Laver Kupası ile kortlara vedaya hazırlanan Efsane raket Roger Federer, sportmen ve alçakgönüllü karakteri, oyuna yaptığı katkıları, hırsı ve estetik vuruşlarıyla tenisin popülerleşmesine önemli katkıda bulundu.

Efsanenin son dansı

Spor Servisi

Tenisin dünya genelinde çok daha popüler bir spor haline gelmesine katkı sağlayanlar arasında başı çekenlerden birisi de hiç şüphesiz emeklilik kararı alan İsviçreli Roger Federer oldu.

Tenisseverler, kadınlar tarihinin en iyilerinden ABD'li Serena Williams'ın emeklilik kararının şokunu atlatamadan bu kez Federer'in ayrılığıyla sarsıldı.

Son yıllarda üst üste yaşadığı sakatlıklarla gündeme gelen 41 yaşındaki Federer, 23-25 Eylül tarihlerinde İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenecek Laver Kupası'nın ardından profesyonel kariyerine nokta koyacak.

237 HAFTA BİR NUMARA

İsviçreli yıldız tenisçi, sportmen ve alçakgönüllü karakteri, oyuna yaptığı katkıları, hırsı ve estetik vuruşlarıyla, tenisseverlerin gönlünde "Ekselansları" unvanıyla ödüllendirildi.

Federer, Rafael Nadal ve Novak Djokovic arasında yaşanan ve "Büyük Üçlü" olarak adlandırılan ezeli rekabet, tenisin yanı sıra spor tarihinin en parlak dönemleri arasına adını altın harflerle yazdırdı. Bu üç tenisçi arasındaki maçları, milyonlarca sporsever ekran başından keyifle izledi.

Toplam 310 hafta boyunca dünya sıralamasının zirvesinde yer alan Federer, üst üste 237 hafta bir numarada kalan tenis tarihinin tek ismi olarak tarihe geçti.

103 ATP turnuvası şampiyonluğuyla tüm zamanların en çok turnuva kazanan ikinci ismi konumundaki Roger Federer, Nadal (22) ve Djokovic'in (21) ardından 20 kezle tek erkeklerde en çok grand slam kazanan üçüncü tenisçi konumunda.

WIMBLEDON'IN EN İYİSİ

Wimbledon'da 8 kez kupaya uzanarak turnuva tarihinin en başarılı erkek tenisçisi Federer, açık dönemde 5 şampiyonluk yaşadığı ABD Açık'ta en çok zirveye uzanan tenisçi unvanını ise ABD'li eski yıldızlar Pete Sampras ve Jimmy Connors ile paylaştı. Federer, diğer grand slam turnuvalarından Avustralya Açık'ta 6, Fransa Açık'ta ise bir kez mutlu sona ulaştı.

Kariyeri boyunca bin 500'ün üzerine maça çıkan ve bunların bin 251'ini kazanan Federer, grand slamlerde en çok müsabakaya çıkan tenisçi oldu. Açık dönemde bu turnuvalarda en fazla çeyrek final (58), yarı final (46) maçlarına çıkan oyuncu rekorlarının sahibi Federer, 31 karşılaşmada ise final gördü. Sadece Djokovic, 32 finalle bu alanda İsviçreli tenisçiyi geride bırakabildi.

NADAL’DAN DUYGUSAL VEDA

Federer'in emeklilik haberinin ardından dünya çapında birçok ünlü sporcu, sosyal medya hesaplarından İsviçreli tenisçiye saygılarını sundu.

Federer'in ezeli rakibi Nadal, "Bu günün gelmesini hiç istemezdim. Ben ve dünya genelindeki sporseverler için çok üzücü bir gün. İçinde, kort içi ve dışı çok harika anıların da yer aldığı bunca yılı seninle paylaşmak, benim için bir zevk olduğu kadar onur ve ayrıcalıktı. Bundan sonra da birlikte çok güzel anlar yaşayacağız. Biliyorsun, birlikte yapacağımız daha birçok şey olacak. Eşin Mirka ve çocuklarınla sana çok mutlu bir hayat diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Federer gibi kısa süre önce emeklilik kararı alan kadın tenisinin efsane ismi Serena Wiliams, "Bu oyuna, ikna edici bir biçimde, çok büyük katkı verdin ve bunu, kariyerin gibi hatasız yaptın. Her zaman seni takip ettim ve hayranlık duydum. Yollarımız her zaman, şu anda da olduğu gibi benzer durumlardan geçti. Aralarında benim de bulunduğum milyonlarca insana ilham oldun. Seni asla unutmayacağız. Seni alkışlıyorum ve gelecekte tekrar görüşmeyi dört gözle bekliyorum. Emekliler kulübüne hoş geldin. Sen olduğun için teşekkürler." ifadelerini kullandı.

Henüz 19 yaşında tek erkekler dünya sıralamasında zirveye çıkan İspanyol yetenek Carlos Alcaraz ise Federer'in en önemli idollerinden birisi olduğunu vurgulayarak, "Bana çok fazla ilham verdin! Spora verdiğin katkılar nedeniyle çok teşekkürler. Seninle yine de maça çıkmak istiyorum. Hayatının gelecek aşamasında başarılar dilerim" şeklinde görüş belirtti.

Tek kadınlar dünya 1 numarası Iga Swiatek, tenise verdiği katkılar nedeniyle 'Ekselansları'na teşekkür ederek, "Kariyerini izlemeye şahit olmak, büyük bir ayrıcalıktı. Her şey gönlünce olsun." mesajını paylaştı.

Tenisin efsane isimlerinden 78 yaşındaki ABD'li Billie Jean King de "Federer, şampiyonların şampiyonudur. Kuşağındaki en komple sporcu oydu ve tüm dünyadaki sporseverlerin kalbini, korttaki hızı ve güçlü tenis hafızasıyla fethetti. Kariyeri, tarihe geçecek ve her zaman yaşayacak" değerlendirmesini yaptı.