Efes Selçuk’ta Köy Enstitüleri modeli eğitim

BirGün EGE

CHP Bursa Milletvekili ve CHP Genel Başkan Tarım Politikaları Başdanışmanı Orhan Sarıbal Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ile birlikte Efes Tarlası tarım merkezini gezdi.

Covid-19 salgını ile tarımın ve üretimin her zamankinden daha fazla önem kazandığını belirten Sarıbal “Toprağımızı, koruyabilirsek, verimli tutabilirsek geleceğimizi de inşa edebiliriz. Bu bağlamda Efes Selçuk Belediyesi’nin toprakla eğitimi birleştiren Tarım Merkezi Projesi bizim için çok büyük önem taşıyor” dedi. Proje içerisinde toprak, tohum merkezi, tarla, müze ve eğitimin bir arada bulunmasına dikkat çeken Sarıbal “Covid-19 salgın dönemi bütün dünyaya, insanlığın temel ihtiyaçlarından biri olan gıdanın ne kadar önemli olduğunu anlattı. Gıdanın temel kaynağı topraktır. Türkiye’nin en büyük meselelerinden biri tarım topraklarını koruyamamasıdır, sahip çıkamamasıdır. Ne yazık ki Türkiye bu kadar zengin topraklara sahip olmasına rağmen ithalatta dünya birinciliğini birçok ülkenin elihden aldı” diye konuştu.

Orhan Sarıbal şunları söyledi: “Burada Köy Enstitüleri modelinde bir eğitim var. Bir yerde eğitim yoksa insanları eğitemiyorsanız; bilim, akıl, emek ve cesaretle buluşamıyorsa hiçbir şey üretemezsiniz. Bakıyoruz Cumhuriyet tarihine orada eğitim var, orada bilim var. Bugün geldiğimiz noktada ne yazık ki aklın raflarda olduğu ve bilimin itibarsızlaştırıldığı bir tarihsel süreçten geçiyoruz” dedi.