Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde kurulacak olan Karma Organize Sanayi Bölgesi'ne karşı dava açan Kavacıklı köylüleri mahkeme tarafından haklı bulundu.

Edirne'de köylüler kazandı; mahkeme OSB için yürütmeyi durdurma kararı verdi

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde kurulacak olan Karma Organize Sanayi Bölgesi'ne karşı dava açan Kavacıklı köylülerini haklı bulan mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar bugün köy meydanında vatandaşlara okundu. Köylülerin Avukatı Bülent Kaçar, "Kararda tarımsal üretim dışında hiçbir şey için kullanımının uygun olmadığı şeklinde tespit ve görüşlere yer verilmiştir" dedi.

Edirne İdare Mahkemesi, Kavacıklı bölgesinde kurulacak Karma Organize Sanayi Bölgesi projesine karşı açılan davada yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Karar bugün köy meydanında okundu. Köy meydanında toplanan kalabalık grup üzerinde “köyümüzde OSB istemiyoruz” yazılı pankart ile hem taleplerini yeniden gündeme getirdi hem mahkemenin kararını kutladı. Kurulması planlanan Karma Organize Sanayi Bölgesi’ne karşı çıkan köylülerin, Danıştay 6’ncı Daire’ye başvurmaları sonrası bilirkişi bölgede inceleme yapmış ve söz konusu bin 700 dönüm araziye OSB kurulmaması yönünde karar çıkmıştı.

"MÜVEKKİLLERİN HAKLILIĞI KANITLANMIŞTI"

Konu hakkında açıklama yapan köylülerin Avukatı Bülent Kaçar şöyle konuştu:

"Karma OSB projesinin köye, canlılara, tarıma, topraklara, gölete, ormana kısacası doğaya vereceği zararlar bilimsel olarak kanıtlanmıştır denilmiştir. Edirne Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün söz konusu araziye ‘Kuru Marjinal Tarım Arazisi’ demişti. Tapudaki vasfının Çalılık olduğu gerekçesiyle "Kapsam Dışı Alan" olarak değerlendirerek 5403 Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun kapsamı dışına çıkarma kararı almıştır. Bu karara karşı Kavacık köyünün büyüklerinden Hasan Orman, Sami Yaygaran ve Fehmi Yelken köylülerini temsilen itiraz etmişler ancak logosunda "Gıdayı Koru" yazan Bakanlık tarım topraklarını korumak yerine maalesef şimdi bilimsel ve hukuksal olarak haklı çıkan itirazlarımızı reddetmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mutlak tarım arazisi ve özel ürün arazisi niteliğindeki tarım topraklarına sahip çıkmaması üzerine Kavacık köyünün büyükleri Edirne İdare Mahkemesinde iptal davası açmak zorunda kalmışlardır. Yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda hazırlanan bilimsel rapor ile müvekkillerin haklılığı kanıtlanmıştır."

Kurulacak Organize Sanayi Bölgesi ile doğanın ve tarımsal üretimin zarar göreceğini belirten Kaçar, "Dava konusu alanda yapılması planlanan ‘Karma Organize Sanayi Bölgesi’ için uygun bir alan/bölge olmadığı, tarımsal üretim için çok önemli olan bu bölgenin tarımsal üretim yapmak için kullanılması gerektiği, tarımsal üretim dışında hiçbir şey için kullanımının uygun olmadığı şeklinde tespit ve görüşlere yer verilmiştir" dedi.

HUKUK ZAFERİ, KÖYLÜLERİ DUYGULANDIRDI

Edirne İdare Mahkemesi’nin kararının ardından sevinen köylüler şöyle konuştu:

Sami Yaygaran: “Biz Kavacık halkıyız. Emeğimizle ve onurumuzla köyümüzde yaşıyoruz. Köyünü, topraklarını ve doğal yaşamını savunan Kavacık köylülerini, köy dışında yaşayan bize sürekli destek olan evlatlarımızı, Kavacık Köyü Muhtarımızı davasına sahip çıktığı için hedef gösterenlere, Kavacık köylülerini marjinal grup diyerek aşağılayanlara, millet iradesini ağızlarından düşürmeyip köyümüzü kurban etmek isteyenlere, halkçılık nedir bilmeyenlere, Kanuna aykırılıkta ısrar edenlere, halka rağmen hazine arazilerini ucuza kapatanlara, tek sözümüz var; Artık yeter! Kavacık halkı olarak mahkeme kararına saygı bekliyoruz.”

Ayşe Fidancı: “Bizim topraklarımız gayet verimlidir. Bunları eğer isterlerse kırsal bölgelere yapabilirler. Gerekirse bizim burada zaten fabrikalarımız var. Onları onarsınlar, onlar zaten buralara yeterli.”

Sevim Ceylan: “Bizim göletimiz orada. Tarlalarımız oradan sulanıyor. Bu fabrikaları başka yerlere değerlendirsinler. Bir sürü yol boyunda fabrikalar var. Neden onları değerlendirmezler de köyümüzü ve bizi yok etmeye çalışırlar? Biz köyümüzü yok etmeye izin vermeyeceğiz. Gerekirse makinelerin başında, makinelerin altında can vereceğiz. Yeniden oraya fabrika kurdurmayacağız.”

Köylüler, söz konusu OSB alanının 2010 yılında şehit düşen Piyade Çavuş Oğuz Yelken'in mezarının olduğu köy mezarlığını da kapsadığını söyledi.