Edebiyat için kara Pazartesi: Günter Grass’ın ardından Eduardo Galeano da hayata veda etti

Edebiyat dünyası için kötü haberler peş peşe geliyor. Alman Nobel Ödüllü yazar Günter Grass’ın ardından, Latin Amerika’nın en önemli çağdaş yazarlarından Eduardo Galeano da 72 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Yapılan açıklamada, yaklaşık altı yıldır akciğer kanseri tedavisi gören Galeano, Cuma günü hastaneye kaldırıldıktan sonra hastalığına yenik düştüğü belirtildi.

Aynı zamanda gazeteci olan Galeano’nun 1971 yılında yayımladığı “Latin Amerika’nın Kesik Damarları” tüm dünyada büyük yankı uyandırmıştı. Galeano’yu Latin Amerika’nın başlıca solcu aydınlar arasında yer almasını sağlayan kitap, o dönem ülkesinde ve Arjantin, Brezilya ile Şili’de hüküm süren askeri diktatörlük rejimleri tarafından da yasaklanmıştı.

Önce ülkesi Uruguay’daki cuntadan kaçarak Arjantin’e yerleşen, ancak burada Jorge Videla’nın 1976 yılındaki darbesinin ardından başlayan Kirli Savaş dönemi ile İspanya’da sürgüne yerleşen Galeano, bir edebiyat klasikleri arasına giren “Ateş Anıları” üçlemesini de burada kaleme almıştı. 1985'te de 10 yılı aşkın sürgünün ardından ülkesine geri dönüş yapmıştı.

Galeano yaşamı bıyunca sadece bir yazar ve gazeteci değil, aynı zamanda bir fabrika işçisi, çizer, ressam, kasiyer gibi birçok işte de çalıştı.

CHAVEZ OBAMA’YA HEDİYE ETMİŞTİ
“Latin Amerika’nın Kesik Damarları” Galeano 31 yaşındayken yayımlanmış ve yazar daha sonra kitabı dilediği gibi tamamlamak için o dönemde yeterli bilgiye sahip olmamaktan yakınmıştı. “Kesik damarlar bir ekonomi-politik kitabı olacaktı ancak bu konuda yeterli bir eğitime sahip değilim” diyen yazar, buna rağmen adını tüm dünyaya duyurmasını sağlayan eserin yazmaktan asla pişman olmadığını söylemişti.

Eseri, özellikle o yıllardaki diktatörlük rejimlerine karşı örgütlenen ol muhalif gruplar için önemli bir sembol haline geldi. O kadar ki, merhum Venezuela lideri Hugo Chavez 2009’da 5. Amerika Zirvesi sırasında ABD’nin o dönem çiçeği burnunda Başkanı Barack Obama’ya bu kitabı hediye edecekti. Kitap bunun üzerine ABD’nşn en çok satanlar listesinde bir günde 60,280’nci sıradan 10’ncu sıraya fırlamıştı.

HENÜZ YAYIMLANMAMIŞ BİR KİTAP BIRAKTI
Yazarın, ardında onlarca eserin yanı sıra bir de ölümünden sonra raflara çıkarılmak üzere bugüne kadar hiç yayımlanmamış bir metin bıraktığı belirtiliyor. Bu metnin ise önümüzdeki ay içinde ülkesinin yanı sıra, Arjjantin, Şili ve İspanya’da piyasaya çıkması bekleniyor.

Galeano adına 2010 yılından bu yana "Ateş Anıları Ödülü" adında insan hakları ve sanatın kesiştiği alanda sosyal projeleriyle önce çıkan sanatçılara ödül veriliyor.

 

Nobelli edebiyatçı Günter Grass yaşamını yitirdi