Eflatun Nuri Karikatür Yarışması ödül töreninde özgürlük vurgusu

BirGün EGE

Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) bu yıl 5’incisini düzenlediği Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Ödül Töreni Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapıldı. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nünün de kutlandığı törene Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, katıldı. Tören Türkiye’nin köklü müzik grubu Moğollar’ın konseriyle taçlandı.


Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, törenin açış konuşmasında Konak Belediyesi’nin İzmir Gazeteciler Cemiyeti’yle birlikte bu yıl 5’incisini düzenlediği Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’nın ayrı bir önem taşıdığını dile getirdi. Her yıl önemli bir konuya karikatürün evrensel diliyle dikkat çekmelerinin yanı sıra Çalışan Gazetecilerin Gününü de kutladıklarını ifade eden Batur, “Yarışmamızın önemli bir misyonu var. Hem karikatürün daha özgür bir alana ihtiyacı olduğunu vurguluyor hem de ödül törenlerimizi özgürlüğü elinden alınmış gazetecilerin de olduğunu düşünerek çok özel bir güne, yani 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne denk getirmeye çalışıyoruz. Ben buradan çalışan ve çalıştırılmayan gazetecilerin gününü kutluyorum. Bu buruk günde onlarla birlikte olmaktan onur duyduğumu söylemek istiyorum” dedi.

Batur, ülkede yaşanan tüm zorluklara rağmen gazetecilik mesleğini hakkıyla icra eden tüm gazetecilerin gününü kutladığı konuşmasına şu sözlerle devam etti:“Gazeteciler bu ülkede o kadar çok sorunla karşı karşıya ki kutlanacak bir şey bulamıyorlar maalesef. Ne yazık ki ülkeyi yönetenler toplumun tarafsız, hızlı ve doğru bilgi almasını istemiyorlar. Özgürce gazetecilik yapmak isteyenleri korku ve her türlü sansür mekanizmasını işleterek sindirmeye çalışıyorlar. Ülkemizde, doğru ve dürüst gazetecilik yapmak her geçen gün zorlaşıyor. Bu kadar baskı, tehdit, ifade özgürlüğü ihlallerine; özgürlüklerinin ellerinden alınmasına rağmen kaleminin hakkını, halkının çıkarlarını koruyan tüm gazetecilerin önünde saygıyla eğiliyorum.”

Karikatüristlerin, sanatçıların eserlerini özgürce sergileyebildikleri, gazetecilerin bildiklerini özgürce ifade edebildikleri bir ülkeyi hep beraber yeniden inşa edeceklerinin altını çizen Batur, “Bugün, bizleri burada büyük karikatür ustası Eflatun Nuri bir araya getirdi. Bizlere eserlerini gönderen değerli karikatüristlerimize, bu eserleri titiz bir inceleme sürecinden geçirerek değerlendiren jürimize çok teşekkür ediyorum. Her eser, etkilerini yaşamımızın her alanında hissettiren ‘iklim ve çevre’ konusuna ışık tutuyor, bizleri tekrar ve tekrar dünyayı ve önümüzdeki süreci düşünmeye itiyor. Karikatür de aklıyla, yaratıcılığıyla zaten böyle bir sanat dalı. Onu yaşatmak, karikatüristlerimize daha çok alan açmak, ülkemizde daha çok karikatürist yetişmesini sağlamak hepimizin görevi. Karikatüristlerin, sanatçıların eserlerini özgürce sergileyebildikleri, gazetecilerin bildiklerini özgürce ifade edebildikleri bir ülkeyi de hep beraber yeniden inşa edeceğiz. Yaşasın ifade özgürlüğü, yaşasın basın hürriyeti” diye konuştu.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “Basın özgürlüğü yalnızca demokrasinin bir parçası değildir. Fikir özgürlüğünün, insan olma erdeminin de en önemli parçalarından biridir. Basın ne kadar özgürse halk o kadar özgürdür. Basın mensuplarının görevi sadece ve sadece halka gerçekleri anlatmaktır. Güç sahiplerine iltifat etmek, onları övmek değildir. Halkımızdan tek talebimiz doğru habercilikten yana olmanız. Ve bu doğru habercilik çizgisini sürdüren medya kuruluşlarının yanında olmanız. Bugünlerde çok zorlu süreçler yaşıyoruz. Söze, habere, fikre yasak getirildi ama hiç değilse çizgiler özgür olsun diyerek 5 yıl önce iddialı bir karikatür yarışması için yola çıktık. İzahı olmayanın mizahı olsun dedik” ifadelerini kullandı.

Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Koordinatörü, Karikatürist Sadık Pala da, bu yıl portre dalında karikatüristlerin Mizahçı, Tiyatrocu, Yönetmen ve Oyuncu Ferhan Şensoy’u çalıştıklarını belirten Pala, çok başarılı işlerin geldiğine işaret ederek, eserlerin yarışma sergisinin ardından Ferhan Şensoy Tiyatrosu’na yollanacağını açıkladı.