EBRD 2018 Edebiyat Ödülü, Burhan Sönmez'in oldu

Şubat ayından kısa listesi açıklanan EBRD 2018 Edebiyat Ödülleri'nin sahibi Burhan Sönmez oldu. Boris Akunin (Rusya) ve Daša Drndić(Hırvatistan) ile beraber ilk üçe kalan Sönmez'e ödülü dün akşam Londra'da verildi.

Burhan Sönmez, 30'dan fazla dile çevrilen İstanbul İstanbul romanıyla ödülün sahibi oldu.

Jüri koltuğunda yer alan Rosie Goldsmith, "İstanbul İstanbul, derin insanlığı ve zarif kurgusuyla hayat dolu bir roman. Burhan Sönmez bu büyük yeni ödülü en iyi şekilde hak eden büyük bir yazar. Evet, roman Türkiye'de bir hapishanede geçse de onu sınırlandıran hiçbir şey yok ve bir taraf da tutmuyor. Bu bizim de hikayemiz. Dört kahraman, zulmün dünyasında iyiliği ve güzelliği bulma arayışındalar. Kusurları ve tuhaflıkları olan tümüyle gerçek karakterlerle çevrelenmiş, bizi şiddet ve işkenceyle değil, aralarındaki sohbet ve mizahla sürüklüyorlar. Muazzam mütevaziliğiyle Burhan Sönmez, edebiyat arkadaşı ve önemli bir çevirmen olan Ümit Hussein'le birlikte ödüle değer tutkulu ve şiirsel bir roman ortaya çıkarmışlar," diyerek Burhan Sönmez'i ve Ümit Hussein'i tebrik etti.

Burhan Sönmez, 1965 yılında Haymana’da doğdu. İlk ve orta eğitimini Polatlı’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra bir süre avukatlık yaptı. Çeşitli gazete ve dergilerde kültür ve siyaset üzerine yazılar yazdı. Uzun yıllar politik nedenlerle ve sağlık sorunlarından dolayı yurt dışında (Britanya) kaldı. İlk romanı Kuzey, 2009; ikinci romanı Masumlar, 2011 yılında yayımlandı. İstanbul İstanbul, Burhan Sönmez’in üçüncü romanıdır (2015). Masumlar, 2011 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü ve aynı yıl İzmir St. Joseph En İyi Roman Ödülü’nü aldı. Bir Dersim Hikâyesi (Metis, 2012), Bana Adını Söyle (YKY, 2014) ve Gezi (Almanca, Binooki,n2014) öykü derlemelerine birer öyküyle katılan Burhan Sönmez, Bursa Yazın ve Sanat Derneği tarafından verilen 2015 yılı Öykü Onur Ödülü’nün de sahibi oldu. Uluslararası PEN bünyesindeki ‘Writers Circle’ın kurucularındandır. 2016 yılından beri Uluslararası-PEN yönetim kurulunda yer almaktadır. ODTÜ’de Edebiyat Kuramı ve Roman üzerine ders vermektedir.