göstermeyenlerin işten çıkarıldığını söyledi.

e-Devlet'ten sendika üyeliğini göstermeyen işçiler işten çıkarıldı

Berkay SAĞOL

Denizli'de doğalgaz dağıtım şirketi Enerya, aralarında Doğalgaz Acil Yardım hattında çalışan acil müdahale personellerinin de bulunduğu 70’ten fazla çalışanı 04 koduyla işten çıkardı.

İşçiler DİSK Enerji-Sen’e üye oldukları için işten çıkarıldıklarını belirtti. İşten çıkarılan işçilerin bazılarının acil müdahale personeli olduğu, acil durum müdahale personeli sayısının azalmasından dolayı diğer personellerin fazla mesai yaptığı öğrenildi.

'SENDİKA ÜYESİ OLUP OLMADIĞIMIZ KONTROL ETMEK İSTEDİLER'

İşten çıkarılan bir işçi, “Bizi önceki gün 10’a kişilik gruplar halinde görüşmeye çağırdılar. Odada herkesten e-Devlet sayfasını açmasını ve sendikaya üye olup olmadığını göstermesini istediler. Burada ekranını göstermeyenlerin isimlerini tek tek aldılar ve akşam saatlerinden itibaren işten çıkışlarımızı yapmaya başladılar. Bizde işten çıkarıldığımızı SGK’dan ve e-Devlet üzerinden gelen mesajlarla öğrendik. Şirket şu anda Anayasal bir suç işliyor. Bunu belirtmemize rağmen bizleri işten çıkarttılar” dedi.

DİSK/ENERJİ-SEN: İŞÇİLERİ DERHAL İŞE GERİ ALIN

DİSK/Enerji-Sen tarafından yapılan açıklamada, “Sendikal çoğunluğu aldığımız ve yetki tespitinde bulunduğumuz Enerya Enerji A.Ş işvereni sendikal baskı ve işten atmalar ile açıkça işçilerin sendikalı çalışma hakkını gasp etmektedir. Çoğunlukta olduğumuz Yetki tespitinde bulunduğumuz iş yerinde işveren 50 üzeri işçi arkadaşımızı hukuksuz bir biçimde 04 Kodu ile işten çıkarmıştır. Bizler bu çıkarmaların işçilerin sendikalı çalışma hakkının gaspı olduğunu çok iyi biliyoruz. Haklarımız için yasal yollara başvuracağız” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ahlatçı Holding ve Enerya Enerji A.Ş işvereni açıkça sendikalı işçiler ile çalışmayacağını ve hatta sendikadan istifa etmeleri için baskı ve mobbing uyguladığını baskıdan sonuç alamayınca işçilerin telefonlarını ellerinden alarak ve E- Devlet şifrelerini baskı ile öğrenip işçileri istifa etmeye ve ettirmeye çalışmıştır. Bu baskılardan sonuç elde edemeyen Ahlatçı Holding ve Enerya Enerji A.Ş işvereni son çare olarak 50 üzerinde işçi arkadaşımızı işten çıkarmıştır. Buradan işvereni uyarıyoruz; sendikalı çalışmak anayasal haktır. Anayasayı çiğneyerek işçilerin sendikalı çalışma hakkını gasp etmekten vazgeçin. Buradan sizleri uyarıyoruz; derhal bu hukuksuzluğa son verin atılan işçileri de derhal işe geri alın.”

04 KODU NEDİR?

04 çıkış kodu Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi anlamına gelmektedir.