Koronavirüs salgını devam ederken normalleşme dönemine girilmesiyle birlikte Egeli belediyeler hazırlıklarını tamamladı. Turizm sezonuna ‘yeni normal’ şartlara uygun şekilde girilecek.

Ege’de belediyeler turizm sezonuna hazır!

ARDA ÖZARDA

Covid-19 salgını devam ederken Türkiye turizm sezonunu açtı. Normalleşme sürecinin başlandığı 1 Haziran Pazartesi gününden itibaren seyahat, sahil ve deniz kısıtlamaları sona erdi. Turizm sezonun en yoğun geçen bölgelerinden biri olan Ege Bölgesi’nde belediyeler de tüm halk plajlarının sosyal mesafe ve yeni hijyen kurallarına göre düzenlemelerini tamamladı.

PLAJLARIMIZDA SOSYAL MESAFE UYGULANMAYA ÖZEN GÖSTERECEĞİZ

Turizmin en gözde ilçelerinden biri olan Aydın’ın Didim ilçesinde, kent genelinde temizlik ve dezenfekte çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdü. Zabıta Müdürlüğüne bağlı ekipler koronavirüs (Covid-19) önlemleri kapsamında gıda ve hijyen ürünlerindeki fahiş fiyat artışını önlemek amacıyla İlçede bulunan market ve eczanelerde fiyat denetimleri gerçekleştirdi. Belediye Personelinin sağlığını korumak amacıyla mesai saatleri esnek ve vardiyalı çalışma sistemi getirildi.

Konu hakkında açıklama yapan Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, “Sezonun başlaması ile beraber Sahillerimizi sezona hazırlıyoruz, sahillerimizde kum eleme ve serme çalışmaları gerçekleştirdik, Kurtuluş Caddesi Sağlıklaştırma projemizde sona gelindi. Balıkçılar ve Manavlar çarşısında çalışmalarımız kısa zaman sonra sona erecektir. Kentimizin gözbebeği Akbük’ü de sezona hazırlıyoruz. 1 Haziran itibari ile başlayan turizm sezonu ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Sahillerimizde ve plajlarımızda sosyal mesafe uygulanmaya özen göstereceğiz, halkımızın sağlığını korumaya yönelik dezenfekte çalışmalarımız kentimiz genelinde periyodik olarak devam edecektir, bu süreçte evde kal çağrısına uyarak evde kalan vatandaşlarımıza ve emek harcayıp gecesini gündüzüne katarak çalışan tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.

HER ŞEY DAHİL TURİZM KONSEPTİ ARTIK GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRECEK

Muğla’nın Bodrum ilçesinde ise 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle başlayacak ‘yeni normal’ turizm sezonu için hazırlıklar tamamlandı. Bodrum Belediyesi, halk plajlarında sezon çalışmalarını başlatırken, Belediye Başkanı Ahmet Aras, kentte salgın riskine karşı yeni uygulamaları hayata geçirdi.

Bodrum Belediyesi, tüm halk plajlarını sosyal mesafe ve yeni hijyen kurallarına göre düzenlemeye başladı. Otel, plaj, restoranların kurallara uygun bir şekilde faaliyetlerine yeniden başladığını ve Bodrum’un nüfusunda da belli oranda artış yaşanabileceğini söyleyen Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Oteller, sertifika için hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladı. Kentimizdeki restoranlar da faaliyete geçti. Biz de belediye plajlarını düzenledik. Belediye A.Ş.’ye ait restoran&kafeteryalar hizmete başladı. Salgının ilk günlerinden itibaren başlattığımız dezenfeksiyon çalışmalarımız idari hizmet binalarında ve kamuya açık alanlara devam edecek. Bunun yanında bir de akreditasyon programını devreye soktuk. Tüm bunlar Bodrum’un sağlıklı bir sezon geçirebilmesi için tasarlandı. Bodrum’da sağlıklı ve mutlu bir sezon geçirmek için tüm enerjimizi ve imkânlarımızı bu yönde harcayacağız. Ancak her şeyden önce kendi kişisel önlemlerimizi almamız ve tedbirlere uymamız gerekiyor ”diye konuştu.

Yeni normal dönemde tatil ve turizm anlayışının değişeceğini söyleyen Başkan Aras, şunları kaydetti:

“Bu salgın dönemi, insanların tatil tercihlerini büyük ölçüde değiştirecek. Otellerde yeme alışkanlıklarından, check-in süreçlerine ve oda temizliğine kadar her şeyin farklılaştığı bir dönem başlıyor. Bodrum’daki tesisler bu döneme hazırlanıyor. Bazıları ise hiç açmayacak kapılarını bu sezon. Her şey dahil turizm konsepti artık geçerliliğini yitirecek. Bodrum için aslında bir anlamda eskiye dönüş olacak. Biz, turizme ev pansiyonculuğu yaparak başladık burada. Şimdi de insanların tercihini bu yönde kullanacağını düşünüyorum. İşletmesinin ‘güvenli bölge’ olduğunu hissettiren her tesis öne çıkacak. Ve bu tesisler gerek Bakanlığımız gerekse Belediyemiz tarafından sürekli olarak denetime tabi tutulacak.” Bodrum’da bazı otellerin ise açılmama kararı aldığını, kimilerinin de rezervasyon durumuna göre karar vereceğini anlatan Aras, bu sezon en güvenli tatilin Mavi Yolculuk olduğunu da sözlerine ekledi.

ÇEŞME’DE KORONAVİRÜS DÖNEMİNİ SIKINTISIZ GEÇİRDİK

İzmir’in Çeşme ilçesinde de 2020 yaz sezonu öncesi Türkiye’nin en güzel plajı seçilen Ilıca Plajı başta olmak üzere bütün sahilleri temizlendi. Esnaf Odası, turizm sektör temsilcileri ve STK’larla ile bir araya gelerek Covid-19 tedbirleri kapsamında gerekli denetimlerin sürdürülebilirliğini sağlandığı belirtildi. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, “Her yıl olduğu gibi geçen yıl da çok güzel bir sezon geçirdik. Yaklaşık 1,5 milyon turist ağırladık. Bu yıl da gerekli tedbirleri alarak, vatandaşlarımızın sağlığını koruyarak yine güzel bir sezon geçirmek için tüm hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’nin incisi, Ege’nin gözbebeği Çeşme’de koronavirüs dönemini sıkıntısız geçirdik. Mavi ve kırmızı bayraklı plajlarımızla vatandaşlarımızı her zaman olduğundan daha iyi hissettirmek için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Yeryüzü cenneti Çeşme denizi, kumu, güneşi ve rüzgârı ile turizm destinasyonlarının başında yer alıyor. Ilıca plajı ve kumu ile Türkiye’nin en güzel plajı seçildi. Ilıca Plajı’nda şezlongları kaldırdık, vatandaşlarımızın 1980’lerdeki gibi havlusunu alıp denize girebilmelerini sağladık. Ücretsiz giyinme kabinleri, duş ve wc’lerimizi yeniledik. Covid-19 nedeniyle Çeşme’deki tüm otellerimizin dezenfektasyon işlemlerini büyük bir özveriyle takip ediyoruz. İlçemizdeki 5 yıldızlı otellerimizin yatak kapasiteleri oldukça iyi durumda. Birbirinden güzel ve hijyenik butik otellerimiz gerekli önlemlerini alarak ziyaretçilerini bekliyor” diye konuştu.