Efes Selçuk’ta ‘Öğretmen Olmak’ paneli

BirGün EGE

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde Efes Selçuk’ta düzenlenen “5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde Türkiye’de Öğretmen Olmak” konulu panel kentte yaşayan emekli ve çalışan öğretmenlerin katılımıyla Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Toplantı Salonu’nda gerçekleşti.

Panelin ilk konuşmacısı Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Köy Enstitüleri ile hayata geçirilen eğitim modelinin ülke gerçeklerinden yola çıkılarak hazırlanan bir model olduğunun altını çizdi. Kocabaş; “ İsmail Hakkı Tonguç, Köy Enstitülerini pedagoji alanına değerler katan, çocuğu modern pedagojinin kurallarına göre eğiten, çocukluk ve gençlik çağının özelliklerini yaşamayı sağlayan, çocukların yaratıcılığını ortaya çıkaran eğitim kurumları olarak tanımlıyor” dedi.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldız da, “Türkiye’de son öğretmenlik meslek kanunu ile standart bilgilere, ölçülebilir becerilere sahip ve bu anlamda denetlenebilir bir öğretmen modeli karşımıza çıkıyor. Öğretmenlik bir tür içerik aktarıcı teknisyenliğe dönüştürülüyor, toplumcu yönü törpüleniyor. Öğretmeni doğru anlamak için eğitime, eğitim ayağını anlamak için de ekonomi ve siyasete bakmalı. İhracat yoluyla ülkeyi kalkındırmak isteyen iktidar bunu da ucuz ve itaatkâr iş gücü yaratarak yapmayı amaçlıyor. Dolayısıyla eğitim sisteminin yeni rolü itaatkâr ve dinselleştirilmiş bir sistem yaratmak. Eğitim sistemi böyle bir ekonomik politiğin ürünü olunca, itaatkâr veteknisyen bir öğretmen modeli isteniyor. Bu da büyük oranda gerçekleşti” dedi.

Gazetemizin yazarı Ünal Özmen de, öğretmenlerden beklenen toplumsal bir rol olduğunu belirterek; “Eğitimin ekonomik amaçlara uygun, pragmatik bir alana dönüştürülmesi öğretmenliğin rolünü geri plana itti. Bu nedenle öğretmenler Barolar Birliği, Tabipler Birliği gibi bir meslek birliği içerisinde yer almalı. Öğretmenlik Meslek Kanunu yerine böyle bir meslek birliği kurulmasından yanayım” dedi.