Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoglu Sengel ile ‘Çocuklar için Gıda Dayanışması’ projesini konuştuk. Sengel, “Hükümet yapmadığı için bizler bunu üstleniyoruz. İlçede her üç haneden biri destek bekliyor” dedi.

Efes Selçuk’ta çocuklar için gıda dayanışması: Üç haneden biri destek bekliyor
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

Türkiye’de son bir yıl içinde gıda fiyatları katlanarak arttı. Endüstriyel tarım ve gıda sistemini destekleyen, gıdayı bir meta olarak kâr kaynağı gören politikalar, krizi derinleştirdi. AKP iktidarı her geçen gün derinleşen krize karşın, destek bekleyen yurttaşların taleplerini görmezden geliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen aylarda partili belediyelere ihtiyaç sahibi öğrencilere beslenme desteği sağlamaları talimatı ise İzmir’de bulunan Efes Selçuk Belediyesi’nde karşılık buldu.

İlçede tüm hanelerin sosyoekonomik durumunu ortaya koyan araştırma ile çalışmalara başlayan Efes Selçuk Belediyesi öncelikle ‘dayanışma haritası’ oluşturdu. Ardından, hamile kadınlardan üniversiteli gençlere kadar ihtiyaç sahibi birçok kesime yönelik kapsayıcı bir proje olan ‘Efes Selçuk Çocuklar İçin Gıda Dayanışması’ hayata geçirildi. Projenin önemini anlatan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, hedeflerinin ülke geneli yaymak olduğunu söylüyor.

İlk olarak ülkedeki ekonomik krize dikkat çeken Sengel, “Ülkemizde çok ciddi ekonomik tehdit ile karşı karşıyayız. Çocuklar için gıda dayanışması bu yaşanan ekonomik krizden dolayı ortaya çıktı. Krize karşı bir adım atmamız gerekiyordu. Kent ölçeğinde ne yapabiliriz üzerine uzun bir mesai harcadık. Bunun için kapı kapı dolaştık, doğru insanları bulmak için. Gerçekten ihtiyaç sahiplerini bulmak çok önemli olduğu için bir yol haritası çıkardık. Yoksulluk haritası çıkardık. 13 bin hanemiz var. Bu haneleri tek tek gezdik. Durumu iyi olmayan birçok aile ile karşılaştık. Okula gidemeyen çocuklar gördük” diye konuştu.

Süreçte öğretmen ve okul idarecileriyle de görüştüklerini söyleyen Sengel, ilkokul çağındaki çocukların beslenme çantalarının boş olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Sengel, “Aynı zamanda ortaokul ve lise çağındaki çocukların öğle yemeklerini sadece çubuk kraker yiyerek doymaya çalışan çocukları tespit ettik. Bunlar çok üzücü şeyler. Bu yüzden bu çalışmayı birleştirerek bir çalışma yapmamız gerektiğine karar verdik. Bu çalışmayı yaparken Bülent Şık ile yollarımız keşişti. Bülent Şık’ın yazmış olduğu kitaplarla ilgili seminerler verdik. Öğretmen ve velilerle bilgilendirme toplantıları yaptık” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARDAN GENÇLERE…

“Kötü tarım politikaları sebebiyle ciddi bir gıda kriziyle karşı karşıyayız” diyen Sengel, “‘Efesli Anneler’ desteği ile hamile kadınlara ihtiyaç duydukları folikasit gibi gıdaların sağlanması, yeni doğum yapan kadınların kendilerinin ve bebeklerinin sağlıklı beslenmesi için gereken besinlerin sağlanması hedeflendi. 0-2 yaş bebeklere yönelik destek ile ‘Efesli Bebek’ projesi güçlendirilerek bebeklerin ihtiyaç duyduğu besine erişimlerinin sağlanacak. 2-6 yaş çocuklara yönelik destek ile hali hazırda kullanımda olan ‘Efeslim Kart’ güçlendirilerek henüz okula gitmeyen çocuklara gıda desteği oluşturacak. İlkokul öğrencilerinin okula giderken ihtiyaç duydukları beslenme çantasını hazırlayabilmeleri için beslenme kolisi oluşturuldu. Ortaokul ve lise öğrencilerine okul günlerinde öğle yemeklerine erişebilmeleri için, belirlenen kent esnafında kullanabilecekleri ‘Genç Efeslim Kart’ aracılığı ile yemek desteği sağlanacak. Üniversite öğrencilerine ihtiyaç halinde Genç Efeslim Kart ile esnafta kullanabilecekleri yemek hakkı desteği sağlanması oluşturulacak. Bunlara aynı zamanda öğrencilere kırtasiye desteği de sağlamak istedik. Bunları yaparken reklam olsun çantaların üstüne Efes Selçuk Belediyesi yazsın istemedik. Göstermeden çocuklara yardımları ulaştırıyoruz” dedi.

Efes Selçuk’un tarım ve turizm kenti olmasına rağmen yoksulluktan payı aldığına vurgu yapan Sengel, “İlçede gerçekleştirdiğimiz hane bazlı araştırmalar ve çeşitli bilgi kaynaklarımızdan gelen verilere göre, her üç haneden biri destek bekliyor. Biz de bu verilerden yola çıkarak, komşusu açken tok yatmayı içine sindiremeyen yurttaşlarımız, meslek odalarımız ve sivil toplum örgütlerimizi de dâhil ettik. Bu çalışmaların üstüne CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu’nun bir çağrısı oldu Biz de bu çağrı sonrası Genel Başkanımız ile görüştük. Bize çok önemli katkılar verdiler ve Efes Selçuk Çocuklar için Gıda Dayanışması projesini hazırladık ve hep birlikte yaşama geçirmeye karar verdik.”

DEVLET YETKİLİLERİ DESTEK OLMADI

Dayanışma vurgusu yapan Sengel, şu ifadeleri kullandı: “Hem dayanışmaya omuz veren meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının ayni -yani meyve, sebze gibi destek paketlerinde yer alabilecek her türlü gıda olarak- ve dayanışma paketi destekleri hem de yurttaşlarımızın www.gidadayanismasi.org internet sitesinden dağlayacakları destekler, dayanışmamızı bir kent dayanışması olarak sürdürmemize olanak sağlayacaktır. Bu iş belediyelerin görevi değil. İnsanlara dokunmak ve ihtiyaçlarını karşılamak zorundayız. Hükümet yapmadığı için bizler bunu üstleniyoruz. Bu süreçte hiçbir devlet yetkilileri destek olmadı” dedi.

Sengel sözlerini şöyle noktaladı: “Çocuklar için Gıda Dayanışması hamile kadınları odağına alan Efesli Anneler başlığı ve 0-2 bebekleri odağına alan Efesli Bebeler desteği ile başladı. Dayanışmamızı olanaklar ve destekler dâhilinde aşama aşama hayata geçiriyoruz. Ardından Efesli Çocuklar destek kolisi devreye girecek ve okulların ikinci döneminin başlaması ile de okula giden öğrencilere desteğimiz başlayacak. İlk aşama olarak hamile kadınlara yönelik desteğimizi, ilçemizdeki deneyimli emekli hemşirelerin ve sosyal yardım uzmanlarımızın katılımıyla gerçekleştiriyoruz ve Efes Selçuk halkının desteği giderek artıyor. Projeye yönelik beğeni ve memnuniyet ise oldukça yüksek.”