Aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir’in de bulunduğu 54 ecza odası, manuel reçete ve evrakların taranarak sisteme yüklenmesinin angarya olacağını belirterek, bu uygulamanın ertelenmesini talep eden TEB’e destek verdi

Ecza odaları 'Angaryaya hayır' dedi
BİRGÜN/ANKARA

Türk Eczacıları Birliği (TEB), Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Başkanlığı ve Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü’ne yazı yazarak, 1 Mart’tan itibaren zorunlu olacağı duyurulan manuel reçete ve evrakların taranarak sisteme yüklenme işleminin ertelenmesini talep etti. 54 ecza odası da bu işlemin “angarya” olduğunu belirterek TEB’in çağrısına destek açıklaması yayımladı.

SGK tarafından 24 Aralık 2019 tarihinde yayımlanan duyuru ile“…elektronik ortamda düzenlenmeyen belgelerin elektronik ortama aktarılarak Kuruma gönderilmesi yönteminin, sözleşmeli eczaneler tarafından da kullanılmasının 1 Mart 2020 tarihinden itibaren zorunlu hale getirileceği” bildirildi. Fakat TEB, faturalandırma işlemlerinin bugüne kadar olduğu gibi yürütülmesi gerektiği konusunda ısrar etti.

54 ecza odası da yaptığı destek açıklamasında uygulamanın bir angarya olduğununun altı çizilerek, şunlar kaydedildi:

“2018 yılında pilot uygulama başlatılan illerdeki meslektaşlarımızın tecrübeleri ortaya koymuştur ki bu yöntem mevcut kağıt reçete oranlarıyla eczanelerimiz açısından uygulanabilir bir yöntem değildir. Bu haliyle uygulamada ısrarcı olmak, eczanelerimizde kaosa ve beraberinde de hasta mağduriyetlerine sebebiyet verecektir.

Özellikle ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında e-reçete oranlarının yüzde 50-60 seviyelerinde olduğu düşünüldüğünde, her ay milyonlarca adet reçetenin ve eki belgenin meslektaşlarımız tarafından elektronik ortama taşınarak kuruma fatura edilmesi mümkün değildir. İş yükünü arttıracak, beraberinde depolama ve muhafaza sorunları getirecek bu uygulama e-reçete oranları tüm ülke çapında en az yüzde 95 seviyesine ulaşmadan uygulanmamalıdır. Öncelikle, sistemdeki uygulama güçlüklerine yönelik sorunlar çözülmeli ve depolama konusundaki endişelerimiz giderilmelidir.”