AKP hükümetinin Açılım'ı kapsamında edebiyatçılarla gerçekleştirilen toplantıya muhalifler damga vurdu. Kendilerinin

AKP hükümetinin Açılım'ı kapsamında edebiyatçılarla gerçekleştirilen toplantıya muhalifler damga vurdu. Kendilerinin "milletin iradesi ile iktidarda olduklarını" söyleyen Erdoğan, "Ancak diyorsa ki bir kalemin sahibi, 'Ben AK Parti'ye kökten karşıyım o nedenle bu davete katılmıyorum' bu bizi incitir. Buradan çıkışta bir torna makinesi yok" dedi. Başbakan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise Başbakan'dan önce yaptığı açıklamada hiç bir yazarın toplantıya katılmama gerekçesinin "protesto olmadığını" öne sürmüştü.
Ancak, edebiyatçı buluşmasına pek ilgi gösterilmedi. Bir çok yazar toplantıya katılmadı. Seyahat, ulaşım sıkıntısı ve fuarlar dolayısıyla gelemeyen bazı yazarların yanı sıra toplantıya muhalif olduğu için gelmeyen yazarlar da oldu.
Davet edilen yazarlardan üç isim buluşmaya çeşitli gerekçelerle muhalif olduklarını belirterek katılmadılar. Hasan Ali Toptaş "Hükümetin demokratik açılım konusunda samimiyetine inanmadığım için katılmayacağım", Ayfer Tunç "Yazarlar ile iktidar arasında mesafe olması gerektiğini düşündüğüm için katılmıyorum" dedi. Yazar Buket Uzuner'in ise "Davet aldım ama katılmayacağım. Çünkü ben AKP’ye muhalif bir yazarım" dediği öğrenildi.
2 CÜMLEYLE DERT ANLATILMAZ
Başbakan Erdoğan'ın edebiyatçılarla yaptığı 'Açılım' toplantısına davet edilmesine rağmen katılmayan muhalif yazar Latife Tekin, dün katıldığı bir televizyon programında tepkisinin nedenlerini açıkladı. "Böyle kapsamlı bir konunun 1 kahvaltıda çözümlenmesi fikri samimi değil" diyen Tekin, her davetlinin ancak 1-2 cümle edebilecek kadar vaktinin olacağı bir toplantıda çözüm ya da uzlaşma olmasının imkansızlığına dikkat çekti. Usta kalem, açılım toplantılarının anlamsız olduğunu, Erdoğan'ın da bunu bildiğini ancak zaten Erdoğan'ın asıl istediği şeyin o toplantıdaki bir fotoğraf karesi olduğunu söyledi.
KİMLER GELMEDİ
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik toplantı öncesi Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi önünde gazetecilere açıklama yaptı. Çelik, toplantıya katılmayan edebiyatçılarla ilgili olarak şunları söyledi:
"Sürecin başlangıcında İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Yaşar Kemal'i ziyaret etti. Dört saat kadar görüşmeleri oldu. Bizzat görüşmemde bana bu konuda Başbakan ve hükümete iletilmek üzere görüşlerini Atalay'a ilettiğini söyledi. Orhan Pamuk yurt dışında olacağı için katılamadı. Adalet Ağaoğlu, başka programı olduğu için katılamadı. Yazılı mesajını Başbakan'a iletilmek üzere gönderdi. Murathan Mungan, bireysel problemleri nedeniyle katılamayacağını söyledi. Bazı yazarlarımız İzmir Kitap Fuarı'nda oldukları için gelemedi. Oya Baydar bunlardan birisi. Selim İleri, yeğeninin düğünü dolayısıyla gelemedi. Yağmur Atsız İzlanda'daki yanardağ patlaması dolayısıyla uçuşlar iptal edildiği için halde gelemedi. Ahmet Altan, kalabalık toplantılara mizacı itibarıyla katılamadığını, ancak süreci desteklediğini söyledi. Davetli listesini hazırlarken kesinlikle sağcı, solcu, milliyetçi, İslamcı, Alevi, Müslüman, gayrimüslim, kadın ve erkek gibi bir ayrım yapmadık. Türkiye'nin birikimini buraya taşımaya çalıştık. Hiçbir edebiyatçının toplantıyı protesto etmediğini belirten Çelik, “Sadece bir yazarımız 'Ben siyasilerle bir toplantıya katılmayı doğru bulmuyorum' dedi."
KİMLER KATILDI
Toplantıya Adnan Özer, Ahmet Bilgili, Ahmet Kot, Ahmet Turan Alkan, Alev Alatlı, Altan Tan, Atilla Maraş, Ayşe Kulin, Bejan Matur, Belma Akçura, Beşir Ayvazoğlu, Cahit Koytak, Doğan Hızlan, Ebubekir Eroğlu, Elif Şafak, Etyen Mahçupyan, Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, Feridun Andaç, Gani Müjde, Haydar Ergülen, Hilmi Yavuz, İskender Pala, Kemal Sayar, Kürşat Başar, Leyla İpekçi, Mario Levi, Mehmet Metiner, Mehmet Ragıp Karcı, Muhsin Kızılkaya, Murat Menteş, Mustafa Akyol, Müge İplikçi, Necef Uğurlu, Nur Yaycıoğlu, Rasim Özdenören, Refik Erduran, Roni Margulies, Sadık Yalsızuçanlar, Sait Zerevan, Sefa Kaplan, Selahattin Yaşar, Selçuk Altun, Sevinç Çokum, Şule Yüksel, Turgay Nar, Ülkü Tamer, Ümit Fırat, Vivet Kanetti Uluç, Yavuz Bahadıroğlu, Yavuz Bülent Bakiler, Yılmaz Karakoyunlu ve Yıldız Ramazanoğlu katıldı.
Toplantıda, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de hazır bulundu.
Toplantı sonunda yazarlara, Başbakanlık tarafından hazırlatılan enstrümantal klasik Türk müziği CD'lerinden oluşan bir albüm hediye edildi.


Nursi ile Hikmet, Atsız
ile Anter'i aynı potada!

Başbakan R.T. Erdoğan, toplantıda Türkiye'de suikaste kurban giden yazarların kurşunların ve kirli senaryoların hedefi olduğunu söyledi. Erdoğan, Musa Anter ile Nihal Atsız'ı, Said-i Nursi ile Nazım Hkmeti bir potada eritti. Erdoğan, "Bu ülkenin Kemal Tahir'i, bu ülkenin Orhan Kemal'i, Mehmet Uzun'u, Said-i Nursi'si, Musa Anter'i, Ahmet Arif'i, Rıfat Ilgaz'ı, Nihal Atsız'ı sadece ve sadece yazdıkları için, sadece ve sadece düşündükleri için adeta hürriyet hasretinden prangalar eskiterek göçüp gittiler" şeklinde konuştu.
Erdoğan ayrıca, "Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Abdi İpekçi, Metin Altıok, Muhlis Akarsu, Hrant Dink, sadece ve sadece fikirlerinden dolayı, yazılarından dolayı kurşunların ve kirli senaryoların hedefi oldular. Her birinin mefkuresi farklıydı. Her birinin dünya görüşü farklıydı.Hepsi karanlık odakların, karanlık senaryoların, karanlık emellerin kurbanı oldular."