Merhaba, Patronsuz bir gazete olmak hiç de kolay değil. Patronsuz,

Merhaba,

Patronsuz bir gazete olmak hiç de kolay değil. Patronsuz, bağımsız olmak, öyle kalmayı becerebilmek ciddi bedeller dayatıyor. Her şeyden önce parasal bedeller bunlar. Sürekli sıkıntılarla boğuşuyor ve önünüze dikilen sorunları çözmeye çabalamaktan, uzun erimli planlarınızı yaşama geçirmeye fırsat bulamıyorsunuz.

Birgün bütün zorluklara karşın yoluna devam ediyor. Tek tek taşraya dağılmış muhabirlerinden, Ankara ve İstanbul bürolarındaki bütün çalışanlarının olağanüstü fedakarlıklarıyla ilerliyor. Foto-muhabiri arkadaşlarımızın bu ilerlemedeki katkıları büyük. Günümüzde bir gazeteyi gazete yapan unsurların başında fotoğraf geliyor. Arka Sayfa Güzeli gibi Birgün'e özgü bir köşe ve gazetenin diğer sayfalarına serpiştirilmiş fotoğraflarda hep onların emeği

var: Melek Aldemir, Gürcan Öztürk, Bülent Kılıç, Pınar Yıldız, Tarık Bakıcı.

Ellerinize sağlık!

Birgün, büyük fedakarlıklarla ilerlerken, yeniliklere de imza atıyor. Bu yeniliklerden biriyle sizleri bugün tanıştırıyoruz. Artık haftada beş gün Devrim Demiral'ın yazıp çizdiği çizgi romanı da sayfalarımızda bulacaksınız.

Demiral, "Sırtlan İzi"inde bizleri bu memlektin karanlık ilişkiler yumağında dolaştıracak. Gazeteci Onur Çınar'ın nefes kesen macerelarını izlerken, hep birlikte yaşadıklarmızı da yeniden yaşayacaksınız. Devrim Demiral'a "Aramıza hoş geldin" diyoruz.

Rengahenk sayfamız her geçen gün daha geniş bir okur kitlesiyle buluşuyor.

Orada yer alan haberlerin etkisini görmek bizleri de mutlu ediyor. Önceki hafta Rengahenk'te yer alan "Görme Engelliye Bir Engel de Devletten" haberi İstanbul'daki çeşitli engelli derneklerini harekete geçirdi ve İstanbul Devlet Konservatuvarı önünde bir protesto eylemine yol açtı. Aynı haber Leman Dergisi'nde Behiç Pek imzalı bir karikatüre de dönüştü.

Yine, gazeteye gelen mektuplardan öğrendiğimize göre PATİ DEĞİNMELERİ bazı okullarda sınıflarda okunup, okulun "Duvar Gazeteleri"ne asılıyormuş. Bakın, Harbiye İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Deniz Kuzu Pati'ye ne yazmış: "Öncelikle gazetedeki köşende mektubumdan alıntı yapmana çok sevindim. Gazetedeki yazımı öğretmenime gösterdim. Çok hoşuna gitti. İlk önce sınıfta yazımı okutturdu, sonra gazeteden kestirip, Hayvan  Hakları Günü dolayısıyla sınıfın panosuna astırdı. Şimdi de amcamın önerisiyle Dünya Yalnız Bizim Değil mail grubuna üye olacağım."

Bir gazeteye ve gazeteciye asıl keyif veren yazdıklarının etkisini görmektir.

Prof. Yıldırım B. Doğan'ın 12 Eylül özel ekimizde yayınladığımız yazısı psikiyatri çevrelerinde epey tartışma konusu olmuş. Ulusal Psikiyatri Kongresi'nde, bu yazıdan hareketle, bir 12 Eylül araştırma grubu kurulması kararlaştırılmış. Çalışmalarının sonucunu merakla bekliyoruz.

Ve Birgün Birgün Bir Çocuk. Ünü yavaş yavaş sınırlarımızı da aşmaya başladı.

Yunanistan'da yayınlanan bir çocuk dergisi ile işbirliği içinde, karşılıklı yazı değiş tokuşu yapacaklar. Çocuk sayfamız Ege'nin iki yakasından çocukları da buluşturacak.

Hafta sonu ekimize dönük beğeni mesajlarını bu hafta da aldık. Bu tür mesajlarınız daha iyi sayfalar hazırlamak için yokluklar içinde çabalayan bizlere enerji veriyor. Lütfen yalnızca şikayetleriniz değil, beğenilerinizi de beğendiğiniz ürünlerin yaratıcılarına iletmeye devam edin.

Bu arada, Pazar eki insanlarımızın AB konusuna ne denli yüzeysel yaklaştıklarını, bu konuda aldıkları tavrın geçerli bilgi ve dayanaklardan ne denli yoksun olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Birgün yazarları arasında AB konusunda farklı görüşlere sahip olanlar var ve yazılarında görüşlerini ifade ediyorlar. İçine girilen süreçte, gazetenin ve genel olarak  Türk solunun AB konusunu artık mikro düzeylerde de genel geçer söylemler ötesinde irdelemesi gerekiyor. Birgün solda bu konuda yapılan ciddi tartışma ve çalışmalara, AB karşıtı ya da AB yanlısı gibi bir ayrıma gitmeden yer verecektir. Yeter ki, tarımdan çevreye, özelleştirmeden sendikaların durumuna kadar pek çok alanda, konuyu, ülkeye getirecekleri ve götürecekleri ile, slogansal bir yüzeyselliğin ötesine geçerek tartışıp, soldan alternatifler üretebilelim.

Daha iyi Birgün'lerde buluşmak üzere...