Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Altay, 4 yıllık görev sürecinde yaptığı çalışmaları anlattı. Yaptıkları çalışmalarda önceliği kadınlara verdiklerini belirten Altay, “Hedeflerimizin yüzde 94’ünü başardık” dedi.

Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Altay: Hedeflerimizin yüzde 94’ünü başardık
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Altay, 4 yıllık görev sürecinde yaptığı projeleri BirGün’e anlattı. Atay, göreve gelmeden önce verdiği sözleri yerine getirdiğini belirterek, “Hedeflerimizin yüzde 94’ünü başardık. Bir tek stadyum projesini hayata geçiremedik. Arsa tahsisi ile ilgili sorun yaşıyoruz. Bakanlık bize uygun ve istediğimiz arsayı tahsis ederse 18 bin kişilik stadyumu yapabiliriz” dedi.

İlçede yaptığı projelerde önceliği kadınlara verdiklerini dile getiren Atay, “Kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları ve mutlu olmaları için mücadele ediyoruz. Bunun için ilk olarak kreşleri açtık. Şu an 3 kreşimiz var. Yeni bir kreş için de hazırlıklara başladık. Organize sanayinin olduğu bölgede açacağız. İşçi kadınlar çocuklarını bıraksın ve iş çıkışı çocuklarını alıp eve gitsin istiyoruz. Ayrıca nöbetçi kreş uygulaması yaptık. Türkiye’de ilk kez biz yaptık. Kadınların özgürleşmesi, sosyalleşmesi gerekiyor. Biz yerel yöneticiler olarak kadınlara bu olanakları sağlamakla sorumluyuz diye düşünüyorum. Kadınlar ailenin de ülkenin de en fedakârlarıdır” diye konuştu.

ÖNCELİK KADINLARA

Atay sözlerine şu şekilde devam etti: “İlçemizde tarım çok yoğun yapılıyor. Bunun için tarıma çok önem veriyoruz. Fabrika kurduk. ‘Yüzde 100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’nda üretim sürüyor. Fabrikada kadın emeğiyle üretilen ürünler, Türkiye’nin 81 iline gönderiliyor. Efeler enginarları ile ünlü bir ilçemiz. Ama bu enginarların konservesi hiç yapılmıyordu. 6 dönüm alana enginar işledik. Şevketibostan ve enginarı konserve haline getirdik. Fabrikada ayrıca şevketi bostan, deniz börülcesi, deniz fasulyesi, erişte gibi ürünlere bir yenisi daha eklendi. Kestanenin vatanı Efeler’de yerli üreticilerden alınan kestaneler, Efeler’in fabrikasında işleniyor. Fabrikada çalışanların tamamı kadın. Kadınlar özgürleşsin ve ekonomik bağımsızlığına kavuşsun istiyoruz. Kadın varsa aile vardır. Kadınları mutlu ederseniz çocukları ve aileyi mutlu edersiniz. Kadınların daha iyi yöneteceğine inanıyoruz. Bu fabrika artık yetmiyor. Organik gıda fabrikası açacağız. Sadece organik gıdalar yetişecek. Bizim en büyük şansımız verimli topraklarımızın olması. Dünyaya satma şansımız var. Çocuklarımızın yiyeceklerini kaliteli hale getirerek anlaştığımız okullara organik gıdalardan vereceğiz. Ayrıca kadınlar için ilçeye 4’üncü Hanımevi’ni kazandırdık.”

Üçüncü Kadın-Aile-Çocuk Psikososyal Destek Merkezi’ni hizmete açmak için çalışmalara başladıklarını dile getiren Atay, “Sorunlarımızın arttığı, hepimizin psikolojisinin bozulduğu, ekonomimizin dibe vurduğu süreç içerisinde, desteğe ihtiyaç duyduğumuz bir dönemi yaşıyoruz. Ekonomiyle ilgili sorunlar varken bir de üzerine pandemi dönemi içindeki olumsuzluklar da eklendi. Evin direği kadın mutlu olmalı, şiddete maruz kalmamalı, ekonomik şartları uygun olmalı, ailesini bir arada tutabilmeli. Efeler Belediyesi olarak bütün politikamızı kadınların ekonomik durumlarının iyi olabileceği bir ortam yaratmak, üretimde olmalarını sağlamak, topluma kazandırılmasını sağlamak, aynı zamanda da onların ailelerini bir arada tutabilecek bir ortam yaratmak için belirledik” ifadelerini kullandı.

Eğitime verdiği desteklerden de bahseden Atay, şunları dile getirdi: “Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla Efeler Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezi’ni (EFESEM) kurduk. Buraya gelen çocuklar çok başarılı sonuçlar alıyor. Dershanenin yanında kitap kafelerimiz açıldı. Son olarak dokuzuncu kitap kafemizi açtık. Kafelerimiz de çay ve su ikramımız oluyor. Bilgiye ulaşmanın maliyeti ülkemizde ve dünyada her geçen gün artıyor. Kitap kafeler, bu maliyeti en aza indirmekle yetinmiyor aynı zamanda bilgiye giden yolu konforlu hale getiriyor. Eğitim, hem insanların yaşam kalitesini artırmak hem de kurum ve kuruluşların devamlılığını sağlamak içim en önemli araç. Biz de bu bilinç ve anlayışla kitap kafelerin sayısını artırmaya devam ediyoruz. Ayrıca Avrupa’nın en büyük ikinci açık hava parkı olan Prof. Dr. Aziz Sancar Matematik ve Bilim Parkı da çocuklarımız için çok faydalı oldu. Sadece kentten değil, Türkiye’nin her yerinden parkımıza ziyaretçiler geliyor. Ayrıca otizmli çocuklarımız için çalışmalarımız sürüyor.”