Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, binlerce eczacının borç batağında olduğunu, bu nedenle 14 Mayıs Eczacılık Bayramı’nı “bayram” olarak kutlayamadıklarını belirtti. Türkiye’de eczacılık mesleğinin yapılamaz hale geldiğini belirten Saydan, “Sağlıkta dönüşüm programının faturasının eczacılara kesilmesi, ilaçtaki avro kurunun gerçek kurun yarısından az olması, SGK’nın sorumluluktan kaçarak bu sorumlulukları eczacıların üstüne yüklemesi, özellikle […]

Eczacıya yine bayram yok

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, binlerce eczacının borç batağında olduğunu, bu nedenle 14 Mayıs Eczacılık Bayramı’nı “bayram” olarak kutlayamadıklarını belirtti.

Türkiye’de eczacılık mesleğinin yapılamaz hale geldiğini belirten Saydan, “Sağlıkta dönüşüm programının faturasının eczacılara kesilmesi, ilaçtaki avro kurunun gerçek kurun yarısından az olması, SGK’nın sorumluluktan kaçarak bu sorumlulukları eczacıların üstüne yüklemesi, özellikle nöbetlerde yaşanan şiddet olayları, öğretim görevlisi bile bulunmayan çok sayıda fakülte açılması gibi birçok faktör, eczacılık mesleğini yapılamaz hale getiriyor” diye konuştu.

Yeni mezun eczacıların en büyük probleminin işsizlik olduğunu kaydeden Saydan, eczane sahiplerinin de borç batağında olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Türkiye’de 25 bin eczane ve KKTC dahil 58 eczacılık fakültesi bulunuyor. Öğrenim gören 10 bin öğrenci var ve her yıl 2 bin mezun veriliyor. Dolayısıyla işsiz eczacı sayısı da artıyor. Önümüzdeki dönem yeni mezun olacak genç eczacılar için iş bulma açısından ciddi sorunların yaşanacağı bir dönem olacak. Eczaneler ise iflasın eşiğinde. Bankalara, depolara borçlu oldukları için eczanelerini kapatmak isteseler dahi borçları nedeniyle kapatamıyorlar. Yetkililerden, eczacılara sahip çıkarak, hak ettikleri itibarı sağlayacak uygulamaları hayata geçirmelerini bekliyoruz. Bayram gibi kutlanacak ‘Eczacılık Bayramları’na kavuşacağımız günlere ulaşmayı diliyoruz.”

FAKÜLTE SAYISI ÇOK FAZLA

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ise 14 Mayıs Eczacılar Bayramı dolayısıyla bir hafta boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirecekleri duyurdu. Çolak, etkinliklerin temasını, “Anne Bebek Dostu Eczane” olarak açıkladı.

“Mesleğimizin geleceği adına endişeliyiz” diyen Çolak, eczacılık fakültelerinin plansız ve kontrolsüz bir biçimde açılmasını eleştirdi. Son 7 yılda eczacılık fakülteleri kontenjanlarının yüzde 71,7 oranında artırıldığını ifade eden Çolak, “Endişelerimizi aktarmak adına Yükseköğretim Kurulu nezdinde defalarca girişimde bulunduk. Ancak yeni eczacılık fakülteleri açılmaya, kontenjanlar artırılmaya devam etti. Bu konunun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyoruz” diye konuştu. BirGün Ankara