Rıfat Ilgaz’ın oğlu, Çınar Yayınları’nın kurucusu Aydın Ilgaz, yaşamını yitirdi. Yazar Işık Öğütçü, “Türk edebiyatı iyi bir yazarı, iyi bir dostu kaybetti. Çınar Yayınevi ismi gibi uzun yıllar yaşayacak” dedi.

Edebiyatın ‘Çınar’ı yaşamını yitirdi
Fotoğraf: AA

Işıl ÇALIŞKAN

Türk edebiyatının ustalarından Rıfat Ilgaz’ın oğlu, Çınar Yayınları’nın sahibi ve BirGün Yayın Koordinatörlerinden Elif Ilgaz’ın babası Aydın Ilgaz, 82 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti. Evinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırılan Ilgaz, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Ilgaz, bugün öğle vaktinde Zincirlikuyu Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.

Çınar Yayınları’nın sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Yayınevimizin kurucularından Yazar Aydın Ilgaz’ı kaybettik, çok üzgünüz” ifadeleri kullanıldı. Yayıncılar Birliği’nin paylaşımında da, “Çınar Yayınları kurucusu, yayıncı ve yazar Sayın Aydın Ilgaz’ın vefatını üzüntüyle öğrendik. Tüm sevenlerine, ailesine ve okurlarına başsağlığı dileriz” denildi. PEN Türkiye ise, “Rıfat Ilgaz’ın yolundan, düşüncesinden hiç ayrılmadı. Dost, güleryüzlü, etkin, iyimser ve enseyi karartmayanlardandı. Bize de kitaplarda topladıklarının yanı sıra, onun güzel anıları kaldı. Devridaim olsun” açıklamasında bulundu.

HİÇBİR ZAMAN UNUTULMAYACAK

BirGün’e konuşan Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner, “Aydın Ilgaz’ı zamansız yitirmiş olmanın büyük üzüntüsü içindeyim. Aydın’ı babası sayesinde tanıdım. Aydın, yayıncılığıyla, edebiyatımıza katkı yapacak kitapları yayınlamakla büyük bir yayıncılık örneği sergiledi. Onun sanata olan düşkünlüğü ve edebiyatçılarla yakınlığıyla hiçbir zaman unutulmayacak, her zaman anılacaktır” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Hababam Sınıfı’nın yazılışında Aydın Ilgaz’ın okul anılarının Rıfat Ilgaz’a büyük katkısı olduğunu belirten Özyalçıner, “Aydın hep söylerdi, “Babama birtakım şeyleri ben anlatırdım” derdi. Hababam Sınıfı’nda Aydın Ilgaz’ın yaşadıklarının katkıları olmuştur. Başımız sağ olsun” dedi.

Yazar Işık Öğütçü ise, “Daha geçen hafta TÜYAP Kitap Fuarı’nda beraberdik. O beni gördüğü zaman “Orhan Kemal fuara ne zaman gelecek” derdi. Ben de ona Rıfat Ilgaz’ı sorardım. Hep gülüşürdük. Çok tatlı, sıcak, candan bir insandı. Aynı zamanda çok vefalı da bir insandı, babasının mirasını çok iyi yaşattı. Türk edebiyatı iyi bir yazarı, iyi bir dostu kaybetti. Çınar Yayınevi ismi gibi uzun yıllar yaşayacak” diye konuştu.

2 Mart 1940 tarihinde İstanbul’da doğan Aydın Ilgaz, babasıyla birlikte kurdukları Çınar Yayınları’nı devam ettiriyordu. Aydın Ilgaz, 2004 yılında babasının “Hababam Sınıfı” ve “Sınıf” kitaplarıyla ilgili anılarını “Sınıf’ın Efsanesi” başlıklı kitabında toplamıştı.