Eczanelerde koronavirüs yoğunluğu: Pahalı ve merdiven altı ürünler piyasada

MAHİR BAĞIŞ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bir yurttaşta koronavirüs tespit edildiği açıklaması, eczanelere de yoğunluk olarak yansıdı. Yurttaşlar, dezenfektan, maske, kolonya ve bağışıklık güçlendirici ilaçlar almak için eczanelere akın etti. Eczacılar bunda hastalıktan korunma kaygısının yanısıra bilimsel temeli olmayan haberlerin de etkili olduğunu düşünüyor. Stoklarının kısa sürede tükendiğini anlatan eczacılar, fiyatlarda fahiş artışlar yaşandığını da söylüyor.

İzmir'in Yamanlar semtinde eczanesi bulunan Sıla Fişenk, “Bakanlığın açıklaması sonrası inanılmaz bir yoğunluk vardı, neredeyse bütün mahalle eczaneye akın etmiş gibiydi” diye konuştu. Sabah saatlerinden itibaren yoğunluğun yaşandığını belirten Fişenk, “Sosyal medyada dolaşan rivayetler insanları paniğe sürüklüyor. Merdiven altı ürünlerin piyasada dolaştığını duyuyoruz. Piyasaya sürekli bir antiseptik ürünler sunuluyor ama bunların nereden geldiği bilinmiyor. Maske fiyatları 5 kuruş’tan 5 TL’ye çıkmış, yine 15 TL’ye sattığım kolonyanın gelişi 20 TL oldu. Yurttaşlar mağdur ediyor” ifadelerini kullandı.

eczanelerde-koronavirus-yogunlugu-pahali-ve-merdiven-alti-urunler-piyasada-700320-1.

DENETİM ARTIRILMALI

Ankara'nın Mamak ilçesinde bir eczanede çalışan Şemsi Kesiktaş ise ürün aldıkları depolarda stokların tükendiğini vurguladı.

Merdiven altı ürün olan maskelerin satışa sunulduğunu söyleyen Kesiktaş, “Maske diye steril olmayan naylon içinde küçük bir bezi 10 TL’ye satıyorlar” dedi.

Piyasaya kalitesiz ve pahalı ürün sunulmaya çalışıldığını belirten Kesiktaş, bunun önlenmesi için denetimlerin arttırılmasını istedi.

ECZACILARDAN 'PANİK' UYARISI

Türk Eczacıları Birliği (TEB), koronavirüsün önlenmesine, tanısına, durdurulmasına ve hastaların tedavisine yoğunlaştıklarını ifade ederek, halkı panik yapmamaya ve bilimsel bilgi dışındaki söylentilere itibar etmemeye çağırdı. Açıklamada, halkın endişesini ranta çeviren ve ihtiyaç duyulan eşyaları stoklayan ya da fahiş fiyata satanlara karşı denetimlerin artırılması talep edildi.